Læserbrev

Bedre arbejdsmiljø. Giver resultat på sygefraværet

Der udsigt til, at der skal svinges med en større pisk, mens guleroden fortsat er meget stor for rigtig mange virksomheder, der forbedrer arbejdsmiljøet, skriver Thomas Rosenkrands. Arkivtegning: nex

Debat: I foråret blev der indgået et politisk forlig på Christiansborg, hvor man blandt andet vedtog at styrke Arbejdstilsynet med 460 millioner kroner de kommende år.

Nogle vil nok mene, at det er unødvendigt, og at vi jo har rimeligt godt styr på arbejdsmiljøet i Danmark. Og det er da også rigtigt, at ganske mange virksomheder har vældigt godt styr på arbejdsmiljøet.

Alligevel er sagen den, at der pr. dags dato er registret 19.866 arbejdsulykker i 2019, heraf 2.234 med brækkede knogler til følge. Hertil kommer, at der løbende anmeldes erhvervssygdomme – seneste tal er fra 2017, hvor der var 18.723 anmeldelser i løbet af året.

Undersøgelser fra fagbevægelsen viser, at udgifter til arbejdsmiljø kan løbe op i astronomiske 60-80 milliarder kroner for det danske samfund. Men uanset om vi er helt deroppe eller ’kun’ et stykke ad vejen, er der ingen tvivl om, at der er et stort potentiale for samfundet.

Selvom det er glædeligt, at arbejdsmiljøindsatsen styrkes fra myndighedernes side, så er det hos virksomhederne selv, der kan gøres en forskel, der kan mærkes. Og argumentet er ligetil: Hver gang virksomheden investerer 1 krone i arbejdsmiljøforbedringer, får den i gennemsnit 2,2 kroner retur. Det viser internationale og danske undersøgelser.

Noget af fortjenesten kommer i kraft af, at sygefraværet nedbringes, eller at det bliver lettere at holde på og/eller tiltrække dygtige ansatte.

Arbejdsmiljøet kan derfor forbedres med langt mere end de 460 millioner kroner nævnt overfor. Nu er der udsigt til, at der skal svinges med en større pisk, mens guleroden fortsat er meget stor for rigtig mange virksomheder.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Video: Se med, når storkeungen spiller død for at blive ringmærket

Danmark

Se video af redning: 20-årig sejler reddet op ad vandet efter flere timer i Ringkøbing Fjord

112

Kvinde sad fast i brønd i en time

Læserbrev

Erhverv. Der er brug for de korte lærlingeaftaler

Debat: Det bekymrer mig, at vi i flere medier skal læse, at både en minister og 3F beskylder virksomhederne for ikke at uddanne nok lærlinge, opfinde kreative regnemetoder og bruge korte lærlingeaftaler med det formål at løbe fra deres uddannelsesansvar. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Her i Midt- og Vestjylland uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne massevis af lærlinge. I perioder er der endda udsolgt af lærlinge, og så må virksomhederne pænt vente i kø for at få en lærling. Faktisk uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne 22 procent af alle lærlinge i Danmark, og det på trods af at de kun beskæftiger seks til syv procent af arbejdsstyrken. Det er en del af kulturen i vores virksomheder, at vi har lærlinge og uddanner næste generation. Derfor bør vi ikke mødes af beskyldninger om det modsatte, når vi hver dag bruger tid og kræfter på at tage en eller flere lærlinge under vores vinger. Det fælles mål bør i stedet være at skabe så mange lærepladser som muligt ved at gøre det attraktivt og overkommeligt at tage lærlinge for både store og små virksomheder. I Midt- og Vestjylland har vi rigtig mange små og mellemstore virksomheder, og for dem er det umuligt at vide, om de har nok opgaver til at beskæftige en lærling de næste tre til fire år. Netop derfor er korte lærlingeaftaler guld værd, fordi de giver mindre virksomheder mulighed for at tage en lærling, selvom de ikke kender tykkelsen på ordrebogen flere år ud i fremtiden. Korte aftaler bruges ikke for at snyde, tværtimod. Alternativet er, at virksomheden ikke tør binde sig for de næste tre til fire år og af den grund siger nej tak til en lærling. Derfor vil det være en katastrofe for både de unge og virksomhederne, hvis muligheden for at indgå korte aftaler begrænses.

Lemvig

Evy blev glemt, når hun bestilte en Flextur: Nu har Midttrafik gennemgået klagerne

Lemvig

Tre strande har det reneste badevand

Annonce