Annonce
Læserbrev

Bedre arbejdsmiljø. Giver resultat på sygefraværet

Der udsigt til, at der skal svinges med en større pisk, mens guleroden fortsat er meget stor for rigtig mange virksomheder, der forbedrer arbejdsmiljøet, skriver Thomas Rosenkrands. Arkivtegning: nex

Debat: I foråret blev der indgået et politisk forlig på Christiansborg, hvor man blandt andet vedtog at styrke Arbejdstilsynet med 460 millioner kroner de kommende år.

Nogle vil nok mene, at det er unødvendigt, og at vi jo har rimeligt godt styr på arbejdsmiljøet i Danmark. Og det er da også rigtigt, at ganske mange virksomheder har vældigt godt styr på arbejdsmiljøet.

Alligevel er sagen den, at der pr. dags dato er registret 19.866 arbejdsulykker i 2019, heraf 2.234 med brækkede knogler til følge. Hertil kommer, at der løbende anmeldes erhvervssygdomme – seneste tal er fra 2017, hvor der var 18.723 anmeldelser i løbet af året.

Undersøgelser fra fagbevægelsen viser, at udgifter til arbejdsmiljø kan løbe op i astronomiske 60-80 milliarder kroner for det danske samfund. Men uanset om vi er helt deroppe eller ’kun’ et stykke ad vejen, er der ingen tvivl om, at der er et stort potentiale for samfundet.

Selvom det er glædeligt, at arbejdsmiljøindsatsen styrkes fra myndighedernes side, så er det hos virksomhederne selv, der kan gøres en forskel, der kan mærkes. Og argumentet er ligetil: Hver gang virksomheden investerer 1 krone i arbejdsmiljøforbedringer, får den i gennemsnit 2,2 kroner retur. Det viser internationale og danske undersøgelser.

Noget af fortjenesten kommer i kraft af, at sygefraværet nedbringes, eller at det bliver lettere at holde på og/eller tiltrække dygtige ansatte.

Arbejdsmiljøet kan derfor forbedres med langt mere end de 460 millioner kroner nævnt overfor. Nu er der udsigt til, at der skal svinges med en større pisk, mens guleroden fortsat er meget stor for rigtig mange virksomheder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Eftersøgning i gang i Lemvig Havn

Sport

Billardklub fik ørene i maskinen

Holstebro

Familie på fem i ulykke på Holstebro-motorvejen: Barn indlagt på traumecenter

Annonce