Annonce
Navne

Barndomsvenner i Singapore: Vi er mere sikre her end i Danmark

Claus Skadkjær har boet i Singapore siden 2008. For et par år siden tog han og hans kone nogle lange, dybe samtaler om, hvad der egentlig var vigtigt for dem og deres familie - og med hensyn til penge hvornår "nok var nok". Resultatet blev, at de begge sagde deres topjob i erhvervslivet op. Nu arbejder han for The Plastic Bank, hvis mission er at stoppe plasticaffald i verdenshavene, og hun arbejder med rådgivning for fattige. Privatfoto
Niels Ole Sinkbæk Sørensen og Claus Skadkjær har været venner siden barndommen i Holstebro. I dag bor de to venner begge i Singapore, hvor de føler sig trygge, trods coronavirus.

Singapore: Claus Skadkjær og Niels Ole Sinkbæk Sørensen var drenge på en 11-12 år, da de mødte hinanden i Holstebro, og det var stort set "venskab ved første blik". De brugte næsten hver eneste weekend sammen i Holstebro Badminton Klub og siden også ferier, byture og studier.

Niels Ole Sinkbæk Sørensen tøver ikke med at kalde Claus Skadkjær for sin "ældste og bedste ven"

- Jeg var hans forlover samt toastmaster, da han giftede sig med Meranda, og han var min toastmaster ved mit bryllup, fortæller Niels Ole Sinkbæk Sørensen.

- Vi har været venner i mere end 35 år, bekræfter Claus Skadkjær, der i 2008 flyttede til Singapore i forbindelse med sit daværende arbejde for Proctor & Gamble. I dag er han Asien-præsident for det canadiske foretagende The Plastic Bank.

I januar 2019 flyttede Niels Ole Sinkbæk Sørensen, der arbejder for det fynske robotfirma OnRobot, også til Singapore, så nu er vennerne atter bosat i samme by, omend Singapores knap seks millioner indbyggere er en my større end forholdene i den vestjyske barndomsby.

Dagbladet har talt med begge venner om Singapore i coronaens skygge - og søndag morgen skrev Niels Ole Sinkbæk Sørensen en opdatering på den snak til os:

- Myndighederne har nu taget flere skridt for at holde situationen under kontrol her, da antallet af smittede bliver ved med at stige, og mange af de nye tilfælde ikke længere har nogen umiddelbar tilkobling til allerede smittede personer. Det betyder blandt andet, at mandag den 6. april bliver sidste dag, man kan tage på kontoret hvis nødvendigt, og fra 7. april til 4. maj bliver det simpelthen forbudt at arbejde fra ens kontor, med mindre man er ansat indenfor nødvendige områder som hospitaler, banker, posthuse, supermarkeder og lignende. Der bliver nu også hjemmebaseret undervisning for alle skoler.

Annonce

Claus Skadkjær

48, født og opvokset i Holstebro.

Student fra Holstebro Gymnasium.

To-årig uddannelse fra Kolding International Business Academy.

Ansat ved Procter & Gamble i 1993, for hvem han arbejdede i Stockholm, Geneve og Thailand, inden han blev sendt til Singapore for firmaet i 2008.

Skiftede til den italienske brille- og solbrilleproducent Luxottica i 2012, hvor han var CEO og ansvarlig for markedet i ti lande i Sydøstasien frem til 2018.

I 2018 ændrede han og familien totalt levevis efter 25 år i det pulserende erhvervsliv. Claus er nu Asien-præsident for den canadiske organisation, The Plastic Bank, der arbejder på at stoppe plasticaffald i verdenshavene og samtidig hjælpe mennesker ud af fattigdom. Hans kone, Meranda, der har kinesiske rødder, var før vicepræsident for Visacard i Asien, men yder nu gratis rådgivning til dem, der ellers er for fattige til at få hjælp.

Parret har to børn, Alexander på otte år og Nikita på fire år.

Pragmatisk lille land

Meldingen kom fra statsministeren i Singapore fredag den 3. april klokken 16, og da det var en tale, der var tidssat, var der allerede forventninger i befolkningen om nye stramninger, hvilket ledte til en ny runde af hamstringer i supermarkederne, allerede inden talen var begyndt.

- Men jeg synes, at myndighederne igen viser, at de tager situationen seriøst og tager alle mulige forholdsregler for eksempel ved at uddele gratis engangsmasker til alle husholdninger fra i dag, søndag (den 5. april, red).

- Det er også sådan, at hvis man ikke overholder social distancing ("hold afstand"-reglen, hvor man i Singapore ikke må samles mere end ti, red) får man en bøde på, hvad der svarer til cirka 50.000 danske kroner, eller op til seks måneders fængsel. Sidste nyt er, at hvis en lokal eller en udlænding, der bor her permanent, rejser ud, skal de, når de kommer tilbage, i 14 dages isolation - og hvis de har virus med tilbage til Singapore, skal de selv betale hospitalsregningen, fortæller Claus Skadkjær.

Han siger, at han over årene i Singapore er kommet til at "elske og værdsætte, hvor pragmatisk dette lille land er".

- Singapores reaktion på coronavirus har været ekstraordinær. De har lært af SARS i 2002 og ved, at det gælder om at tage ansvar og sætte ind meget tidligt. Vi kan stadig gå frit rundt, men restriktionerne bliver strengere og strengere. Det er typisk Singapore ikke at tage let på problemerne. De arbejder hurtigt. At man kan komme i fængsel for at samles mere end ti personer, kan synes hårdt, men jeg er taknemmelig for at bo et sted, hvor man sætter alt ind på at prøve at bevare dagligdagen så forholdsvis normalt som mulig, samtidig med, at man kæmper mod en virus, som desværre ser ud til at blive her et stykke tid. Regeringen forsøger at beskytte den meget åbne økonomi, vi har her, og hele 11 procent af bruttonationalproduktet er blevet skudt ind for støtte erhvervslivet og holde folk i arbejde. De, som bliver arbejdsløse, vil få hjælp og bliver tilbudt jobtræning, så de kan bruge ledighedsperioden til at opkvalificere sig og komme tilbage stærkere, når virussen er væk, forklarer Claus Skadkjær.

God sideeffekt trods alt

Hvor svært er det at få det arbejde udført, du gerne vil, lige nu?

Niels: - Covid-19 har haft en kæmpe indflydelse på min hverdag, da jeg normalt rejser tre ud af fire uger hver måned. Jeg har ikke rejst den seneste måned, og det ser ikke ud som om, det bliver muligt i mindst nogle uger og muligvis måneder endnu. Oven i det er de fleste af de lande, som jeg er ansvarlig for nu, under ”lockdown” eller har mange restriktioner for, hvad du kan og ikke kan lave, så det har naturligvis en kæmpe indflydelse på vores normale aktiviteter og salg for tiden. Vi har allerede haft flere aflyste messer, som vi skulle have været på, og alle møder med både vores distributører og slutbrugere er umulige at holde for tiden.

Claus: - Jeg har arbejdet hjemmefra i tre uger nu, og det er en virkelig stor udfordring. Jeg er helt sikkert mindre produktiv end normalt, da min kone også arbejder hjemme, og børnenes skole er lukket. Alexander er otte og Nikita er fire år. Alexander er i gang med e-learning - det er ret fantastisk med alle de muligheder, der er i dag med teknologien. Han får sine opgaver via mail, kan snakke med sin lærer på video og indsende sine opgaver online.

Hvad får I tiden til at gå med derhjemme?

Niels: - Om aftenerne og over weekenden har vi holdt os indendøre så meget som muligt, og vi får stort set alt leveret til vores lejlighed gennem online indkøb. Men der bliver læst lidt flere bøger og set lidt flere tv-shows end normalt, da det er begrænset, hvad man kan lave i en lille lejlighed dag efter dag. Min kone er rigtig god til at underholde sig selv gennem ugen, når jeg har været på kontoret. Hun laver mad, som hun elsker, arbejder på forskellige eksamensopgaver indenfor nye former for helbredsmæssige aktiviteter, lærer kinesisk online og lignende. Det er hendes drøm at få et lille B&B med en økologisk have, hvor hun kan lave vegansk mad og undervise gæster i yoga, pilates, fitness og mere, så vi håber, vi kan holde os aktive gennem vores pension med det.

Claus: - Heldigvis kan vi jo stadig gå ud, og selvom vi ikke kan være sammen med venner og bekendte, kan vi som familie tage ud at cykle og gå tur i skoven. Derhjemme spiller vi spil og bliver småskøre...nej, det er en vittighed! Faktisk har vi det dejligt, og det er da i hvert fald en god sideeffekt af coronavirus, at vi får en masse tid sammen.

Niels Ole Sinkbæk Sørensen

49, født og opvokset i Holstebro.

Forlod hjembyen som 22-årig, men har stadig en bror og en søster i Holstebro.

Fire-årig Bachelor Honours Degree i Marketing & International Management fra The International Business School, Groningen, Nederlandene. Det afsluttende semester af bachelorgraden blev taget på University of Macau, Kina, i 1997.

Har boet og arbejdet i Asien siden 1997 hos blandt andet for ØK, ALTO og Broen Lab.

Blev i 2017 ansat ved det fynske robotfirma OnRobot som deres første medarbejder i APAC regionen. Det første år var han i Malaysia, men i 2018 blev det besluttet at flytte det regionale hovedkontor til Singapore.

Er nu Area Sales Manager med ansvar for Sydasien, Sydøstasien & Oceanien for OnRobot (onrobot.com), der udvikler og producerer robotværktøjer.

Blev gift med sin malaysiske kone, Sania, på Holstebro Rådhus den 23. december 2003. Hun underviser i yoga, pilates og fitness træning. De har ikke børn, og "det er heller ikke en del af vores planer", som Niels siger.

Lejer sig ind i en "fuldt møbleret lejlighed" i Singapore. Parret ejer en lejlighed i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Vi er mest sikre her

Er du bekymret for fremtiden for Singapore?

Niels: - Nej, Singapore er yderst godt forberedt på Covid-19 og har et fantastisk helbredssystem. De lokale er også meget loyale overfor regeringen og holder sig generelt til de regler og forbehold, som bliver udstedt i sådan en krise som vi har nu. Af samme grund gør alle udlændinge, der bor her, det samme, så på den baggrund er jeg ikke så bekymret. Men der er naturligvis økonomiske udfordringer, som allerede ses nu. Mange mennesker har allerede mistet deres job, er gået ned i løn eller arbejder på deltid, og dette vil kun blive være som ugerne går.

Claus: - Jeg er glad for at bo i så effektivt et land som Singapore, og jeg har fuld tillid til Singapores fremtid. Måske vil Singapore ligefrem få noget ud af det her, fordi folk i fremtiden vil ønske at bo og arbejde i lande med en kompetent regering, og dem er der langt imellem i Asien, skulle jeg hilse og sige.

Hvilken konsekvens (økonomisk, privat, arbejdsligt) forestiller du dig, at coronavirus kan få for dig og din familie?

Niels: - Vi har allerede haft tab på vores private investeringer, men vi lader dem stå og forventer at vinde tabet tilbage på et tidspunkt, når situationen er tilbage til normal. Vores lejlighedskompleks, hvor vi bor er nu i myndighedernes søgelys som et nyt covid outbreak cluster ( et sted, hvor virus florerer, red), da der er ni personer, som er blevet smittet, så de er nu indlagt, og alle, der har været i kontakt med dem, er i karantæne. Alle fælles områder er lukket ned og er blevet desinficeret. Så det begynder at komme tæt på, hvilket gør os en anelse nervøse. Min kone er normalt hjemme i Malaysia hver måned for at besøge sine forældre, der begge er midt i halvfjerdserne og fysisk ikke så stærke længere. Men det er ikke muligt for tiden, da hun ikke vil kunne forlade Malaysia igen, hvis hun tager tilbage nu. Så det er selvfølgelig et svært valg, om hun skal tage hjem og ikke vide, hvornår vi får mulighed for at se hinanden igen, eller om hun skal blive i Singapore og dermed ikke se eller hjælpe sine forældre. Jobmæssigt er der absolut en risiko for, at firmaet ikke længere har råd til mig, hvis situationen fortsætter, som den er lige nu, for eksempel seks måneder længere. Men jeg er optimistisk.

Claus: - Jeg regner ikke med, at coronavirussen vil få nogen økonomisk betydning for mig og min familie, men vi er bekymrede for vores venner og familie, som bor i Danmark og Canada.

Har du overvejet at rejse ”hjem” til Danmark?

Niels: - Nej, overhovedet ikke. Vi er mere sikre, hvor vi er nu her i Singapore, end vi ville være i Danmark, og der er også et første klasses sundhedsvæsen her, så længe du har en ordentlig forsikring, der kan betale for lægehjælp eller indlæggelse på hospital, skulle det blive nødvendigt. Jeg har været type 1 diabetiker, siden jeg var 12 år gammel, men er yderst godt reguleret og har normalt ingen problemer i dagligdagen. Men Covid-19 er statistisk en større risikofaktor for diabetikere, hvor risikoen for at ende på intensivafdelingen er dobbelt så stor, og dødeligheden tre gange så stor, som for folk uden diabetes. Så det er naturligvis noget, jeg har i tankerne i disse dage både med hensyn til mig selv samt min kone og familie.

Claus: - Nej, i en situation som denne føler jeg mig mere sikker her end i Danmark, selvom jeg har set, at Danmark også har handlet hurtigt og håndfast.

En af de ting, som man i Singapore har udviklet til borgerne, er apps, der fortæller de nøjagtige områder, hvor der er eller har været Covid-19 syge tilstede, så man ved, hvor man skal passe på med at komme eller helt undgå det.

Singapore

I Singapore er der, ifølge tal fra den 5. april, registreret 1309 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 6 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Niels Ole Sinkbæk Sørensen og hans kone Sania forventer at blive boende i Singapore - eller i hendes hjemland Malaysia. - Den danske regering gør jo stort set også alt, de kan, for at holde danskere med udenlandske ægtefæller væk. Men bortset fra det så elsker jeg Danmark, og er meget stolt over at være dansker og have det rødbedefarvede pas, siger Niels Ole Sinkbæk Sørensen. Privatfoto
- Vi får vores temperatur målt hver eneste gang, vi kommer ind i vores kontorbygning, samt vores lejlighedskompleks, hvor vi bor, selv om det naturligvis ikke er en garanti for, at man ikke er smittet alligevel, fortæller Niels Ole Sinkbæk Sørensen, der fra i dag ikke mere må tage på kontoret, men skal blive hjemme. Privatfoto
Alle bliver scannet, inden de for eksempel kan komme ind i et supermarked. Her er det Claus' kone, Meranda, og deres to børn Alexander og Nikita. - Vi har ikke mangel på varer, men der er også blevet taget forskellige forholdsregler for at sikre, at folk ikke kan hamstre. Der er flere varer, som du kun kan købe et vist antal af per person i supermarkederne, fortæller Claus Skadkjær. Privatfoto
- Ja, jeg er bekymret for mine søskende og deres familier i Holstebro samt vennerne rundt omkring i Danmark. Det ville være yderst hårdt, hvis en af dem skulle blive syge, og vi ikke har mulighed for at besøge eller hjælpe dem. Jeg tror vi er et stykke fra enden på Covid-19, siger Niels Ole Sinkbæk Sørensen
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce