Annonce
Debat

Barselsorlov. Nej tak til europæisk overformynderi

Søren Gade. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Det var med stor ærgrelse at jeg for nyligt kunne konstatere, at EU's regler om øremærket barsel til mænd en realitet indenfor de næste år.

Kort sagt betyder det, at mænd tvinges til to måneders barsel. Hvis de ikke tager den, hvilket kan være nødvendigt at undlade eksempelvis for selvstændigt erhvervsdrivende, ja så kan moderen til barnet ikke bare overtage de to måneder. Så trækkes de ganske enkelt fra det samlede regnestykke i stedet.

Og hvem går det så udover? Det går udover barnet, der får to måneder mindre med sine forældre.

Familier i Danmark har hidtil haft fin mulighed for selv at disponere - jeg kender flere, hvor manden eksempelvis har taget tre måneder eller halvdelen.

Jeg kender også familier, hvor kvinden har taget barslen.

Jeg har ikke en holdning til, om det ene eller det andet er bedst. Det tilkommer ikke mig, for ærligt talt tror jeg på, forældrene til barnet er de mest kvalificerede til at træffe den beslutning.

EU-medlemskabet er fantastisk for dansk økonomi. EU er et historisk fredsprojekt, som har forenet et splittet Europa. Danmark hører til i EU. Men hvis det europæiske fællesskab fortsat skal have opbakning, så skal EU holde sig fra at bestemme over ting, som danskerne og familierne ærligt talt godt selv kan klare. EU skal ikke være et overformynderi, der utidigt griber ind i borgernes liv. Reglerne for barsel skal holdes inden for landets grænser - og ikke dikteres fra Bruxelles. Med andre ord mener jeg, desværre, at EU med denne dagsorden har skudt sig selv i foden. Det ærgrer mig, fordi unødvendige tiltag som disse får lov til at skygge over de mange gode ting, Danmark får ud af vores medlemskab af EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig lemviger kørte galt ved Skive

Læserbrev For abonnenter

Ulvedebat. Bune, du forveksler overbærenhed med at blive nedgjort

Debat: Jeg har ingen grund til at tiltale nogen nedgørende, for jeg er ganske bekendt med mange i dagens Danmark er dårligt orienteret om mangt og meget. Og det netop udpræget i spørgsmål om ulven. Hvor det så er jeg bliver overbærende, hvad de pågældende typisk oplever som nedgørende. Det er helt forudsigeligt. For selvværd er i dag ikke længere kendetegnende befolkningen i almindelighed, hvor mindreværd er blevet det mest kendetegnende. Faktisk ved folk flest meget lidt om natur og naturlighed, og det så lidt, at selv naturligheden om omkring graviditet og opdragelsen af børn må de have fagkundskaben til at oplyse dem om. Du skriver: ”Jeg har derfor bedt dig oplyse, hvor mange kilometer ulvesikre hegn, der skal opføres? Det behøver naturligvis ikke være det nøjagtige tal. Bare et slag på tasken. Det er jo et ret omfattende projekt, vi taler om.” Du stiller mig et spørgsmål, som du, hvad ville være nærliggende, tilsyneladende ikke selv gider bruge tid på at finde svar på. Svaret forudsætter kendskab til det samlede areal, der afgræsses af får fortrinsvis, da ulveangreb på andre husdyr er ganske ubetydelige. Det samlede tal på størrelsen af fårefolde rundt om har jeg så ikke. Og jeg tror heller ikke, der findes en sådan opgørelse. Men sammenfattende vil jeg tro, at de ulvesikre indhegninger skønsvis blot udgør fem procent af de beskyttelseshegn, som man fortrinsvis finder i skovene, der skal beskytte de små træer mod at blive gnavet ned af hjorte af enhver slags. Her i ulvezonen er det ikke mindst krondyrene, som der er rigtig mange af, der er årsagen til de mange beskyttelseshegn. Og altså arter, som du sikkert ved, er ulvens foretrukne byttedyr. Så flere ulve vil kunne minimere skaderne på træerne, og dermed de mange indhegninger, ved de nedbringer antallet af de arter, som er skadevoldende for skovbruget, samt for landbruget, da hjortevildtet også her afstedkommer til tider ret så omfattende markskader. Så set i det forhold er det ikke de ulvesikre indhegninger, der er et omfattende projekt, men de mange tusindvis af kilometer skovhegn og tilsvarende beskyttelseshegn rundt om i landskabet, der skal værne mod ulvens foretrukne bytte, der er et omfattende projekt. Disse hegn er der nemlig vildt mange af, og er netop som du selv er inde på ”til skade for det øvrige vildts frie bevægelighed og menneskers færden i naturen”.

Lemvig

Indbrud hos Bay Art under opklaring

Annonce