Annonce
Holstebro

Beskæftigelse: - Havde du spurgt mig for to måneder siden, var jeg ikke så bekymret

Mandag varslede Vald Birn jernstøberi masseafskedigelser af 120 personer, og generel er der en stor usikkerhed om fremtiden specielt indenfor eksportindustrien - og for de 250.000, som lige nu er på lønkompensation. Arkivfoto: Morten Stricker
Især metalindustrien er ramt af coronakrisen, og udviklingen i udlandet er afgørende for, hvad der sker, når lønkompensationsordningen stopper i august.
Annonce

HOLSTEBRO: Fremtiden er usikker i mange af de virksomheder, som har haft medarbejdere hjemsendt på lønkompensationsordning. Får virksomhederne igen gang i hjulene, og hvor mange vil blive afskediget, inden ordningen ophører 29. august?

- Jeg tror, at mange eksportvirksomheder tæller på fingrene, og afventer, hvordan der ser ud efter sommerferien, siger Claus Arberg, der er formand for Dansk Industri i Vestjylland.

Også Klaus Helmin-Poulsen, der er formand for det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) i Vestjylland ser på situationen med usikkerhed.

- Havde du spurgt mig for to måneder siden, var jeg ikke så bekymret. Men det er ikke gået så hurtigt med at få gang i hjulene, som jeg havde forventet, siger formanden for rådet, som følger beskæftigelsessitutationen tæt.

Annonce

250.000 hjemsendte

På landsplan er der godt 250.000, som er hjemsendt med lønkompensation - mens andre er blevet afskediget.  Mens fødevareindustrien og byggeriet næsten er uberørt af krisen, er det især i metalindustrien med eksport - og underleverandører - som er ramt. Mandag varslede Birn således masseafskedigelse af 120 mand.

- Vi er tæt på sommerferien, og mange trækker luft for at se, hvordan situationen ser ud efter ferien. Så vi skal hen på efteråret, før vi har det fulde overblik, siger Klaus Helmin-Poulsen.


Havde du spurgt mig for to måneder siden, var jeg ikke så bekymret. Men det er ikke gået så hurtigt med at få gang i beskæftigelsen, som jeg havde forventet

Klaus Helmin-Poulsen, formand for RAR Vestjylland


Claus Arberg ser et blandet billede i eksportindustrien:

- Nogle blev ramt straks af coronakrisen, mens andre er ramt med måneders forsinkelse, fordi salget svigter hos en udenlandsk kunde, siger Claus Arberg.

Der er også stor forskel på eksportmarkeder:

- Hvis vi ser mod Asien og Kina er de ved at være igang igen. Derimod er USA og Sydamerika fortsat ramt, konstaterer Arberg.

Corona og ledigheden

På landsplan er der registreret 176.000 ledige. Dertil kommer 250.000 hjemsendt med lønkompensation. I Holstebro Kommune er ledigheden steget fra 985 til 1277 fra coronakrisen satte ind til 14. juni.

Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR Vestjylland) følger udviklingen i beskæftigelse og behovet for efteruddannelse.

Rådgiver kommunerne om beskæftigelsesindsatsen. Koordinerer indsatsen med A-kasser og andre aktører og især rettet mod områder med mangel på arbejdskraft eller høj ledighed.

Virksomheders skal varsle større afskedigelser til RAR, og her er der varslet afskediget 900 personer i Vestjylland siden 10 marts. Birns varsling om 120 mand er oveni.

RAR Vestjylland omfatter syv vestkyske kommuner og herunder Holstebro, Struer og Lemvig. Rådet består af 21 udpegede medlemmer udpeget af arbejdsgiverne, fagbevægelsen, KL, Akademikerne, Lederne, Handicaporganisationer og Regionsrådet. RAR udpeges for fire år, og DA og fagbevægelse har formandsposten på skift.

Klaus Helmin-Poulsen, er ny formand for RAR - udpeget af fagbevælgelsen og formand for 3F's A-kasse i Skive.

Han konstaterer også, at vigtige brancher som vindmøller og køkkener er kørt uden om krisen.

- Alt andet lige er der grund til en vis optimisme. Men det er afgørende, hvis hele samfundsøkonomien får et dask med faldende omsætning, siger Claus Arberg, som er direktør for Hvidbjerg Vinduet.

- Hidtil er vi ikke ramt, men vi er usikre, når vi skal vurdere det næste halvår - og i første halvår 2021, tilføjer han.

Annonce

Mere rengøring

Formanden for RAR påpeger, at der er nye muligheder for at blive voksenlærlinge for nye ledige.

- Både uddannelse og efteruddannelse vil kunne hjælpe mange videre. For eksempel er der mangel på industrioperatører, siger Klaus Helmin-Poulsen.

Han konstaterer også, at coronakrisen har given en hel ny opmærksomhed på rengøring - og det har betydet nye jobs - især inden for det offentlige.

- Der er kommet en ny opmærksomhed på, at rengøring og hygiejne er vigtig for at undgå sygdom  - og ikke er noget, hvor man bare kan skære ned. Derfor vil der kommer flere jobs indenfor rengøring, ligesom der er mangel på sosu'er på ældreområdet, siger Klaus Helmin-Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Annonce