Annonce
Danmark

Bios-sag nærmer sig afslutning: Bios-ledelse slipper for erstatningskrav for millioner

Kurator i konkursboet efter Bios forventer, at konkursboet kan afsluttes i andet eller tredje kvartal næste år. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Konkursboet efter ambulancetjenesten Bios har droppet retssag mod selskabets tidligere ledelse, der var stævnet for ikke at stoppe selskabet i tide. Der ventes et endeligt punktum i konkursboet næste år.
Annonce

Bios: Den tidligere ledelse i ambulanceselskabet Bios kan ånde lettet op, efter at erstatningskrav på et formentlig tocifret millionbeløb er droppet.

Konkursboet efter det skandaleramte selskab, som fra september 2015 til juli 2016 stod for ambulancedækningen i Region Syddanmark, havde ellers sidste år stævnet den tidligere ledelse med bestyrelsesformand Stef Hesselink og adm. direktør Morten Hansen i spidsen i sager i både Holland og Danmark.

Ifølge konkursboet burde ledelsen allerede have stoppet ambulancedriften i starten af 2016, da den økonomiske situation var så uholdbar, at man havde passeret det, der i konkursloven kaldes "håbløshedstidspunktet". Men selskabet fortsatte indtil juli, da det gik konkurs, og var dermed ifølge kuratellet skyld i, at kreditorer tabte yderligere penge.

Det mener i hvert fald kurator i konkursboet, Jan Bruun Jørgensen, der er partner i advokatfirmaet Andersen Partners. Han har ikke villet udtale sig om størrelsen på erstatningskravet, men avisen Danmark erfarer, at der er tale om et tocifret millionbeløb.

Tidligere bestyrelsesformand i Bios Danmark og ejer af Bios-koncernen Stef Hesselink vil ikke kommentere sagen yderligere, da der er landet et forlig mellem sagens parter. Foto: Søren Bidstrup Ritzau/Scanpix
Annonce

Kan dække alles krav

Jan Bruun Jørgensen bekræfter over for avisen Danmark, at retssagerne mod den tidligere ledelse er droppet, da man forventer at kunne dække alle kreditorernes tab, så ingen taber penge på selskabets konkurs.

- Vi har en forventning om at kunne dække alle usikrede krav i konkursboet. Og så synes vi, at det er svært at opretholde et krav om, at ledelsen skal dække et tab, der ikke er der, siger han.

Han fortæller, at de hævede retssager er et resultat af det forlig, Falck, Region Syddanmark og Bios indgik i juni 2016. Her betalte Falck 152,1 millioner kroner i erstatning, efter det kom frem, at Falck havde misbrugt sin position til at presse konkurrenten ud i en konkurs. Dermed var der penge til at betale Bios' omkring 500 kreditorer.

- Falck har betalt så meget ind i systemet, at vi forventer, der bliver dækning til alle. Der er ingen, der lider tab, siger Jan Bruun Jørgensen, der fortæller, at en af betingelserne for at indgå forliget var, at konkursboet droppede retssagerne mod den tidligere Bios-ledelse.

Annonce

Afsluttes næste år

Avisen Danmark har fået indsigt i den seneste cirkulæreskrivelse fra konkursboet. Den viser, at der i juli var aktiver for 30,8 millioner kroner i konkursboet, og at der er anmeldte krav for 25 millioner kroner. Derudover løber advokatregningen til oprydningen efter konkursen op i 5,4 millioner kroner.

Jan Bruun Jørgensen fortæller, at der nu kun mangler at blive afsluttet en retssag mod en tidligere udlejer i foråret og et krav fra en anden kreditor, som der fortsat er uenighed om. Han forventer, at konkursboet kan afsluttes i andet eller tredje kvartal 2020, hvis den udestående retssag afsluttes uden en efterfølgende ankesag.

Dem tidligere Bios-direktør Morten Hansen, der i dag arbejder i Indien, har ikke besvaret avisen Danmarks mails og opkald. Stef Hesselink meddeler i et skriftligt svar, at:

- Efter min egen personlige og juridiske opfattelse var den finansielle situation i Bios Danmark ikke håbløs. Men nu er alt faldet på plads i en aftale med alle parter. Jeg vil ikke give yderligere kommentarer, som det er aftalt i forliget mellem parterne.

Morten Hansen kom fra en stilling som operationschef i Københavns Brandvæsen, da han blev ansat af Bios. I dag er han direktør for den indiske afdeling af nødhjælpsvirksomheden GC Rieber Compact. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce