Annonce
Debat

Barselsorlov. Nej tak til europæisk overformynderi

Søren Gade. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Det var med stor ærgrelse at jeg for nyligt kunne konstatere, at EU's regler om øremærket barsel til mænd en realitet indenfor de næste år.

Kort sagt betyder det, at mænd tvinges til to måneders barsel. Hvis de ikke tager den, hvilket kan være nødvendigt at undlade eksempelvis for selvstændigt erhvervsdrivende, ja så kan moderen til barnet ikke bare overtage de to måneder. Så trækkes de ganske enkelt fra det samlede regnestykke i stedet.

Og hvem går det så udover? Det går udover barnet, der får to måneder mindre med sine forældre.

Familier i Danmark har hidtil haft fin mulighed for selv at disponere - jeg kender flere, hvor manden eksempelvis har taget tre måneder eller halvdelen.

Jeg kender også familier, hvor kvinden har taget barslen.

Jeg har ikke en holdning til, om det ene eller det andet er bedst. Det tilkommer ikke mig, for ærligt talt tror jeg på, forældrene til barnet er de mest kvalificerede til at træffe den beslutning.

EU-medlemskabet er fantastisk for dansk økonomi. EU er et historisk fredsprojekt, som har forenet et splittet Europa. Danmark hører til i EU. Men hvis det europæiske fællesskab fortsat skal have opbakning, så skal EU holde sig fra at bestemme over ting, som danskerne og familierne ærligt talt godt selv kan klare. EU skal ikke være et overformynderi, der utidigt griber ind i borgernes liv. Reglerne for barsel skal holdes inden for landets grænser - og ikke dikteres fra Bruxelles. Med andre ord mener jeg, desværre, at EU med denne dagsorden har skudt sig selv i foden. Det ærgrer mig, fordi unødvendige tiltag som disse får lov til at skygge over de mange gode ting, Danmark får ud af vores medlemskab af EU.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Verdensmusik spiller til dans

Annonce