Annonce
Læserbrev

Besparelser. Hvor er det dog trist

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat: Høringsbrev vedrørende budget 2020

Hvor er det dog trist, at vi i så rigt et land skal spare så meget på kernevelfærd. At vi i vores skønne kommune er kommet dertil, at fine anlægsprojekter overskygger økonomien i vores daginstitutioner.

BUM har i alle årene drevet en sund økonomi, også i besparelsestider, vi har altid kunne være stolte af det arbejde, vi præsterer.

Nu mener vi, at nok er nok.

Vi har forældre, der om morgenen tæller, hvor få voksne, der er til et stort antal børn. Ud fra regeringens politik er det jo ikke så mærkeligt, at de tror, vi kan have en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn, men det er langt fra virkeligheden. BUM´s bestyrelse mener, at den måde Holstebro Kommune sparer på kernevelfærd, er dybt uansvarligt. Ud over de opsigtsvækkende besparelser koster fem barsler i BUM cirka 850.000 kroner. Dette er penge, som vi ikke får refunderet, og som skal lægges oven i de nuværende og kommende besparelser. Bestyrelsen vil gerne påpege, at Holstebro Kommune er en socialdemokratisk ledet kommune, samt at landets statsminister er blevet valgt på, at hun vil være børnenes statsminister. Vi finder det således misvisende, at man starter med at beskære børneområdet med en procent på rammen. Socialdemokratiet har haft fire år i opposition til at planlægge økonomien og finde pengene til deres børnepolitik. Lad os gøre Holstebro Kommune kendt for en velfærdskommune, hvor der ikke spares på ældreområdet, psykiatrien, folkeskoler og de 0-6 årige. Bestyrelsens anbefaling er at stoppe alt besparelse, så vi igen kan drive daginstitution med værdighed. Skulle det mod vores forventning, alligevel komme til besparelser, vil vi gerne gøre opmærksom på, at vi også er nødt til at blive fritaget for mange af de tvungne opgaver, der er lagt ud på institutionerne. Derfor peger vi i det bilag, vi har medsendt til kommunen, på forskellige muligheder, hvor vi mener, der kan findes ressourcer til pasningen af børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fiskere fejrer jubilæum

Leder For abonnenter

Pisk løser ikke lægemangel

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er vågnet op. Det er gået op for ham, at udfordringen med mangel på praktiserende læger mange steder i landet truer såvel borgernes tryghed som deres reelle sundhed. Derfor foreslår han tjenestepligt til nyuddannede læger, som således i en periode skal tvinges ud i lægegerning, hvor der er behov for dem. Ikke overraskende skydes det forslag ned fra flere sider. Det har da også mest af alt karakter af desperation, når ministeren kommer med sådan et forslag. Det ville måske nok sikre en basal lægedækning, men de negative konsekvenser af sådan en løsning ville langt overstige gevinsten. Tjenestepligt til unge læger ville betyde, at man i områderne længst væk fra sygehusene måtte tage til takke med gennemrejsende, nyuddannede læger, som mod deres lyst var placeret der. Udskiftningen ville være enorm, og trygheden for patienterne ville være ikke eksisterende. Det er ikke en tilfredsstillende løsning. Centraliseringen på sundhedsområdet har utvivlsomt sat endnu mere fart på en uheldig udvikling, hvor lægerne fravælger yderområderne. Da hospitalerne var flere og landet geografisk var bedre dækket ind, blev lægerne ofte i det område, hvor de var blevet uddannet. Altså bredt fordelt. Den effekt kan ministeren ikke regne med at efterligne ved at tvinge de læger, der under uddannelsen har etableret sig i de største byer og fået netværk og måske familie der ved at tvinge dem væk i en periode bagefter. Der er ikke en simpel løsning på problemet. Men det er et problem, som skiftende regeringer har været med til at skabe med centraliseringer, og vi har langt fra set den fulde effekt af det endnu. Så ministeren har helt ret i, at der skal ske noget drastisk, hvis man skal afhjælpe et samfundsproblem. I første omgang handler det vel om at uddanne læger nok, så der i det mindste ikke er mangel på dem generelt. Derfra er ministeren så klar til at bruge pisken for at løse problemet. Men måske skulle regeringen prøve med en enkelt gulerod først. Find en holdbar løsning ved at gøre det attraktivt at være læge i yderområderne.

112

Fællesskur i flammer lørdag morgen

Annonce