Annonce
Lemvig

Barn i misbrugs-familie: Du skal ikke holde mund

Stephanie Maria Lanchow nåede på sin 2100 lange cykeltur til Lemvig. Hun cykler turen for at gøre opmærksom på det store problem med børn og unge i misbrugsfamilier. Foto: Lars Kamstrup
21-årig cykler 2100 kilometer for at  skabe opmærksomhed omkring 120.000 børn og unge, der lever i misbrugsfamilier, og som skal have hjælp.
Annonce

Vestjylland: Stephanie Maria Lanchow er en blandt mange - alt for mange.

Hun er et af de børn, der er vokset op i en familie, hvor alkohol-misbrug har været en del af hendes dagligdag lige fra fødslen, til hun flyttede hjemmefra. Hun er én ud af ikke færre end godt 120.000 børn og unge i Danmark, der er vokset op i sådan et hjem.

- Jeg levede med det, med de udfordringer, det gav. Jeg sagde ingenting, og det gør de fleste børn ikke. Men man skal råbe op og gøre opmærksom på det, så familien får hjælp i stedet for, man bare fortsætter med det daglige liv, som er præget af misbruget.

Børnene siger ingenting, fordi det også er forbundet med skam.

Annonce

Cykler 2100 kilometer

Men det skal de, og derfor cykler Stephanie nu rundt i hele Danmark på en rute på 2100 kilometer (2100 fordi hun har levet med problemet i  sine 21 leve-år...) for at gøre opmærksom på problemet. Dels vil hun vise over for andre, der er i samme situation, som hun har været, at man ikke bare skal holde mund. For det andet samler hun også penge ind til projektet "De små Skuldre", som er et gratis behandlingstilbud til børn og unge fra familier med misbrugsproblemer på Behandlingscentret Tjele.


Jeg sagde ingenting, og det gør de fleste børn ikke. Men man skal råbe op og gøre opmærksom på det, så familien får hjælp.

Stephanie Maria Lanchow, barn i misbrugs-familie.


I denne uge gik ruten forbi Lemvig på vejen op langs den vestjyske kyst, hvor der symbolsk nok var megen modvind, som hun har haft gennem hele sin barndom.

- Det var min far, der drak, og det gjorde han gennem alle de år, jeg og min lillebror var børn og boede derhjemme. Min mor gjorde, hvad hun kunne, for at give os en dagligdag, men det kunne ikke forhindre, vores liv var påvirket af, at far altid var fuld.

Annonce

Anderledes familie

Stephanie fortæller, at det var omkring den alder, hun gik i 6. klasse, det for alvor gik op for hende, at hendes familieliv ikke var det samme som andre børns.

- Jeg kunne se ved arrangementer på skolen, at opførslen var meget anderledes i min familie end i andres. Men jeg og min lillebror tilpassede os. Vi vidste, vi skulle være forsigtige, og vi skulle have en fornemmelse af, hvordan stemningen var, når vi kom hjem, fordi fars humør var meget svingende. Min far lagde ikke skjul på, han drak. Han gjorde det også derhjemme, og det blev rigtig slemt, efter han mistede sit arbejde.

Stephanie Maria Lanchow: Vi børn sagde ingenting, men det skal man gøre, så familien kan få hjælp. Foto: Lars Kamstrup

- Han sad tit inde i stuen, når vi skulle spise, så vi savnede naturligvis det her med at være samlet hele familien, når vi skulle spise - bare for at nævne en lille ting. Men vi børn sagde ingenting, og min mor bad heller ikke om hjælp, så derfor fortsatte det bare år efter år. Og det skal det ikke. Derfor gør jeg nu noget for at gøre det synligt, der er mange børn og unge, der har denne udfordring, og at man skal gøre noget, så familien kan få hjælp. Det er jo forældrene, der skal hjælpes, så børnene kan få det godt, siger Stephanie Maria Lanchow.

Nu har hun så som voksen selv råbt op. Har det så hjulpet derhjemme?

- Nej, min far drikker stadig. Man kan ikke hjælpes, hvis man ikke selv vil have hjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce