Annonce
Mærkedage

Bibelen og Kierkegaard har fyldt hans liv

Professor emeritus og forfatter Niels Jørgen Cappelørn er tidligere leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet. Tirsdag den 11. februar fylder han 75 år. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Niels Jørgen Cappelørn har næsten altid beskæftiget sig med filosoffen Søren Kierkegaard. Nu fylder han 75, men ordet "otium" minder ham om kogt kål.

75 Få nulevende danskere er mere fortrolige med den verdenskendte filosof og teolog Søren Kierkegaard end Niels Jørgen Cappelørn.

I 2013 udkom sidste bog i mammutserien med Kierkegaards samlede skrifter. Tovholder bag udgivelsen af de i alt 55 bind med tekster og kommentarer var professor emeritus og æresdoktor Niels Jørgen Cappelørn, som tirsdag den 11. februar fylder 75 år.

De 25.000 sider med filosoffens værker og kommentarer var 19 år undervejs og kostede statskassen 165 millioner kroner. Bogværket er et af de største herhjemme nogensinde.

Bag den litterære bedrift stod Søren Kierkegaard Forskningscenteret, som Cappelørn var direktør for fra 1994 til 2013.

Centret blev i 2010 lagt ind under Københavns Universitets teologiske fakultet, og Cappelørn fik titel af professor.

Inden mammutudgaven af Kierkegaard havde den flittige Cappelørn i 1992 været med til at søsætte en ny autoriseret dansk oversættelse af Biblen. Denne første samlede oversættelse i 250 år var et forsøg på at gøre bibeltekster mere forståelige for moderne danskere.

Niels Jørgen Cappelørn var dengang generalsekretær for Det Danske Bibelselskab. Posten havde han fra 1980 til 1993 efter nogle års ansættelse på Københavns Universitet, hvor han underviste efter sin eksamen som cand.theol. i 1977.

Cappelørn har arrangeret en række udstillinger og konferencer om Søren Kierkegaard.

Han var i et par år bestyrelsesformand for Kristeligt Dagblad og i en årrække medlem af Det Etiske Råd. Fra 1978 har han været ulønnet hjælpepræst ved Helligåndskirken i København.

Hans arbejde er hædret med adskillige priser, og han er æresdoktor ved flere udenlandske universiteter.

I 2019 udgav Niels Jørgen Cappelørn bogen "At leve i nuet og gå glip af det evige".

Der er tale om en samling "petitgrammer", som han kalder dem. Små aforisme-lignende tekster til eftertanke om små og store ting i tilværelsen, blandt andet søvnløshed, tro og kærlighed. Og kroniske smerter, som han har haft gennem hele sit voksenliv efter en blindtarmsoperation som 18-årig.

Her lægger han på kierkegaardsk maner afstand til mageligheden: "Kulturkristendom er i sin grund mangel på afgørelse, altså ligegyldighed", mener han.

Pensionisttilværelse er heller ikke lige Cappelørn. Til Kristeligt Dagblad sagde han i 2019: - Jeg bryder mig ikke om ordet otium. Det lugter af kogt kål og manglende udluftning.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce