Danmark

Bendt Bendtsens motorcykeldagbog - kapitel 2: Det sidste farvel til parlamentet

Tiden er nu ved at rinde ud med de sidste møder som EU-parlamentariker for Bendt Bendtsen, som er draget på langfart på motorcykel gennem EU for at finde håb for Europas fremtid. Følg hans rejse de kommende søndage i avisen Danmark.
Bendt Bendtsen har sidste arbejdsdag som politiker i Bruxelles og glæder sig til at skifte slips og jakkesæt ud med styrthjelm og motorcykel. Man kommer nemmere i kontakt med mennesker, når man er langskægget og har klaskehår, mener han. Følg med i Bendtsens jagt på det ny Europa gennem 20 lande.

Dag 3, mandag 1. april 2019. Speedometer ved start i Arnhem/Papendal: 9235 km. Ankomst til Bruxelles: 9454 km. Dagens tur: 219 km.

En fantastisk morgen at stå op til. Lidt småkoldt med syv grader, men med skinnende sol og blå himmel. Morgenmaden blev indtaget i restauranten, som kan huse rigtig mange, men vi sad kun syv-otte personer her 8.30. Der var to danskere, som hilste pænt; man blev genkendt - men om det var for noget godt eller noget skidt, står hen i det uvisse.

MC'en blev pakket og skød ud i foråret. Endnu en gang blev jeg mindet om, at Hollands infrastruktur er fantastisk. Fine veje - med jævn ny asfalt nærmest overalt og en god afvikling af trafikken. Jeg tog en mindre regional landevej mod Tilburg. Folk kørte pænt, men der hang også “stærekasser” for hvor halve kilometer.

Jeg drejede ind til en mindre, nydelig by, Vucht, for at indtage en varm kop oven på en frisk morgen. En typisk hollandsk by med en måske lidt overdådig kirke i forhold til byens størrelse. Der var ikke mange på gaden her ved 10-tiden. Byen var fantastisk ren, løgvæksterne stod, som de kun gør i Holland, og de første gule påskeliljer var sprunget ud. På byens lille torv var en lille cafe åben med kaffe i alle arter og størrelser, også varm chokolade med tilhørende Leonidas-chokolader var på menuen.

Normalt siger man, at danskerne er verdensmestre i hygge, men i denne lille café med få borde sad der allerede en del mennesker. En ældre pensionist som gjorde lidt store øjne til min Adventure, som var parkeret lige uden for døren. Han sad og nød sin morgenkaffe med alle caféens gratisaviser på bordet og nikkede anerkendende. Måske en gammel mc-dreng fra dengang, man kørte Triumph Bonneville.

Indehaveren, en glad mand omkring de 50, indvilligede i en lille snak til kameraet, efter jeg havde investeret i en kop varm chokolade serveret ved cafébordene lige uden for butikken. Johnny gik til kameraet og betegnede Holland som et godt sted at leve. Dog indførte politikerne for mange regler - og det hele tiden.

Han var ikke særligt imponeret over de valgte politikere. De sagde et, før de blev valgt, og noget andet efter de var valgt, mente han. Politikerne blev uddannet til at være politikere, og de “sidder kun for sig selv”. Jeg syntes jeg har hørt den historie før ...

Spurgt ind til de politiske udfordringer i Holland nævnte han klima og migranter. Sidstnævnte var han ikke så begejstret for, og mente, de misbrugte reglerne til at få mere og mere. Han var godt tilfreds med økonomien i Holland, og blot man ville bestille noget, var alting godt. Min fornemmelse af min snak med denne glade og faktisk tilfredse caféejer var nok, at han var kørt noget træt i de siddende politikere som sad på magten i Holland. Om han stemte på de fremstormende højrenationalister, afslørende han ikke. Gør han det, er det formentlig ikke af ideologiske årsager, men nærmere, fordi han ønsker sig noget nyt politisk blod til magten.

Efter at have hilst af med Johnny kørte jeg fra Vucht og satte kurs med den hollandsk-belgiske grænse. I en vanvittig tæt formiddagstrafik på ringvejen omkring Antwerpen gik turen direkte mod Bruxelles.

Uge 14 og 15 i Bruxelles, hvor der siges farvel og pakkes ned

Tiden er nu ved at rinde ud med de sidste møder som EU-parlamentariker. Vi har lige haft allersidste møde i Itre-udvalget (Industriudvalget) og Inta-udvalget (international handel), hvor jeg har siddet i henholdsvis 10 og fem år. Alle udvalg lukker ned nu. Flyttekasserne til kontoret er bestilt, og jeg kan nu få fyldt op til 15 kasser som bliver sendt hjem til Allesø. Det er ufatteligt, at på trods af disse elektroniske tider, har papirerne hobet sig op. Men om et par dage drejes nøglen for sidste gang på mit kontor 14E201, som er mit dobbeltkontor i E-tårnet på 14. etage.

Jeg sidder på bygningens næstøverste etage, og der er et fantastisk udsyn, når vejret er klart. Det bedste kontor, jeg har haft i de 30 år, jeg har været folkevalgt. Det kapitel i mit liv, som hedder Bruxelles, er ved at løbe ud, og det er ikke kun kontoret, som skal tømmes. Jeg skal også have flyttet møbler og gevirer ud af min lejlighed på Rue Stevin, som jeg har haft de seneste 10 år. Lejligheden er opsagt. Jo - jeg har boet samme sted i samme lejlighed alle årene. Kirsten kommer til Bruxelles sidst på ugen, og vi pakker sammen bilen helt op med alle småting. Kirsten kører hjem til Fyn, mens min EU Explorer fortsætter sydover.

Når man lukker et så stort kapitel, kan det ikke undgås, at tankerne flyver en tur ned ad Memory Lane. Både de gode og de dårlige dage er lagret. Der er dog en dag i Bruxelles, jeg aldrig vil glemme - 22. marts 2016. Kirstens og min lejlighed på Rue Stevin ligger 150 meter fra Maalbeek-metrostationen, og hver morgen går jeg forbi stationen på vej til parlamentet 10-12 minutters gang fra lejligheden. Den morgen var jeg gået tidligt - heldigvis - da jeg var vært ved et morgenmøde. Mens vi netop var gået i gang i mødelokalet, lød der et kæmpe hult drøn. Det viste sig, at en selvmordsbomber sprængte en større bombe i en togvogn som netop var ankommet til Maalbeek.

To andre selvmordsbombere udløste deres bomber i Zaventem-lufthavnen, som vi benytter til og fra Bruxelles. 32 civile blev dræbt og flere end 300 såret. En af mine medarbejdere, Lars Ole, var stået af på stationen 10 minutter før selvmordsbomberen udløste bomben. Hele facaden blev blæst ud. Gerningsmændene havde tilknytning til kvarteret Molenbeek i Bruxelles, der er et decideret parallelsamfund, som vi bør undgå. Der gik mange måneder, ja halve år, før Bruxelles igen fandt tilbage i den samme rytme, og såret er der stadig.

Når nu vi er i Bruxelles og Belgien, måtte jeg ud og finde en af de unge belgiere, så også de kunne få deres stemme med i EU Explorer 2019. Jeg gik mig en tur på Place Luxembourg denne tirsdag, hvor der er fødevaremarked. Friske brød, kød, pølser, ost, oliven, krydderier, frugt fra hele verden samt østers og champagne langes over diskene. Hertil masser af afskårne blomster i alle farver. Mange belgiere benytter markedet til lige at indtage en øl eller et glas champagne og så lige snacke lidt.

Det med at finde en ung belgier midt i Bruxelles kan være besværligt, og endnu mere besværligt, når man går rundt med slips og habit. Jeg må erkende, at jeg snart glæder mig til at komme tilbage på motorcyklen. Her kommer man lettere i kontakt med folk, når man parkerer motorcyklen og man er både langskægget og har “klaskehår” fra styrthjelmen. Man er simpelthen på bedre bølgelængde med folk.

Da det så værst ud på markedet, mødte jeg faktisk en god ven, Jacob, som har drevet forretning i Bruxelles i mange år. Jeg beklagede mig over besværlighederne, og han slog ud med armene med det samme og sagde:

- Gå med hjem på kontoret og få en snak med Claire. Hun er belgier, og hun er ikke så bange af sig.

Som sagt så gjort. Jeg fik nu det interview med en ung belgier, som jeg gik og sukkede efter, selv om jeg stadig var i habit. Claire, 25 år, konsulent, belgier og bosiddende i Bruxelles, fortalte at en af de de største politiske udfordringer set fra hendes side er klimaforandringerne. Unge og studerende demonstrerer hver torsdag, hvor de går på gaden for at råbe politikerne op - de ønsker en klimalov, som er svær at opnå, fordi politikerne er delte. Befolkningen i Belgien er delt, og det både politisk og befolkningsmæssigt. Syd og Nord (Vallonien og Flandern) er meget forskellige.

Specielt diskussionen om migranter deler befolkningen. Den meget populistiske højredrejning specielt i Flandern deler landet, og de unge har svært ved at forholde sig til det. Hun var faktisk optimistisk med hensyn til EU. Der er sket store forandringer de seneste år, og hun tror, at de nye nationalistiske partiers opståen og brexit vil have en samlende effekt på resten af Europa.

Claire tror at en hel del mennesker specielt i Belgien var frakoblet politisk før , og hun tror på, at alle de hændelser, som er sket de senere år med specielt brexit og valget af Trump, får folk til være klar til at blande sig i politik, da deres “stemmer” også er vigtige. På forespørgsel oplyste hun, at belgierne generelt har en god livskvalitet; hun kunne ikke udtale sig på alles vegne, men kendte selvfølgelig bedst til forholdene i Bruxelles, hvor hun bor. Jeg takkede for samtalen og luntede ned på markedet, hvor regnen nu kom væltende. Så lykkedes det alligevel at finde en belgier lige midt i EU-kvarteret, før motorcyklen blev startet op med kurs mod Luxembourg.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lånere får kortere tid til at læse

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Kultur

Martin vil være sin egen og udfordre andre med sin musik

Hak. Der bliver sat et flueben på ønskelisten, når Saveus i år går på scenen til Grøn Koncert. Fluebenene har der været en del af, siden bandet i 2015 dukkede op nærmest ud af ingenting, bragede igennem med sangen ”Levitate Me” til P3 Guld og med Martin Hedegaards egne ord blev ”skudt af sted med 120 i timen”.Andre flueben er allerede sat. Som det ud for Roskilde Festival. Første gang i 2016, da Saveus lige havde sneget sig med på plakatens nederste hjørne, lige før ”og mange flere”. I 2018 var der debutplade, og bandet fik lov til at åbne den ikoniske Orange Scene. Samme sommer kunne bandet sætte hak ved Bøgescenen på Skanderborg.Det er faktisk ikke underligt, at det er en glad Martin Hedegaard, der svarer på, hvordan 2019-udgaven af ham har det.- Han har det godt. Han har det rigtigt godt. Det har været en dejlig rejse.Rejsen gik egentlig i gang længe før P3 Guld: Dengang han efter ”X Factor” vendte tilbage til Ørum, gik i gymnasiet, sad på sit værelse og lavede musik og i princippet var tilbage ved nul. Når pladeselskaber kontaktede ham, og han spurgte, hvad de kunne tænke sig, var svaret: ”At vi skulle lave sådan en rigtig pop-smasher”.- Så fik jeg tilsendt en sang, men måtte skrive tilbage: ”Tusind tak, men det har jeg ingen interesse i. Jeg har det faktisk rigtigt godt, hvor jeg er”. Jeg opdagede, at jeg ikke havde travlt, og så skete der noget i min udvikling. Jeg fandt ud af, at når jeg kom tilbage, skulle det være med musik, som fik folk til at sige: ”What?! Hvad er det der for noget?”.Hvem er jeg?Det sidste er et punkt på en anden liste. En liste, der findes i Martin Hedegaards hoved og rummer præmisserne for hans arbejde. At han vil lave sin egen musik, ikke andres, står der blandt andet. At han vil eksperimentere. At han i princippet gerne vil hitte i radioen, men at det skal være med en sang, som udfordrer.- Overordnet skal jeg kunne være i det, og det er egentlig en ret naturlig ting: Du skriver en sang, den kommer i radioen, og folk lytter til den. Så skal du spille den live, og måske bliver den så stort et hit, at du skal spille den resten af dit liv. Hold kæft, det ville være irriterende, hvis det er en sang, du hader ...- Ud over din liste over værdier, som er vigtige for dig som musiker, er der så andre værdier, du har med? Personligt, menneskeligt ...?- Der er noget i det der, som er ret essentielt for mig. Det er meget sjovt at sidde og snakke om, hvilken musiker, man gerne vil være, men i mit hoved handler det om, hvilken musiker du er, siger han med eftertryk på det sidste ord og fortsætter:- Jeg gør ikke det her, fordi det er noget, jeg har valgt. Jeg kan mærke, at jeg får det skidt, hvis jeg begynder at gå et andet sted hen. Jeg bliver urolig indeni. Jeg tror, alle musikeres udfordring er at komme frem til at forstå, at du ikke kan vælge, hvem du vil være. Selvfølgelig kan du tænke over, hvilket tøj, du vil have på og den slags, men det er inden i dig, hvem du er.- Jeg har helt klart selv tænkt i, hvilken musiker jeg ville være, men her i de senere år fundet ud af, at det ikke er det, det handler om. Men det er sindssygt svært, fordi spørgsmålet i virkeligheden er, hvem man er, hvad man står for, og hvad man vil med sit liv, siger han og vender tilbage til dengang, han sad og lavede musik hjemme i Ørum.I starten lavede han elektronisk musik, da dance var på sit højeste. Så kom rockmusikken tilbage, og bam - så sad han og lavede rockmusik.- Lige pludselig opdagede jeg, at jeg bare havde fulgt bølgerne, og at det ikke havde en skid at gøre med, hvem jeg var. Det er jo modenhed faktisk at kunne opdage det, tage et valg, sige fra og sige: ”Det er det her, jeg gør”.Konstruktiv frygtUndervejs har Martin Hedegaard også fundet ud af andre ting om sig selv. At han er ekstremt perfektionistisk, målrettet og konkurrenceminded - i en grad, så det faktisk blev et problem, fordi han brugte energien på at fokusere på, hvad der kunne gå galt. Angsten sneg sig ind.- Vi skulle fandeme ikke spille på Orange Scene og så få to stjerner for det. Det skulle være rigtigt godt. Noget, folk huskede. Jeg ville simpelthen være så ked af det, hvis jeg gik ned derfra og følte, at det havde været en dårlig koncert.Det tog det meste af 2018 at lære, hvordan han kunne bruge perfektionismen og angsten for ikke at præstere i stedet for at blive hæmmet af den.- Hvis man kan lære at bruge sin frygt til noget godt, og den faktisk gør dig klar, er det en force. Jeg havde aldrig følt, at jeg havde spillet en dårlig koncert eller ikke gjort mit allerbedste, og det syntes jeg faktisk, at jeg kunne takke min præstationsangst for. Det er på grund af den, at alle koncerter betyder noget, siger han og kalder det samtidig en balancegang at finde et mellemstadie, hvor man præsterer og samtidig evner at trække vejre, kigge ud på publikum og bare nyde, hvad man laver, når en af de andre for eksempel tager over med en solo.- Nu gør jeg det flere gange i løbet af en koncert. Det er nærmest de momenter, jeg lever for nu. Hvor jeg bare observerer og tænker: ”Shit, det er fantastisk, det vi har gang i!”. I dag ville jeg ikke undvære alle refleksionerne, den hårde periode og presset, for det har givet mig en evne til at kunne zoome ud i vilde situationer. Det har taget lang tid, men det er så fedt, når man kan mærke, at det at ville præstere ikke er en klods om benet.Mere klaver end computer”Beast Mode” kalder hans bandkammerater den tilstand, han kommer i lige inden, han går på scenen. Den, hvor øjenbrynene synker længere ned, og publikum får en Martin Hedegaard at se, som måske ikke er den, de forventede.- Det er også en del af mig. Det har sikkert været lidt overraskende for folk, som sidst har set mig i ”X Factor” og pludselig ser mig stagedive i bar mave fra Orange Scene. Det, tror jeg, er ret vildt for folk at se - det er det sgu egentlig også for mig, konstaterer han.En anden del af ham er nørden. Ham, der er vild med computerspil, tegneserier, fantasybøger og teknik.- Jeg elsker at sidde i et studie. Engang imellem bliver min manager nødt til at sige, at nu skal jeg simpelthen sætte mig ved klaveret i stedet for at få en lilletromme til at lyde godt. Jeg er ikke rykket ind i et studie med andre sangskrivere, men med folk, der er teknisk nørdede. Så står vi og siger: ”Prøv den der rumklang” og ”Hey, hvad gør I med et jack-kabel, hvis ...”. Alt muligt. Der er en praktisk side af mig, som godt kan lide noget konkret. Der er noget, som helt klart udfordrer sangskriveren, som bare skal være ved klaveret og lave nogle sange. Men jeg synes, at jeg bruger mere tid ved klaveret end ved computeren, end jeg har gjort før.Mørkere vandEt af de flueben, der stadig mangler, er et gennembrud i udlandet. Men det står højt på listen, siger Martin Hedegaard. Umiddelbart tænker man, at han her vil kunne møde skrappere krav til, hvordan han skal skrue på sig selv og sine værdier.- Det tror jeg også, men det er igen en præmis, man må tage med: Dem, vi skal arbejde sammen med, skal forstå Saveus, som vi er. Det er en del af rejsen og udfordringen. Det er sindssygt svært at være artist i Danmark, men man bliver også nødt til at komme derud, hvor vandet bliver lidt mørkere. Og vi er godt rustede herhjemmefra. Vi kan virkelig tage noget erfaring og proceserfaring med.- Proceserfaring, det lyder som en meget analytisk måde at gå til tingene ...?- Der er på godt og ondt nogle ligheder med at drive en maskine eller et firma. Vi har arbejdet meget med kommunikation mellem mig og bandet, og hvordan vi giver hinanden kritik. Hvis vi ikke gjorde det, ville musikken blive noget lort, men hvis vi ikke er gode til det, bliver det ikke en rar oplevelse at udfordre hinanden. Jeg har brugt meget tid på det og gået til coach for at blive bedre. Og det har gjort os bedre. Vi er blevet bedre til at arbejde og have det godt med det.- Er du en naturlig leder?- Ha! Jeg ville jo sige ”nej”, men det var en del af mit coachingforløb, at min coach snakkede med folk omkring mig, blandt andet bandet, og der blev det nævnt. Så kan det jo være lige meget, hvad jeg synes.Musikken kalderHvis udlandet er noget af det, der er fokus på i den nære fremtid, hvad så med den helt lange bane. Kan han forestille sig ikke at lave musik?- Engang kunne jeg faktisk godt. Lige da jeg flyttede til København, kom jeg ind på en uddannelse i medieproduktion og ledelse. Jeg havde en tanke om, at jeg godt kunne tænke mig at lave computerspil, men på det tidspunkt var jeg kommet i gang med at skrive sange til andre. Det begyndte at stikke rimeligt meget af, og så endte jeg med at måtte sige, at det ikke gik. Musikken kaldte, siger Martin Hedegaard:- Det er også noget, der sker i ens udvikling: Jeg kunne godt se, at de perioder i mit liv, hvor jeg har haft det allermest træls, er dem, hvor jeg i lang tid ikke har været i studiet og lave musik, så jeg vidste, at jeg ikke kunne leve uden. Og nu er der kommet en følelse af, at hvis jeg bare kan få lov til at lave musik resten af mit liv, er jeg rimeligt glad.

Kultur For abonnenter

Offerkarret fra Stendis og skelettet i den lille gule kuffert

Annonce