Annonce
Holstebro

Bilforhandlere og kunder får ny mulighed: - En bil til prøvekørsel, tak!

Magnus Refsgaard fra Bojsen Biler er ved at klargøre den Citroën C4, der senere i dag skal prøvekøres af en kunde i Roslev. Foto: Johan Gadegaard
Efter weekenden er det nu blevet muligt for landets bilforhandlere at tilbyde kunderne prøvekørsler uden for forhandlerens matrikel.
Annonce

Holstebro: Det er med stakkevis af slutsedler, blæktomme kuglepenne og sælgersmil op til ørerne, at bilforretningerne hvert år skyder året i gang. Januars nytårskure er en næsten uundværlig salgsplatform, hvor 10-20 procent af det kommende års samlede salg sagtens kan landes i løbet af nogle få weekender.

Men i år er der gearet ned. Helt ned.

- Vores omsætning er jo nok ligeså dårlig, som alle andre bilforhandleres i den her tid. Vi sælger stadig biler online, men der er jo ikke mange, der køber ad den vej, siger medindehaver af Bojsen Biler, Allan Hagelskjær.

Han har ikke tal på, hvor meget januarsalget er faldet sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, men 70-80 procent lyder ikke helt forkert.


Jeg ville aldrig købe en bil alene ud fra et billede, så jo - hvis den ellers kører, som den skal, kan det godt være, vi køber.

Linette Nielsen, sælger i Red Office og denne eftermiddag bilkunde


Og 70-80 procent er netop niveauet hos også Meiniche, Dahl Pedersen og Volkswagen og Seat i Holstebro. For det er vanskeligt at sælge en bil, kunden ikke har prøvet først.

Nye regler

Erhvervsministeriet har i en opdateret Q&A skrevet:

En udvalgsvarebutik må godt fremvise eller prøvekøre udvalgsvarer (fx biler og cykler) uden for butikkens matrikel for en eller flere konkrete kunder, så længe det ikke antager karakter af omgåelse af kravet om lukning af udvalgsvarebutikken. Med dette forstås, at man som sælger ikke må benytte fx samme parkeringsplads, rasteplads el. lignende, så det i den forstand fx bliver ‘en forlængelse’ af butikken.

Kilde: Autobranchen Danmark

Annonce

En lille hjælp

Men i lørdags gav Erhvervsministeriet efter for pres fra autobranchen. Og det betyder nu, at bilforhandlerne - for at holde gang i salget - får lov at fremvise biler uden for forretningens matrikel. Altså kan kunderne få lov at prøvekøre bilen fra eget hjem.

Det giver forhandlerne nye muligheder - og dem har man benyttet sig af hos Bojsen Biler, hvor en kunde om ganske få timer - her tirsdag eftermiddag - skal en tur ud i en Citroën C4. Det er 31-årige Linette Nielsen, der bor med sin mand og to børn i Skave:

- Vi er presset i at skulle have en ny bil, for den gamle skal til syn i februar, så det er nu, siger hun.

Derfor kom nedlukningen da også ret så ubelejligt. Men at kunne komme ud på en prøvetur, kunne godt ende ud i et køb, tror hun:

- Jeg ville aldrig købe en bil alene ud fra et billede, så jo - hvis den ellers kører, som den skal, kan det godt være, vi køber, siger hun.

Annonce

Logistikken

Selve logistikken skifter fra forhandler til forhandler. Hos Bojsen biler, må sælgeren tålmodigt vente:

- Det foregår sådan, at vi kører bilen ud til kunden - naturligvis rengjort, og så afventer sælgeren derude, til at kunden kommer tilbage med bilen, som han så kører tilbage med, siger Allan Hagelskjær.

Hos Volkswagen og Seat foregår det en smule anderledes:

- Vi kører bilen ud - to mand i hver sin bil - sætter bilen, kunden vil prøve, af, kører tilbage, og så kan kunden jo så bare komme forbi med bilen, når han er færdig og smide nøglerne ind i en nøgleboks - så vi undgår fysisk kontakt, siger Matias Østergaard Jensen.

Annonce

Prøvekørslen

Tilbuddet med prøvekørsel fra hjemmeadressen er fortsat meget nyt og kaster da heller ikke - endnu - ret mange slutsedler af sig. Heller ikke hos VW og Seat.

- Det er vel kun en tre-fire biler, vi har solgt ad den vej, siger Matias Østergaard Jensen.

Han kunne dog godt forestille sig, at tilbuddet vil blive brugt en del fremover, hvis nedlukningen fortsætter til efter den 17. januar.

- Og man kan sige, at det, der sælger bilerne, er jo netop de her prøveture, og når vi ikke hidtil har kunnet lave dem, så har det altså været svært at sælge bilerne alene via videochat og onlinesalg, siger han.

Tilbage hos Bojsen Biler er det ligeledes kun en håndfuld kunder, der indtil videre har benyttet sig af tilbuddet.

- Hvis vi har lukket, og kunderne ikke må komme her, vil de da højst sandsynligt sige ja til, at vi må komme hos dem, siger Allan Hagelskjær.

Holdningen til at gøre brug af tilbuddet, er ligeledes forskellig fra forhandler til forhandler. Hos Meiniche ser man helst at begrænse brugen af det:

- Der er åbnet for, at vi kan lave sådan en aftale med kunden, men det er kun med henblik på at få lukket handler - ikke deciderede prøvekørsler, som i; hvis folk ikke lige ved, hvad de skal bruge en lørdag eftermiddag på. Så for os er det primært et værktøj til at lukke en handel, siger Jesper Meiniche og tilføjer:

- Og så kan man jo skrive under ude på mødestedet, og dermed få handlen på plads - men ikke bilen med, med det samme, sådan er reglerne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce