Debat

Barselsorlov. Nej tak til europæisk overformynderi

Søren Gade. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Det var med stor ærgrelse at jeg for nyligt kunne konstatere, at EU's regler om øremærket barsel til mænd en realitet indenfor de næste år.

Kort sagt betyder det, at mænd tvinges til to måneders barsel. Hvis de ikke tager den, hvilket kan være nødvendigt at undlade eksempelvis for selvstændigt erhvervsdrivende, ja så kan moderen til barnet ikke bare overtage de to måneder. Så trækkes de ganske enkelt fra det samlede regnestykke i stedet.

Og hvem går det så udover? Det går udover barnet, der får to måneder mindre med sine forældre.

Familier i Danmark har hidtil haft fin mulighed for selv at disponere - jeg kender flere, hvor manden eksempelvis har taget tre måneder eller halvdelen.

Jeg kender også familier, hvor kvinden har taget barslen.

Jeg har ikke en holdning til, om det ene eller det andet er bedst. Det tilkommer ikke mig, for ærligt talt tror jeg på, forældrene til barnet er de mest kvalificerede til at træffe den beslutning.

EU-medlemskabet er fantastisk for dansk økonomi. EU er et historisk fredsprojekt, som har forenet et splittet Europa. Danmark hører til i EU. Men hvis det europæiske fællesskab fortsat skal have opbakning, så skal EU holde sig fra at bestemme over ting, som danskerne og familierne ærligt talt godt selv kan klare. EU skal ikke være et overformynderi, der utidigt griber ind i borgernes liv. Reglerne for barsel skal holdes inden for landets grænser - og ikke dikteres fra Bruxelles. Med andre ord mener jeg, desværre, at EU med denne dagsorden har skudt sig selv i foden. Det ærgrer mig, fordi unødvendige tiltag som disse får lov til at skygge over de mange gode ting, Danmark får ud af vores medlemskab af EU.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

Lemvig For abonnenter

Haltilskud drejer ind på opløbsstrækning

Læserbrev

Politik. Hvorfor skal Arne blive ved med at vente?

Debat: Det er nu over 200 dage siden, at Socialdemokratiet fremlagde deres ide om, at nogle danskere skal have ret til at gå tidligere på pension end andre. Og vi må se i øjnene, at det lykkedes Socialdemokratiet at tale sig ind i hjerterne på mange danskere. Strategien virkede klar: Alle skulle kunne se sig selv i Socialdemokratiets tanker om tidligere pension for nedslidte. Rigtig mange blev overbevist om, at det netop var dem, ordningen var tiltænkt. Og det gav stemmer ved folketingsvalget. Men nu synes jeg efterhånden, at Socialdemokratiet må løfte sløret for deres store valgløfte. Der er nemlig stadig ingen som helst klarhed over, hvem der skal omfattes af retten til at gå tidligere på pension og nu har Socialdemokratiet så igen udskudt det tidspunkt, hvor danskerne kan få klarhed over, hvad Socialdemokratiet vil. Forklaringen denne gang er, at man ikke kan tale om tidlig pension til nedslidte samtidig med, at der forhandles om overenskomster og således har man fundet en undskyldning for, at vi tidligst til næste forår må se noget konkret. Flere og flere sidder tilbage med den mistanke, at Socialdemokratiet er rædselsslagne for at blive konkrete. For når man bliver konkret – når man skal ind og tage de svære politiske beslutninger om, hvem der skal omfattes af retten - så skuffer man også en masse mennesker, som ikke vil blive omfattet. Men Socialdemokratiet VIL ikke være konkrete. De vil ikke svare på, om det er rengøringsassistenten, tømreren eller slagteriarbejderen, der skal omfattes. Det ville de heller ikke på de syv møder, vi havde med dem om emnet i foråret. Og derfor udskydes det store valgløfte igen og igen. I Dansk Folkeparti ser vi gerne på Socialdemokratiets forslag om retten til tidlig pension for nedslidte. Vi fik forhandlet en god aftale på plads om seniorpension i foråret og er åbne for at kigge på andre muligheder for nedslidte. Men det er godt nok lidt svært, når vi ikke aner, hvad Socialdemokratiet vil. Arne har allerede ventet i over 200 dage – og nu kommer han nok til at vente i hvert fald 200 dage mere. Jeg synes, det bliver mere og mere grotesk. Derfor er meldingen klar til Socialdemokratiet: Læg et konkret udspil på bordet så danskerne kan se, hvad I vil!

Lemvig

Trods faldende deltagerantal: Leder af Byløbet er tilfreds

Annonce