Lemvig

Borgmester: Vi vil ikke kæmpe om møllerne

Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) holdt i sidste uge et møde i Lemvig med vestkyst-kommunerne for at lodde deres stemning til en kommende havmøllepark. Arkivfoto: Benny Gade

I udkast til høringssvar beder Ringkøbing-Skjern kommune om at få kommende havmøllepark trukket tættere til Hvide Sande Havn - men det er kun fordi, møllerne vil komme længere fra land, siger både borgmester og viceborgmester

Vestkysten: Hverken borgmester eller viceborgmesteren i Ringkøbing-Skjern kommune vurderer, at et høringssvar til Energiministeren skal ses som en kamp om at få en kommende møllepark tæt på Hvide Sande Havn.

- Nej, der er ikke en kamp overhovedet, men jeg kan da godt forstå, hvis andre kommuner hører det som en krig om at få møllerne, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V).

På torsdag skal byrådet i Ringkøbing-Skjern tage stilling til et høringssvar, som skal sendes til Energiministeriet. Svaret skal udtrykke kommunens holdning til den planlagte havmøllepark, der ventes placeret cirka 20 kilometer vest for Nissum Fjord. Ifølge høringssvaret opfordrer kommunen til at revurdere placeringen og flytte den længere mod syd. Her har ministeriet tidligere foreslået at placere møllerne i et felt ud for Hvide Sande, der ligger 30 kilometer fra kysten. Og netop muligheden for at få dem længere ud, er det vigtige element i høringsudkastet, siger borgmesteren.

Både havnene i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn har investeret i nye anlæg i håb om at få en del af udskibningen til kommende vindmøllerparker. Hans Østergaard afviser, at det er grunden til, at kommunen anbefaler en sydligere løsning.

- Selvfølgelig har vi da en ide om, at Hvide Sande havn kan nyde godt af en møllepark ud for havnen, men det er ikke tanken med høringssvaret, at vi skal positionere os. Det er kun et forsøg på at skabe et kompromis for det bedst, mulige høringssvar fra byrådet. Svaret bør læses i sin helbed, og her skal man bemærke, at vi ikke siger nej til møllerne i nordområdet, siger Hans Østergaard.

Det kæmper de om

Ifølge energiaftalen fra 2018 skal der udbydes en ny havvindmøllepark på ca. 800 MW, hvilket bliver den største park i Europa. I forbindelse er fire områder på Vesterhavet blevet screenet tillige med områder ved Helleø, Jammerbugt og Kriegers Flak. Efter screeningen har ministeriet bestemt, at havmølleparken skal anlægges enten 20 km. ud for Nissum Fjord eller 15 km ud for Kriegers Flak. Placeringen i Nordsøen betegnes som favorit, men afgørelsen træffes først i slutningen af marts.Vindmølleparken ventes at koste omkring 12 milliarder kroner og vil skabe 8000 årsværk, mens opførelsen står på.

Januar: Forslaget er i høring.

Februar: Energinet forbereder forundersøgelser for området på Nordsøen og ved Kriegers Flak.

Marts: Beslutning træffes om, hvor parken skal placeres.

Juni: Udbud af arbejdet sættes i gang.

Ultimo 2021: Vinder af udbud ventes udpeget

2024-2027: Opstillingen ventes udført.

30 er bedre end 20

Flere af politikerne i Ringkøbing-Skjern kommune ser gerne, at møllerne kommer endnu længere ud end de 20 kilometer, som vil være tilfældet, hvis de placeres ud for Nissum Fjord. Det kan man få, hvis møllerne placeres på det anbefalede felt ud for Hvide Sande, og det er netop hvad kommunens socialdemokratiske viceborgmester, Søren Elbæk, håber på.

- En afstand på 30 kilometer er bedre end 20. Det tror jeg alle interessenter i sagen er enige om, men kan det ikke lade sig gøre, så skal den ligge, hvor det nu er foreslået, siger Søren Elbæk.

Han afviser lige som borgmesteren at udkastet er et kampudspil for at få trukket møllerne tæt på Hvide Sande Havn.

- Om det er krig på kniven? Jeg ved ikke rigtigt, om det er den rette konklusion. Det er fiskerierhvervets interesser, der er os ret magtpåliggende. Deres interesser skal tilgodeses, siger Søren Elbæk.

Ringkøbing-Skjern kommune bruger netop fiskeri-interesserne i deres høringssvar som et argument for, at man bør flytte møllerne til den sydlige placering.

- Vi har sonderet interesserne og fået signaler om, at den nuværende placering ud for Nissum Fjord kunne være problematisk, siger Søren Elbæk.

Det fastholder han selv om det ifølge formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Kurt Madsen, er ligegyldigt, om møllerne placeres på den nordlige eller den sydlige placering. Generne vil være lige store.

- Jeg kan ikke afvise Kurt Madsens udtalelser, men vi har blot fået nogle andre signaler. I hvert fald er det dette udkast, som vi for mit partis vedkommende vil bakke op om, siger Søren Elbæk.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce