Annonce
Lemvig

Borgere beder minister gribe ind over for solceller og power-to-x anlæg ved Rammedige

Solcelleparker bliver større og større, så de bør ikke placeres hvor som helst, mener borgergruppe. Arkivfoto: Mette Mørk
Byrådet tager ikke hensyn til hverken kulturen eller naturen, mener gruppe af borgere, der bor i nærheden af det planlagte solcelleanlæg ved Rammedige

Dybe/Ramme: Flere beboere i Dybe-Rammeområdet er så kritiske over for det planlagte solcelleanlæg i området, at de nu beder indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek om at gribe ind.

Gruppen mener, at byrådet har lagt sig fladt ned for projektmagerne uden at tage hensyn til hverken naturen eller kulturarven i området. Derfor beder de ministeren om at se på sagen.

Sagen drejer sig om et godt 90 hektar stort solcelleanlæg med tilhørende transformerstationer og bygninger vest for Ramme, som byrådet indtil videre har principgodkendt. Sagen er netop nu i offentlig høring, men det ligger i kortene, at byrådet skal have tungtvejende modargumenter, hvis den ikke efterfølgende godkende planerne.

Annonce

Projektmageren, Skovgaard Invest, har nemlig planer om et power-to-x anlæg på stedet, der kan udnytte sol- og vindenergien fra parken til at producere såkaldt grøn ammoniak. Anlægget skal først politisk behandles senere, men allerede nu ser politikerne muligheder i et stort erhvervseventyr. Derfor har ptx-anlægget været et vigtigt argument for at godtage planerne for solcelleanlægget.

Treklang

Flere af de nærmeste naboer er dog ikke tilfredse med anlægget og har derfor samlet sig i en lille borgergruppe, der ifølge Hans Jørgen Aagaard Kristensen omfatter en god håndfuld husstande i område.

- I hvert hus, der er her ude, bor der mennesker, der gerne vil leve her. Det handler om en treklang mellem natur, kulturarv og muligheden for at leve på landet, siger han.

Overordnet set mener han ikke, at politikerne har tænkt på de lokale beboere, da de satte planlægningsarbejdet i gang. Derfor beder de nu ministeren gribe ind i et brev, hvor i de skriver:

"Der tages med den tænkte placering ingen nævneværdige hensyn til "natur- og miljøbeskyttelse, kulturarvs- og landskabsbevarelse", snarere tværtimod. Det er borgergruppens opfattelse, at man ved evt. at tillade placeringer som denne, stille og roligt, bid for bid, gør indhug i de natur- og landskabsværdier, som netop er så vigtigt at bevare i Danmark".

Annonce

Strider mod loven

Gruppen peger blandt andet på, at anlægget bliver placeret få hundrede meter fra "den kulturhistoriske juvel, Rammedige", lige som det udlagte areal er godt landbrugsjord i et område med dødishuller og en rig flora og fauna.


Der er ingen af os, der bor her med et ønske om at få arbejdspladser lige uden for døren. Vi har bosat os her, fordi det er et område, vi gerne vil være i, og så spiller det en mindre rolle, at vi skal køre nogle kilometer for at komme på arbejde

Hans Jørgen Aagaard Kristensen


Gruppen peger konkret på, at byrådet har ændret kommuneplanen i strid med Planloven, da ændringerne ikke som krævet er begrundet i nationale interesser. Desuden påpeger de, at byrådet har valgt en omvendt argumentering ved at sige, der findes møller i området i forvejen, og derfor kan der passende placeres et nyt, teknisk anlæg samme sted.

Annonce

Stoppet før

Hans Jørgen Aagaard Kristensen håber, at ministeren vil gribe ind og stoppe arbejdet. Det har han tidligere gjort i februar en lignende sag i Næstved kommune, hvor den lokale ejer af Gavnø Gods ville rejse et stort solcelleanlæg. Det forhindrede ministeren blandt andet med den begrundelse, at kommunen selv havde udpeget området som et bevaringsværdigt kulturlandskab.

Hans Jørgen Aagaard Kristensen så gerne, at byrådspolitikerne tog større hensyn til beboerne i landområderne og tænkte mindre i arbejdspladser.

- Der er ingen af os, der bor her med et ønske om at få arbejdspladser lige uden for døren. Vi har bosat os her, fordi det er et område, vi gerne vil være i, og så spiller det en mindre rolle, at vi skal køre nogle kilometer for at komme på arbejde, siger han.

Brevet er endnu ikke sendt til byrådspolitikerne i Lemvig.

- Det er ikke nødvendigt, for de får det vel at se, når ministren spørger ind til, hvad de mener, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Det er en floskel, men den tæller også efter Eriksen i Parken: Der er ikke noget, der er så skidt, det ikke er godt for noget

Annonce