Annonce
Lemvig

Udligningsreform rammer Lemvig hårdt: Nu beder Balance Danmark om svar

Kim Ruberg er formand for organisationen Balance Danmark. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Lemvig: Organisationen Balance Danmark går nu også ind i regeringens tal for den nye udligningsreform, der skal fordele velfærden mere ligeligt mellem de 98 kommuner i landet. Udspillet bliver imidlertid kritiseret fra flere sider, fordi regeringen ikke har offentliggjort, hvordan den er nået frem til den nye fordeling, hvilket blandt andet rammer Lemvig Kommune hårdt.

Derfor trækker Balance Danmark direkte Lemvig Kommune frem som et eksempel i en række spørgsmål, den netop har sendt til regeringen.

- Når vi ikke kan få beregningerne at se, må vi jo stille spørgsmålene. Det har vi så gjort i en længere kommentar til regeringens udspil, som vi i dag har sendt til indenrigsministeren, siger Kim Ruberg, formand for Balance Danmark.

Han slår fast, at Balance Danmark stadig tror, at regeringen har de rigtige hensigter, og at regeringens udspil vil forbedre balancen mellem kommunerne i Danmark. Men på det foreliggende og ufuldstændige grundlag ser det ud til, at især de mest udfordrede kommuner ikke får det nødvendige løft.

- Vores analyse viser, at en lang række af de kommuner, der har oplevet det største fald i antal indbyggere og på en række andre parametre er udfordrede, ikke bliver løftet nok i regeringens udspil. Vi tror, at det egentlig har været regeringens intention, men en række skævheder i systemet, som regeringen tager med fra den nuværende ordning, skærmer ganske enkelt for en fair udligning, der vil sikre god og lige velfærd i hele Danmark, siger Kim Ruberg.

Lemvig Kommune har indtil nu modtaget penge efter udligningsordningen, men efter det seneste udspil skal kommunen aflevere 16 millioner kroner årligt til de dårligst stillede kommuner. Det er udspillet, selv om Lemvig netop er én af de kommuner i landet, hvor fraflytningen er størst, og andelen af ældre indbyggere vokser løbende. Derfor beder Balance Danmark om et helt konkret svar vedrørende kommunen:

- Vi spørger bl.a. regeringen, hvorfor Lemvig og København skal aflevere stort set det samme beløb ekstra pr. indbygger? Er det et udtryk for, at de to kommuners nuværende økonomiske grundlag er sammenligneligt? Og hvorfor skal stort set alle østjyske kommuner betale et stort ekstrabeløb, samtidig med at Vejle og Aarhus, de to kommuner i det østjyske med den laveste kommunale skatteprocent, enten får ekstra penge eller er neutrale i regeringens udspil? Beregningerne kan måske give svaret, men når vi ikke har dem, må vi stille spørgsmålene, og så må det jo være op til regeringen at give svarene, siger Kim Ruberg.

Balance Danmark består af kommuner, virksomheder, organisationer, foreninger samt private støttemedlemmer, der bakker op om Balance Danmarks kamp for et Danmark i geografisk balance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce