Lemvig

Birgitte og Mikael valgte tryghed frem for jobgaranti

Birgitte og Mikael er flyttet fra Aarhus og hjem til Lemvig, efter de er blevet forældre til Karen Sofie. De bor frem til 1. juli i kælderen hos det ene hold bedsteforældre. Foto: Morten Stricker
Birgitte og Mikael Kvist Laursen er en af de unge børnefamilier, der efter en halv snes år i en af landets store uddannelsesbyer har valgt at flytte tilbage til mere overskuelige og trygge rammer i deres fødeby

Tilbageflyttere: - Lige som det kan være svært præcist at sætte ord på en følelse som kærlighed til sin partner, så er det heller ikke let helt konkret at opremse alle argumenter for at siger farvel til jobgaranti i Aarhus og goddag til en på den måde lidt mere usikker fremtid i Lemvig. Siden vi mødte hinanden i 2015, har vi med jævne mellemrum - og det seneste års tid dagligt - talt om, at vi gerne ville hjem til Lemvig, så vi glæder os utroligt meget over, at beslutningen nu er truffet og realiseret.

Disse ord sætter Mikael Kvist Laursen på det faktum, at rækkehuset i Skejby er solgt, solide jobs er sagt op, og flyttelæsset er ankommet til den midlertidige bopæl på Vinkelvej hos det ene hold bedsteforældre til parrets datter Karen Sofie, der er født i juni 2017. Netop Karen Sofie spiller også en central rolle i beslutningen om at rive teltpælene op i Smilets By og trække hjemover til det vestjyske.

- Når man bliver forældre, så ændrer familiemønstret sig jo markant, og vi vil gerne give Karen Sofie nogle trygge rammer at vokse op i - præcis som vi selv har fået i vores barndom og ungdom, siger Birgitte Kvist Laursen.

- Fire bedsteforældre i Lemvig vejer nu også tungt. Men selv om de tages ud af ligningen, så har Lemvig - som vi ser byen - mange andre værdier, der trækker i os. Det er jo naturen - også når det regner og blæser - men der er også fællesskabet og interessen for at hjælpe hinanden. Og så har Lemvig jo markeret sig meget de senere år som et område med mange spændende aktiviteter som Klimatorium, udviklingen på havnen, uddannelsesmuligheder med gymnasium og VIA i Nørre Nissum - og en tendens til, at man gerne vil udvikling helt generelt, uddyber Mikael.

Birgitte og Mikael Kvist Laursen

Birgitte er en årgang 85 og student fra Lemvig Gymnasium i 2005.

Efter et år i Norge tog hun en kandidatuddannelse inden for digital læring og var blandt andet et halvt år i Sydney under studiet.

Hun fik job i en IT-virksomhed, men har de seneste fire år arbejdet på Aarhus Universitet som ekstern lektor og projektleder

Mikael er en årgang 84 og student fra Lemvig Gymnasium i 2004.

Efter et par år med erhvervsarbejde flyttede han til Aarhus og tog først journalistuddannelsen og efterfølgende uddannelsen til cand.it

Han har arbejdet i Den gamle By i Aarhus samt senest på DR i Aarhus.

Mikael er nu ansat som marketingchef på Wiley-X i Vemb.

Parret har sammen datteren Karen Sofie på 18 måneder.

- Aldrig i livet

Både Mikael og Birgitte er født og opvokset på Lemvig-egnen og blev studenter med et års mellemrum, før de begge valgte - uafhængigt af hinanden - at flytte til Aarhus for at tage en videregående uddannelse. Og nej, de var ikke kærester, da de påbegyndte deres studier.

- Vi havde fælles bekendte, men vi mødte først hinanden i 2015 "på den måde" til en yoga-time - nærmest i Lotus-stilling, griner Birgitte.

Og der gik ikke lang tid, før Mikael begyndte at spørge til muligheden om at flytte tilbage til Lemvig.

- Han spurgte faktisk på vores tredje date, om jeg kunne tænke mig at flytte hjem. Jeg svarede først meget klart: Aldrig i livet! Tiden gik, og langsomt modnedes tanken dog, siger Birgitte.

Parret blev kærester i 2015, købte hus sammen i 2016, fik datteren Karen Sofie i 2017, blev gift i 2018 - og flyttede fra Aarhus til Lemvig i 2019.

- Jow, der har da været fart på i de senere år, hvor vi også har haft tid og mulighed for at rejse en del - og så dyrke vores fælles interesse med at fotografere, men efter Karen Sofie kom til verden, så har tankerne om at finde det rolige liv, som er en af vores store prioriteter, kredset rundt om os - næsten konstant. Når man bor i Aarhus og skal aflevere barn i institution og derefter på job - og det samme om eftermiddagen, så kører hamsterhjulet altså med en vis fart hele tiden, siger Mikael.

Vi går med mavefornemmelsen

- Vi havde på en måde valget mellem at købe et større hus i en af forstæderne til Aarhus og så fortsætte på vores arbejdspladser. Vi havde jo mere eller mindre jobgaranti i det østjyske. Men vi fandt ud af, at der var andet i livet end karrierer. En forudsætning for at flytte tilbage til Lemvig var dog, at mindst én af os fik et passende job, så da jeg fik ansættelse på Wiley-X i Vemb som markeringschef, gik vi all-in på projektet og tog den endelige beslutning, fortæller Mikael.

- Vi har da hørt argumenter om, at det er alt for usikkert at sige jobbet op og sælge boligen i Aarhus, for man kunne da også søge orlov og leje sit hus ud. Men vores mavefornemmelse sagde, at det var den rigtige beslutning at flytte til Lemvig. Og valget stod kun mellem Aarhus og Lemvig - altså hverken Skanderborg, Ikast eller Viborg, siger Birgitte.

Hele flytteprocessen har dog også budt på store udfordringer og spekulationer.

- Da vi på facebook slog op, at vi var på vej til Lemvig, var det utroligt at opleve, at så mange trådte til med hjælpsomhed til at finde en bolig og andre praktiske ting for eksempel. Men der skal også søges job og findes en institutionsplads til Karen Sofie - og alle andre småting, så vi var meget glade for, at de fire bedsteforældre stod klar til at tage mod os, siger Birgitte.

Midlertidigt bor de i kælderen hos Mikaels forældre på Vinkelvej, men 1. juli rykker den lille familie fra det tålte ophold med all inklusive - og det er sagt med et smil - til nye faste rammer, idet slutsedlen er skrevet til en bolighandel med ny adresse på Nybrovej i Østbyen.

- Vi vil gerne være en del af lokalsamfundet i Lemvig, så på den måde er vi jo også et produkt af de rødder, vi selv har og gerne vil give videre. Så der er også overvejelser om at blive en del af foreningslivet - roklubben, cykelklubben, tilflytternetværket eller noget helt fjerde. Foreløbig ser vi frem til at flytte i egen bolig, der nok lige skal gøres lidt ved - og så at Karen Sofie starter på Sct. Georgs Gården. Så kommer der lidt mere ro på hverdagen, og det trænger vi vist også til efter nogle hektiske år, siger de unge forældre.

- Vi vil gerne have lidt mere ro i hverdagen, og vi er gået med mavefornemmelsen, der sagde, at det var det rigtige at flytte hjem. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Lemvig

For sent at lave om - yngste skolebørns skoledag bliver ikke ændret

Lemvig For abonnenter

Kvinder mødes til grin, tåhylere og sved på panden

Lemvig

Færre deltagere løb stafet rundt om søen

Lemvig For abonnenter

Godt med motion i den friske luft

Lemvig

Mindehøjtidelighed for søslaget

Lemvig For abonnenter

Politikere afkrævet svar: Hvornår renses høfde 42 op?

Lemvig

Helmig meldte afbud til Haze - nu er afløser klar

Annonce