Annonce
Læserbrev

Besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Annonce

Debat: Det er pinse. Solen skinner. Sommeren er på vej. Mennesker begynder for alvor at mødes igen i takt med at covid-19-pandemiens tunge skyer begynder at lette og hermed også coronarestriktionerne. Der synes at være styr på smittefaren og tålmodigheden er ved at være slut med forbudene mod at mødes rundt i samfundet. Hverdagen normaliseres langsomt igen.

For nogen mennesker har coronarestriktionerne dog været ekstra hårde. Her tænker jeg på de mennesker der er indlagt i psykiatrien på for eksempel en lukket sengeafdeling og deres pårørende. Der er nemlig fortsat besøgsforbud og aktivitetsrestriktioner. Nogle indlagte har ladet sig udskrive af netop den grund og andre har udholdt sygdom i længere tid for at undgå indlæggelse i psykiatrien for netop ikke at miste den direkte kontakt med deres netværk.

Under coronakrisen har ansvaret for psykisk syge i højere grad været overladt til de pårørende, som samtidig oplever, at den syges tilstand er blevet forværret. Det er nogle af resultaterne af en omfattende undersøgelse fra Bedre Psykiatri for nyligt.

I psykiatrien har vi fokus på at skabe mange flere meningsfulde aktiviteter for de mennesker der er indlagt og vi har stor fokus på inddragelse af såvel de indlagte og deres pårørende. Pårørende er ofte en stor ressource i forhold til den samlede hjælp til de mennesker hvor psyken er knækket.

I Psykiatrien i Vejle har vi for eksempel en tidligere patient på afdelingen, som har taget initiativ til at lave en strikkecafé for de mennesker, der er indlagt i psykiatrien. Strikning giver ro og fællesskaber opstår, der rækker ud over psykiatrien. Vi har også frivillige besøgsvenner i psykiatrien. Dertil kommer andre aktiviteter som motion i sportshallen, kreative værksteder og musik. Under coronakrisen har alle sådanne meningsgivende aktiviteter været lukket ned.

Vi ved også hvor vigtigt det er at kunne få besøg af familie og venner, når man har det svært og er indlagt i psykiatrien. På de åbne sengeafdelinger har der været forsøgt med at mødes udenfor til en gåtur med pårørende og ellers kontakt via telefon eller video. Men der er også de sværest syge på lukkede sengeafdelinger i psykiatrien, der har haft behov for det fysiske møde med et måske i forvejen sparsomt netværk af pårørende. Besøgsforbuddet hindrer dette. De venter stadig på en afklaring!

Den gode nyhed er at der er kommet en udmelding om genåbning af samfundet, hvor fase 2 beskriver:

"Partierne er enige om, at retningslinjerne for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på for eksempel plejehjem, hospice, psykiatri, bosteder, beskyttet beskæftigelse, kriminalforsorgens institutioner afvikles eller tilrettes i det omfang, det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det aftales nærmere i relevante sektorpartnerskaber på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne".

Der er dog samtidig ikke kommet en udmelding fra sundhedsmyndighederne i forhold til ”almindelige” besøg i psykiatrien. Ej heller er der kommet en klar udmelding i forhold til de frivillige. Påbuddet til regionerne om at udstede forbud mod besøgendes adgang til sygehuse gælder altså fortsat til den 1. juli. Mon ikke det er på tide at få det forbud ophævet? Færre patienter har taget kontakt til psykiatrien under covid-19-epidemien. Og der har som aldrig oplevet før været tomme sengestuer i psykiatrien. Vi oplever dog nu at patienter vender tilbage for fuld kraft i psykiatrien. Der har både den syge, de pårørende og de der arbejder i psykiatrien et behov for at kunne mødes for ved fælles hjælp at kunne støtte den syge til hurtig bedring igen.

Så ophæv nu det besøgsforbud.

Så længe retningslinjer for håndhygiejne og afstand overholdes bør der åbnes op for dette - netop specielt i psykiatrien. Det er det eneste etisk rigtige at gøre og sikrer også en bedre behandling af den syge.

Mikkel Rasmussen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce