Annonce
Kultur

Bare gammel harpiks

Der er nok at se på for rav-entusiasterne. Foto: Peter Jensen.

Det kaldes havets guld, og mennesker har altid været fascineret af de små og store klumper.

Det er jo i virkeligheden bare gammel harpiks,.

Men nu, 50-60 millioner år senere er det blevet til det rav, som mange leder efter.

Og på ravmuseet i Tirpitz kan man både se ravklumper i alle afskygninger og høre historier om de mennesker, der leder efter det.

Også ravjagten er blevet moderniseret. Nu står nogle ravjægere op om natten for i mørket kan man finde rav ved at bruge en lygte med ultraviolet lys.

I oldtiden og endnu tidligere tillagde man rav guddommelige kræfter, og i dag er kineserne stadig overbevist om, at en ravklump i en kæde om halsen gør noget godt for sjælen.

Operaen i Sydney - bygget med rav. Foto: Peter Jensen.
Annonce

Ravet tager manden

Og der er er stadig noget mystisk og dragende ved de smukke brune klumper.

På Vestkysten sagde man i gamle dage, at "først tager manden ravet, men så tager ravet manden". Jagten på rav kan blive en besættelse.

På museet kan man høre nogle af ravjægernes historier, også fra dengang alt rav på stranden retteligt tilhørte kongen. Det var dengang, man kaldte ravsamling for at "malke den blå ko".

Man kan se nogle af ravsamlernes største fund, og så bliver man imponeret af de smykker og skulpturer, der er skabt med rav.

Hvad med en model af Sydney-operaen skabt i rav?

Den kommer fra søstrene Weinckes butik, Ravspecialisten på Strøget i København. Nu står operahuset i Tirpitz. Det vejer 250 kilo, og demonstrerer både ravets skønhed og kunsthåndværk, når det er bedst.

Er man fascineret af rav, kan man sagtens forsvinde ind i de mange montrer med store og små ravklumper og eksempler på, hvordan rav kan bruges i smykkekunsten. Og bagefter kan man jo gå ned på stranden og se, om man kan finde en klump af havets guld.

Der er nok at se på for rav-entusiasterne. Foto: Peter Jensen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Annonce