Annonce
Lemvig

Budgetforlig: Skattestigning skal lukke hullet

Gruppeformændene efter budgetforlig 2020. Fra venstre Jens Lønberg (C), Kenneth Bro (S), Erik Flyvholm (V), Karl Balleby (DF), Gitte Winther Jeppesen (B) og Arne Noe (SF). Foto: Lars Kamstrup
Alle seks partier med i budgetforlig, hvor der skal søges om skattestigning og puljemidler for at få enderne til at nå sammen
Annonce

Lemvig: En skattestigning på 0,3 procent og et tilskud fra en pulje fra særligt udsatte kommuner er nødvendige, hvis Lemvig Byråd skal skaffe balance i budgettet for det kommende år.

Det er resultatet af det forlig om budgettet, der er indgået mellem de seks partier i Lemvig Byråd, som repræsenterer de 21 medlemmer.

Om det lykkes, ved man ikke, da man skal have lov til at sætte skatten op med de 0,3 procent. Lemvig Kommune har ikke kunnet søge om at blive mellem de kommuner, der i første omgang kunne sætte skatten op. Man skal håbe på, der er andre kommuner, der sætter skatten ned, så man kan få lov.

De 0,3 procent vil give cirka 10 millioner kroner, og det vil svare til cirka 1000 kroner om året for en gennemsnitlig skatteborger. Skatteprocent vil i så fald blive på 25,5, hvilket er på niveau med de fleste af nabokommunerne.

Der er så heller ikke svar på ansøgningen til puljen for særligt udsatte kommuner.

Bliver det to gange nej, vil der mangle 7,3 millioner kroner, som i givet fald skal tages af kassen. Hvad værre er, så vil det gøre de følgende års budgetlægning meget vanskeligt, så man kan komme ud i værre besparelser, end det er tilfældet denne gang.

Annonce

47 millioner kroner

Opgaven var vanskelig. Der skulle spares 47 millioner kroner. Det fik man klaret ved at spare to procent - 18 millioner kroner- på serviceområderne. Derudover fjernede man en pulje på 10 millioner kroner på en uforbrugt pulje på lov- og cirkulære-området, og endelig nøjedes man med et anlægsbudget på 10,5 millioner kroner, hvor man "normalt" ville have 22 millioner kroner.

Det kunne man, fordi der er en række anlægsopgaver, som udføres i år, fordi de ekstraordinært kan lånefinansieres. Det er for eksempel ni millioner kroner til færdiggørelsen af Sundhedshuset, 3,6 millioner kroner til boenheder på Kærhuset, otte millioner kroner til færdiggørelse af Lemtorpskolen samt 15,5 millioner kroner til hal-projekter. I alt godt 36 millioner kroner.

- Selv om vi har et svært budget, så gør det her, at vi har kunnet gøre nogle opgaver færdig, som vi ellers ikke ville have haft penge til, og vi kan på den måde fortsætte den linje og de opgaver, som vi gerne vil have. Havde vi skullet finde penge til de store anlægsopgaver næste år, så havde det været umuligt, fordi vi ikke havde haft låneadgangen. Vi har de senere år høvlet ekstraordinært af på vor gæld og undladt at låne det, vi kunne, så derfor kan vi med ansvarlighed låne til disse opgaver, siger borgmester Erik Flyvholm (V).

Annonce

Udligningsreformen

Det er Udligningsreformen, der har betydet, at lemvig Kommune står i så vanskelig en økonomisk situation fra 2021.


Alt dette har betydet en ubalance i kommunens økonomi, og vi har været tvunget til at effektivisere på alle serviceområder.

Erik Flyvholm, borgmester


- Udligningsreformen tilgodeser ikke de udfordringer, en kommune som Lemvig står over for. Vi rammes af, at vi bliver færre indbyggere, men at de, der bor her, til gengæld har en god indtægt. Vi bliver ikke fuldt udlignet for, vi bliver så mange færre, og der tages heller ikke hensyn til de store geografiske afstande i kommunen, siger Erik Flyvholm.

Man har desuden måttet tilføre handicap- og psykiatri-området med 8,6 millioner kroner, og der skulle otte millioner kroner mere sættes af til skoler og dagtilbud. Der er også sket en samlet stigning på førtidspension og fleksjob på 14 millioner kroner årligt.

- Alt dette har betydet en ubalance i kommunens økonomi, og vi har været tvunget til at effektivisere på alle serviceområder. Men vi er nået frem til et forlig, selv om det ikke har været lige sjovt, og der er besparelser, som ikke har været lige rare for alle. Alle har været med til at løse udfordringen, sagde borgmesteren på et pressemøde, hvor budgetforliget blev lagt frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

36-årig havde smidt affald i vejkant

Lemvig

Smittetallet nede på det halve

Lemvig

Fyrede kanonslag af to steder i byen

Annonce