Annonce
Navne

Biskoppen: Jeg lyver aldrig! Løgn er en virus, der smitter værre end omikron...

- Hvad jeg ville ændre ved mig selv, hvis jeg kunne? Jeg ser for meget meningsløst tv. Kunne det konverteres til skønlitteratur læsning eller motion, ville jeg få et rigere liv, mener biskop Henrik Stubkjær, der fylder 60 år den 31. december. Foto: Morten Pedersen
Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, er virkelig dårlig til at føre sin egen kalender, holder af en god frokost i sommerhuset og mener egentligt, at han burde sige undskyld til en lang række mennesker. Nytårsaften fylder han 60 år.

60: Hvordan skal fødselsdagen fejres?

- At have fødselsdag nytårsaften, er jo lidt specielt. Mange har særlige traditioner den aften, så det kan være svært at samle folk. Måske kommer der nogen, som kigger forbi i løbet af formiddagen - sådan har det ofte været. I år samler jeg så hele min familie i bispegården. Mine forældre, min søster og hendes familie fra Ry og min bror og hans familie fra USA og min søster med familie fra Schweitz og hele vores nære familie – Karen, vore fire børn, svigersøn og kæreste og barnebarn, Anton. Det selskab borger for, at vi får en stor fødselsdags/nytårsfest med højt humør - blodets bånd er noget ganske særligt - også selv om vi ikke ser hinanden hver dag på tværs af Danmark, Schweitz og USA. Midnatsgudstjenesten i domkirken kunne være et indlagt programpunkt, men da mine to niecer fra USA skal begynde på universitetet allerede den 3. januar, skal de for alt i verden undgå coronasmitte, så derfor holder vi os i ”familieboblen” den aften. Og så skulle der jo have været stor fødselsdagsreception med deltagelse af alle menighedsråd fra stiftet med flere og afsløring af det malede portræt, som traditionen foreskriver den 8. januar, men det er på grund af coronasituationen blevet flyttet til den 25. juni – så min fødselsdagsfejring kommer i år til at strække sig over et halvt år.


Beskriv dig selv med tre ord?

Annonce

- Ægtemand/kæreste, far/svigerfar/morfar og biskop. En anden trilogi håber jeg også kunne være: Dedikeret, tidsoptimist og nærværende.

Henrik Stubkjær

Hvorfor: Fordi han fylder 60 år den 31. december.

Titel: Biskop, Viborg Stift.

Privat: Gift med Karen, parret har fire børn og ét barnebarn.

Bopæl: Viborg.


Hvornår lyver du?

- Jeg lyver aldrig! Løgnen har aldrig bragt noget godt med sig. Løgnen distancerer os fra hinanden og fra livet. Løgnen er en virus - slippes den først løs, har den det med at invalidere mere og mere, og så smitter den værre end omikron. Den eneste virksomme vaccine er sandheden.


Er der nogen, du har lyst til at sige undskyld til – og hvorfor?

- Ja, der er mange. Mennesker, som i bestemte situationer havde regnet med mig, og hvor jeg af den ene eller anden grund svigtede. Mennesker, hvis potentiale jeg i en afgørende situation ikke så, og dermed lagde hindringer i vejen for, at de kunne komme til at blomstre. Verdens fattigste befolkning, fordi mit liv i overflod er med til at fratage dem livsmuligheder. De udskudte og undertrykte, som jeg ikke er stået op for. Flygtningene - de afviste asylansøgere fra diktaturlande, der nu sidder under umenneskelige forhold på Kærshovedgård. Jeg - og vi som samfund - burde se disse menneskers menneskelighed og potentiale - til gavn for både dem og os.

På grund af coronasituationen er det hele blevet flyttet til den 25. juni – så min fødselsdagsfejring kommer i år til at strække sig over et halvt år.


Hvis du nu lukker øjnene og tænker på et helt vidunderligt sted, hvor er du så henne?

- Så er jeg i sommerhuset i Hegedal på Djursland sammen med familien en dejlig sommerdag, hvor vi har været tidlig oppe - løbet en tur langs stranden, hentet fiskegarnet ind og sidder på terrassen til en dejlig frokost med nybagt rugbrød, fisk fra den lokale fiskemand, en snaps og en god øl fra Viborg Bryghus


Hvad kan irritere dig?

- Langsommelighed og centralistiske styringsparadigmer, som kun skaber mere bureaukrati og ingen fremdrift. Samt det at opleve mistillid mellem mennesker.


Hvad er den vildeste/skøreste ting, du har gjort, for kærlighed?

- Jeg rejste til Sydindien for at mødes med min forholdsvis nye kæreste, Karen, og havde først  en hjemrejsebillet to og en halv måned senere! Godt at det gik godt – alt andet havde været lidt akavet!


Hvilket job forestillede du dig, at du skulle have, da du var barn?

- Som barn stod valget mellem dyrlæge eller tandlæge, og hvis alt glippede så lærer ligesom begge mine forældre. Men da jeg ikke har det så godt med blod og kanyler, gik min livsvej en anden retning. OG det tror jeg egentlig, at der var godt for både dyr og patienter. Og så håber jeg, at de, som jeg har arbejdet sammen med som både præst, forstander for Diakonhøjskolen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og nu som biskop i Viborg Stift, vil have oplevet det meningsfuldt, sådan som jeg selv altid har gjort, at jeg har fået lov at være en del af disse arbejdsfællesskaber.


Hvad er du virkelig dårlig til?

- At føre min egen kalender. Derfor er jeg verdens lykkeligste mand over at have en bispesekretær, Mette Nielsen, der er uovertruffen til at styre min kalender og koordinere med min kone. Det giver mig livskvalitet, og det betyder, at der er styr på mit arbejdsliv.


Hvad er den største tilgivelse, du har fået?

- Det er, at jeg må have lov at tro på, at Gud hver eneste morgen, jeg vågner, siger til mig: Stå op til en ny dag, og vid at du er elsket, helt unik og uendelig værdifuld. Og gå så ud i din dag, og giv den kærlighed videre til andre, du møder på din vej. At Guds tilgivelse og kærlighed er så stor, at den kan rumme mig. Det er en tanke, som i sig også har en fordring til mig om at ville tilgive mit medmenneske. Det er da en fantastisk tanke! Noget af det mest livsbekræftende, man kan forestille sig.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Direktør tilbage i håndboldmålet efter et halvt år med regneark

Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Lemvig For abonnenter

Frivillige sidder klar: Tingene skal laves i stedet for at blive smidt ud

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Annonce