Annonce
Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Bo Mathiasen arbejder nu i Wien efter godt ni år i Sydamerika. Arkivfoto: Johan Gadegaard
56-årige Bo Mathiasen fra Holstebro bor i Wien med sin familie. Han er én af de 100 - ud af 5000 ansatte - ved FN i Wien, der må komme på sit kontor. Men det føles meget underligt at være næsten alene i den kæmpestore bygning, siger han.

Wien: I over ni år boede den nu 56-årige Bo Mathiasen med sin tysk-amerikanske kone, Anika, og parrets to teenagedøtre, Sofie og Pernille, i Sydamerika. Først i Brasilien, så i Colombia, hvor Bo var daglig chef for 650 personer i FNs absolut største afdeling i kampen mod narko og organiseret kriminalitet.

Men for godt et års tid siden flyttede familien til Østrigs hovedstad Wien, hvor de tidligere har boet fra 2000 til 2009.

- Vi er atter installeret i vores hus, og børnene går i gymnasiet i Den Internationale Skole i Wien. Selv er jeg nu ansvarlig for fundraising, strategisk planlægning og kommunikation i FNs hovedkvarter i Wien inden for UNODC, som er FN’s organisation, der bekæmper narko og kriminalitet. Vi er glade for at være tilbage i Europa efter de mange år i det sydamerikanske – men ser også tilbage på en tid med mange dejlige oplevelser, forklarer Bo Mathiasen, der som dreng - han gik i 5. klasse - flyttede til Holstebro, fordi hans far fik en overlægestilling på røntgenafdelingen på sygehuset i Holstebro.

Han er student fra Holstebro Gymnasium i 1982, og cand.polit. (master) fra Københavns Universitet i 1991.

Annonce

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Der er stadig plads til bidrag- men nu er vi særligt interesserede i Færøerne, Tyskland, Frankrig, Italien, Rusland, Tyrkiet, Mellemøsten og Sydafrika.

Hvis du kender nogen i ovennævnte lande, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Kun 100 på arbejde

Bo og hans familie har nydt livet - og ikke mindst udelivet - i Østrig, siden de vendte tilbage til det bjergrige land. Men nu er der sat en foreløbig stopper for al for meget aktivitet.

- Som tusinder af andre danskere har også jeg været på skiferie og til "après ski" i de smukke bjerge i Østrig. Men 2020 blev året, som ændrede vores syn på det dejlige harmoniske forhold, der er mellem fysisk anstrengelse på skiene om dagen og festeriet om aftenen, da mange danskere fik der den første kontakt med coronavirus og bragte den med hjem. Det var især i Ischgl, men også andre steder i de østrigske alper var virus til stede, som for eksempel i Sankt Anton, hvor vi stod på ski i år, fortæller Bo Mathiasen.

Skiferien var i februar, før coronavirus for alvor holdt sit indtog i Europa. Selvom Wien er en meget fredelig og organiseret by, kom der store ændringer i slutningen af februar 2020 med ankomsten af coronavirus.

- I det nordlige Italien, som kun ligger seks-syv timers kørsel i bil herfra, var epidemien startet, og vi så med en vis vantro på, hvordan virus spredte sig eksponentielt i Bergamo og andre byer. Der blev manet til ro, men langsomt kom der flere og flere tiltag. I dagene efter den 10. marts besluttede den østrigske regering at sende skolebørn hjem og hurtigt derefter at lukke alle ikke-essentielle butikker (butikker med fødevarer, medicin, tankstationer og dyrehandler er åbne). Mine piger blev sendt hjem den 13. marts og har siden haft virtuel undervisning, fortæller Bo Mathiasen.

Han har både været på sit kontor FN-bygningen i Wien og derhjemme i de seneste uger.

- Ja, visse opgaver skal stadig opretholdes, så cirka 100 medarbejdere af de cirka 5000, som arbejder for FN i Wien, kan stadig gå på kontoret om nødvendigt. Det er en sær oplevelse at gå på arbejde i et kompleks, som plejer at have tusinder af medarbejdere, og som nu er helt tomt. Det får én til at tænke på børnebogen "Palle alene i verden". Heldigvis er FN i Wien meget lidt ramt af coronavirus og har pr. 29. marts kun seks smittede personer, som alle er i hjemmekarantæne, fortæller Bo Mathiasen.

Brætspil og tv

Hvordan er stemningen derhjemme?

- Tjah, vi er altså lidt over to uger inde i denne specielle tid, hvor vi ingen nærkontakt har med venner, kolleger eller naboer. Men altså, børnene har det heldigvis godt, og de er så gamle, at de ikke har behov for opsyn med deres virtuelle undervisning. Vi spiller skak og andre brætspil om aftenen, og hygger os med en god film på tv. Vi holder hinanden i gang med motion, og da vi har hund, er der altid en lejlighed til at gå en tur ude i skoven, som ligger tæt ved vores hus, fortæller Bo Mathiasen.

De små børn i kvarteret savner legepladsen, siger han.

Den er blevet lukket af myndighederne.

- Og vi voksne vil jo gerne samles med venner og naboer igen til en snak og et lille glas. Men den tid er ikke kommet endnu. Østrig er med cirka 8000 registrerede tilfælde af COVID-19 og 68 døde (tal fra 30. marts, hvor Dagbladet talte med Bo, red.) langt fra i samme situation som Italien og Spanien – og vi gør alt for, at det forbliver sådan, forsikrer han.

Østrig

I Østrig er der, ifølge tal fra den 4. april, registreret 11.525 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 168 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Vienna International Centre, som FN-byen i Wien hedder, blev bygget mellem 1973 og 1979. Den breder sig over 180,000 kvadratmeter og indeholder cirka 4500 kontorer og ni konference-sale. Kontortårnene er mellem 48 og 120 meter høje. Forståeligt nok kan der godt være lidt ensomt, når kun 100 ud af de normalt 5000 ansatte er på arbejde. Privatfoto
Bo Mathiasen sammen med sin kone Anika. Billedet er taget i Sankt Anton i Østrig i februar 2020, inden corona for alvor brød løs i Europa. Privatfoto
Børnenes legeplads i det kvarter, Bo Mathiasen og hans familie bor, er lukket. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce