Holstebro: Mere end 18.000 børn og unge har fået glæde af de cirka to millioner kroner, som Holstebro Kommune fik tildelt fra statens ekstraordinære pulje til sommerferieaktiviteter efter en lang periode med nedlukning og isolation.
- Overordnet set har det været en kæmpe succes, og vi har i børn- og familieudvalget snakket om, hvordan vi får så mange ting til at ske igen. Vi håber jo på, at der kommer en pulje igen i år. For de har siddet hjemme længe nu, og det er synd for dem, siger udvalgsformand Torben Gudiksen (R).
Henrik Zacho, kultur- og fritidschef, Holstebro Kommune.Der er helt sikkert ting, vi ikke vil gøre igen. Det er lavet i al hast. Men det har sat spor. Den sommerferie, som altid har været død i haller og foreningssammenhæng, er måske ikke så smart. Der er et publikum, der efterspørger at komme i blandt andet svømmehallen - og er der kunder i butikken - så skal vi måske holde ferie på et andet tidspunkt.
Det er dog langt fra de ting, som børnene har været mest vilde med, at der er brugt flest penge på, fremgår det af regnskabet. Hovedparten af pengene - 1,7 millioner kroner - er anvendt på aktiviteter, som kun hver femte barn har deltaget i.
Blandt andet kostede en fest, hvor 60 unge dukkede op, 72.750 kroner - det er mere, end det kostede at holde klubben åben hele sommeren, og tæt på at være det samme, som det har kostet at give knap 2000 børn en tur i svømmehallen.
Er det god værdi for alle skattekronerne - synes du?
- Når man med så kort varsel åbner så mange muligheder, er der nogle ting, der bliver til succeser og andre ting, der blev for dyre eller havde få deltagere, og som vi nok ikke gør igen. Jeg synes, det har været fantastisk at se, hvordan ungdomsskolen og foreninger på ti dage fik stablet så mange aktiviteter på benene, siger Torben Gudiksen, formand for børn- og familieudvalget.
Det samme siger Holstebro Kommunes kultur- og fritidschef, Henrik Zacho.
- Og man kan ikke helt stille det sådan op. Formålet med puljen var ikke nødvendigvis, at alle danske børn skulle kunne gå til noget gratis, men at der var nogle udsatte børn, som man var lidt bekymret for, siger Henrik Zacho.
Det var Holstebro Ungdomsskole, der arrangerede festen med både sandstrand, strandbar, palmer, hoppepuder og rodeotyr - og hvor 20 mand var på i arbejde i ti timer - også før festen for at rejse telte.
- Vi havde besluttet at gå all-in for at skabe opmærksomhed og lave noget sjovt for de unge mennesker. Det var en afslutning på sommeren, siger souschef Søren Høj Pedersen.
Fiskeudstyr for flere tusinde kroner
Det er heller ikke alle penge, der er gået til aktiviteter. Blandt andet kostede en fisketur til Munkbro, lidt udenfor Holstebro, 15.332 kroner. Syv unge deltog.
- Vi har købt fiskeudstyr til 20 personer, så kan vi lave ture igen fremadrettet. Det koster mere første gang, men anden gang koster det næsten ingenting, siger Søren Høj Pedersen.
Kultur- og fritidschef Henrik Zacho vil heller ikke afvise, at der i hans forvaltning er brugt penge på at købe materiel.
Synes du, pengene er brugt fornuftigt?
- Der er helt sikkert ting, vi ikke vil gøre igen. Det er lavet i al hast, siger Henrik Zacho.
Han peger dog på, at hele øvelsen med tilbyde gratis aktiviteter i sommerferien, hvor forældre måske kan have svært med at aktivere deres børn i alle fem-seks uger, har "sat spor".
- Den sommerferie, som altid har været død i haller og foreningssammenhæng, er måske ikke så smart. Der er et publikum, der efterspørger at komme i blandt andet svømmehallen - og er der kunder i butikken - så skal vi måske holde ferie på et andet tidspunkt, siger Henrik Zacho.
Sommerens største publikumsmagnet skal findes på museerne. En brætspilscafe på Holstebro Museum og en aktivitet med skudsmålsbøger på Friluftsmuseet Hjerl Hede og Strandingsmuseet har ifølge afrapporteringen trukket 10.126 deltagere. Særdeles populære var også de åbne idræts- og svømmehaller.
De ti dyreste aktiviteter
Holstebro Kommune fik tildelt 2.180.000 kroner fra statens ekstraordinære pulje til sommerferieaktiviteter for børn og unge.
Nogle aktiviteter blev billigere end budgetteret, og nogle få blev aflyst på grund af manglende deltagerantal. Der blev anvendt 1.923.920 kroner. Nedenfor en oversigt over de ti dyreste og de ti mest populære.
DE DYRESTE
Familiecamp: 5.888 kr. pr. deltager
Move ugen: 3.648 kr. pr. deltager
Teaterskolen: 3.333 kr. pr. deltager
Naturcamp girls only: 2.570 kr. pr. deltager
Fisketur: 2.190 kroner pr. deltager
Kunst camp: 1.667 kr. pr. deltager
Sommerskole 1.470 kr. pr. deltager
Ungfest: 1.212 kr. pr. deltager
Naturtur: 1.076 kr. pr. deltager
Flytbar klub og trailer: 901 kr. pr. deltager
De ti mest populære aktiviteter
Nedenfor de ti sommerferie aktiviteter, der havde flest deltagere.
Skudsmålsbøger og brætspilcafeer på museerne: 10.126 deltagere
Åben svømmehal: 1.952 deltagere
Bevægelse i midtbyen: 1.300 deltagere
Åben hal, uge 31-32: 911 deltagere
Sommerlege på biblioteket: 700 deltagere
En sommerdag med XX: 453 deltagere
Flytbar klub og trailer: 300 deltagere
Ungture: 297 deltagere
Sommerklub: 209 deltagere
Byvandringer: 181 deltagere
NB: For to aktiviteter er deltagerantallet ikke oplyst. Det er "Fremtidens rum", som har fået 75.000 kroner, og Thorsminde Naturskole og SFO, der har fået 10.064 kroner.
Gentager åben-klub
Uanset om Folketinget igen i år opretter en ekstraordinær pulje til sommerferieaktiviteter i 2021, så har Holstebro Ungdomsskole allerede besluttet at holde klubben åben igen.
- Det har vi prioriteret, fordi vi kunne se, at der var et kæmpe behov for. Der kom 25-30 unge hver gang, og det virker kriminalpræventivt herude i Trekanten, siger Søren Høj Pedersen, der skyder de penge, som ungdomsskolen sparer lige nu under nedlukningen, ind i sommerferien.
Også børn- og ungepolitikerne ønsker at fortsætte med sommerferieaktiviteter - og om nødvendigt skal pengene findes lokalt.
- Faktisk havde vi det oppe at vende under budgetforhandlingerne, for vi kan stå i samme situation til sommer med den nuværende lockdown, hvor de unge savner skolen, at møde deres kammerater og hele foreningslivet. Så det er bestemt en tanke, vi har, at vi skal sørge for, at der er nogle gode og sunde aktiviteter i skoleferien; hvis der ingen er, kan det være, at de unge finder på noget uheldigt at fordrive tiden med i anlægget i Vinderup, ude ved Tvis Mølle... - ja, i hele kommunen, siger udvalgsformand Torben Gudiksen.
Ifølge skole- og rådgivningschef Peter Fogde Mikkelsen har ingen skoler, foreninger, private firmaer eller institutioner modtaget penge uden at fremlægge dokumentation for alle afholdte udgifter.
- Der er fra statens side stillet krav om revideret regnskab både i forhold til lønninger og øvrige udgifter, siger Peter Fogde Mikkelsen.
Regnskabet har ikke givet anledning til spørgsmål eller anmærkninger i børn- og familieudvalget. Udvalget har fået en helt overordnet afrapportering, kun udvalgsformanden har set oversigten, der viser præcist, hvad pengene er gået til, og hvor mange deltagere, der har været til hver enkelt aktivitet.