Annonce
Holstebro

Borgmestre: Vi skal have mere fokus på sexisme

Der skal mere fokus på sexisme blandt kommunalpolitikere, lyder en opfordring fra KL. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser, at kvindelige byrådspolitikere i højere grad udsættes for seksuelt uønsket opmærksomhed end deres mandlige kolleger - og at de mandlige kolleger som oftest er dem, der udfører sexismen.
Annonce

Nordvestjylland: De seneste uger har flere og flere kvinder i dansk politik valgt at stå frem, enten med navn eller anonymt, og berette om seksuelt krænkende adfærd hos deres mandlige kolleger.

Og ifølge en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening er netop seksuelt krænkende adfærd tilsyneladende et problem blandt kommunalpolitikere. Undersøgelsen viser, at samlet set ni procent af landets byrådsmedlemmer har oplevet seksuelt krænkende adfærd i den nuværende periode, heraf  18 procent af de kvindelige respondenter og tre procent af de mandlige. Og blandt kvinderne svarede 79 procent, at den seksuelt krænkende adfærd som oftest kom fra andre politikere.

- Det er nogle meget høje tal, og det hører ingen steder hjemme, siger borgmester i Holstebro, H.C. Østerby (S).

Annonce

Ikke her

I forbindelse med undersøgelsen har Kommunernes Landsforening udsendt inspirationsmateriale om forebyggelse og håndtering af sexisme i kommunalbestyrelser rundt til de lokale byråd. Men hvorvidt der er et problem med sexisme hos kommunalpolitikerne i Nordvestjylland står mindre klart.


Jeg har aldrig haft sådanne sager på mit bord, og jeg har ikke anledning til at tro, at den slags foregår i byrådet i Struer.

Niels Viggo Lynghøj (S), borgmester, Struer Kommune


- Jeg synes, det er et meget højt tal, og det er ikke acceptabelt, hvis det foregår. Jeg tror ikke, det er noget, som der specifikt står noget om i vores personalepolitik i forhold til byrådsmedlemmer, men det er klart, at det er noget, vi skal have fokus på nu, siger borgmester i Struer Kommune, Niels Viggo Lynghøj (S), og fortsætter:

- Jeg har aldrig haft sådanne sager på mit bord, og jeg har ikke anledning til at tro, at den slags foregår i byrådet i Struer.

Heller ikke i Holstebro eller Lemvig har borgmestrene hørt om sådanne sager blandt de lokale politikere, lyder det. I Lemvig var der i den sidste APV-undersøgelse, der blev lavet for tre år siden, "en enkelt eller to" medarbejdere, der havde svaret, at de havde oplevet seksuelt krænkende adfærd, men det var i forbindelse med borgere. APV-undersøgelsen bliver ikke udfyldt af kommunalpolitikere.

- Jeg har aldrig hørt om, at der skulle være noget, og jeg har ikke fået nogen henvendelser fra vores kvindelige folkevalgte, siger Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm (V).

Dagbladet har skrevet rundt til alle kvindelige byrådsmedlemmer i Holstebro, Struer og Lemvig på mail og spurgt, om de selv har oplevet eller været vidne til sexisme i forbindelse  med deres lokalpolitiske arbejde. Heraf har fire ud af 20 besvaret mailen - tre siger nej, en siger ja. Det ene "ja" kom fra Marianne Bredal (V), der sidder i byrådet i Struer Kommune og er formand for teknik-, miljø- og klimaudvalget.

Hun understregede dog, at hendes oplevelser ikke nødvendigvis var med politikere fra hendes eget parti eller område og ønskede ikke at nævne nogle navne.

Annonce

Mere fokus

Alle tre borgmestre er dog enige om, at sexisme er noget, der skal mere fokus på i byrådene.

- Det er klart, at den diskussion, der foregår lige nu på landsplan, giver anledning til nye drøftelser, siger Erik Flyvholm.

I Holstebro har H.C. Østerby bedt om at få set på, hvad der har været af svar på spørgsmål omkring sexisme i de sidste par års udgaver af APV-undersøgelserne, der laves hvert tredje år.

- Så skal vi have set på, om der er noget, vi skal have lagt vægt på og ændret, både i forhold til medarbejderne på kommunen, men også blandt byrådspolitikerne. Det tror jeg også, de kommer til rundt i de andre kommuner i landet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Minkfarm på Thyholm ramt af corona: Avler savner klare svar fra Fødevarestyrelsen

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: TTH genfandt den defensive formel og satte Lemvig på plads

Annonce