Annonce
Lemvig

Bekymret minister skærper kravene: Fritidsfiskere skal også indberette spøgelsesgarn

Organisationen Levende Hav fanger spøgelsesgarn i Nissum Bredning. Og det er store mængder, de bringer med i land og lægger på havnen i Lemvig. Foto: Benny Gade
Erhvervsfiskere skal indberette tabte fiskeredskaber, men nu kommer kravet også til at omfatte fritidsfiskere
Annonce

Lemvig: Fiskeriets minister, Mogens Jensen (S) følger med i Levende Havs arbejde med at samle gamle fiskeredskaber op fra bunden af Limfjorden.

- Jeg er bekymret over, hvor mange gamle fiskeredskaber Levende Hav fandt på dagens togt, og jeg er enig i, at der skal være fokus på tabte redskaber, siger Mogens Jensen som en kommentar til organisationens arbejde.

Derfor strammer han nu også reglerne, så fritidsfiskere fremover skal indberette tabte fiskeredskaber på lige fod med erhvervsfiskere.

Annonce

Spøgelsesgarn

De såkaldte spøgelsesgarn er ikke et ukendt fænomen i danske farvande. De fleste fiskere har oplevet at miste et garn eller andet, fordi det har sat sig fast på et vrag eller et rev. Skibe på vej gennem danske farvande kan også rive bøjer og hele redskaber med sig, og i sådanne tilfælde er det ikke muligt at finde og bjærge tabte redskaber. Så har man et såkaldt spøgelsesgarn, der fortsætter med at fange fisk, fordi de nedbrydes meget langsomt.


Jeg er bekymret over, hvor mange gamle fiskeredskaber Levende Hav fandt på dagens togt, og jeg er enig i, at der skal være fokus på tabte redskaber

Mogens Jensen (S), fiskeriminister


Danske fiskere skal indberette tabt fiskegarn til fiskeristyrelsen, men i meget stort omfang sker det ikke. Levende Havs kampagne i Limfjorden den seneste uge har dokumenteret, at problemet med spøgelsesgarn er langt større end forventet, og derfor vil ministeren skærpe reglerne. Fremover vil fritidsfiskere også blive pålagt at indberette tabt garn.

- Og når kravet træder i kraft, vil vi lave en oplysningskampagne, der skal medvirke til, at fiskerne bliver bedre til at indberette, siger Mogens Jensen.

Annonce

Undersøgelse forsinket

Der ud over har forskningscenteret DTU Aqua allerede sidste år sat gang i en større undersøgelse, der skal beskrive forekomsten af tabte fiskeredskaber.

- Undersøgelsen er desværre blevet forsinket på grund af corona, men ventes afsluttet omkring årsskiftet. Jeg ser frem til at modtage resultaterne af kortlægningen. Det er en vigtig forudsætning for at kunne lave en plan for bjærgning. Når det fulde billede foreligger, vil jeg tage stilling til, hvordan vi kan tilrettelægge en systematisk bjærgning, siger fiskeriminister Mogens Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce