Annonce
Udland

BBC: Theresa May kan blive tvunget til at gå af snart

Pool/Reuters
En del af Mays partifæller vil fremtvinge premierministers afgang, så brexitaftale ikke kommer til afstemning.

Politiske iagttagere i London siger, at der sker nye forsøg i premierminister Theresa Mays eget parti på at få hende afsat så hurtigt som muligt.

Målet er blandt andet, at hendes senest reviderede brexitaftale ikke kommer til afstemning i parlamentet.

- Der er nye bestræbelser i gang på at tvinge premierministeren til at træde tilbage så hurtigt som muligt, så aftalen ikke når at blive fremlagt i parlamentet.

- Disse bestræbelser ledes af det konservative parlamentsmedlem Nigel Evans, skriver BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg, på Twitter.

- Situationen er blevet sværere for May natten til onsdag, pointerer Kuenssberg med henvisning til, at konservative parlamentsmedlemmer har planlagt et vigtigt møde onsdag.

Theresa May vil også selv tale om sin nye brexitaftale i parlamentet senere onsdag, mens der er tegn på, at hun står mere og mere svækket i sit eget parti.

Hun appellerer i en erklæring onsdag til Labour om at støtte en ny revideret aftale.

Medlemmer af Labour har sagt, at der er sket for lidt i hendes nye udspil, og en tidligere konservativ minister tvivler på, at den vil nå frem til en afstemning i parlamentet i juni.

Den konservative Boris Johnson, som ønsker at overtage premierministerposten efter May, skriver på Twitter:

- Vi bliver bedt om at stemme for en toldunion og en ny folkeafstemning. Det er et forslag, som er direkte i mod vores manifest - og jeg vil ikke stemme for.

Hvis Mays reviderede aftale bliver godkendt, skal de britiske parlamentsmedlemmer stemme om, hvorvidt der skal holdes en ny folkeafstemning. Først efter en sådan afstemning vil aftalen kunne blive ratificeret, sagde May tirsdag.

- Så til de parlamentsmedlemmer, der gerne vil have en ny folkeafstemning til at bekræfte aftalen: I har brug for en aftale, for at det kan ske, hed det.

Det betragtes som et forsøg på at lokke Labour-medlemmer til at stemme for aftalen. Det vil kunne give hende tiltrængt støtte, efter at flere konservative partifæller er gået imod hende.

/ritzau/Reuters

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce