Annonce
Lemvig

Byen får egne haver

Et gammelt pæretræ midt i haven har fået lov til at blive stående midt i den nyanlagte have, der skal virke som en grøn oase i byen. Foto: Benny Gade
Fem haver fordelt over Lemvig by bliver en del af områdefornyelsen - den første er klar, og nye blomsterkummer kommer i gaderne i dag

Lemvig: Lemvig by vil den kommende tid blive endnu grønnere. I dag bliver der opsat blomsterkummer flere steder rundt i byen, men samtidigt kan kommunen også erklære den første af fem "byhaver" for færdige. Det drejer sig om det grønne område ved rådhuset, der har fået navnet "Borgmesterhaven".

Arbejdet bunder i en grøn plan for byen, der blev vedtaget i september sidste år. Den beskriver, hvordan kommunen ønsker at arbejde med et særligt havetema, der vil udmunde i de fem haver. De vil blive navngivet efter de områder og bygninger, de bliver placeret i blandt. Der ud over arbejdes også mere generelt på at gøre byen grønnere - blandt andet med grønne forbindelsesveje og stier.

"Borgmesterhaven" ligger ved siden af Rådhuset ud til Enghavevej. Her var der tidligere et åbent, grønt græsareal, som nu er omdannet til en blomstrende have med et lille gangsystem, der fører ind til et par bænke i den centrale del. Her kan man sidde og nyde en stille stund mellem blomsterne eller smage på de vindruer, der engang vil sno sig op omkring et espalier. Helt ud mod vejen står en række vejtræer, der bliver belyst nedefra og derfor også om natten vil fokusere på noget "grønt". Ud over at pladsen skal virke som et frirum, skal den altså også præsentere byen godt for de bilister, der kommer til byen.

Borgmesterhaven er blot den første i rækken. Senere følger arealer omkring "Claudis Have", hvor der skal begrønnes mere, end der allerede er. Der vil fortsat være fokus på kummer med blomster og planter, der vil være spiselige, således som det også er i dag.

Annonce
Nye blomsterkummer dukker op i byen. Her er det ved rundkørselen på havnen, hvor krukkens tema er havmiiljø. Derfor rummer det blandt andet marehalm, engelsk græs og mandstro. Foto: Benny Gade

Mormor-haven

Pladsen foran musikskolen rummer i dag en legeplads. Her skal "Musikhaven" indrettes, så arealer kommer til at fremstå endnu mere grønt. "Posthushaven" bliver skabt i passagen fra Posthusgade, der fører ud til at grønt græsareal, der i dag ejers af kommunen. For tiden er man i dialog med de lokale beboere om, hvordan området kan blive ændret til gavn for både lokale og forbipasserende. Tanken er, at den skal virke som en mindre udgave af "Borgmesterhaven".

Den sidste have bliver "Mormor-haven", der skal indrettes på Kirketorvet med blomster, der kendes fra mormors frodige have. Pelagonier, margueritter og andet. I begyndelsen bliver der blot opsat kasser med blomster, da den nøjagtige indretning afventer den nye vandkunst, som Karin Lorentzen er i færd med at skabe og som senere skal stilles op på torvet. Når den er på plads, vil man gå i gang med at indrette haven.

De to gågader kommer også til at mærke den grønnere tone. Allerede i dag bliver der opsat nye og store blomsterkummer i beton, der blandt andet skal erstatte de sorte kasser, der de seneste par år har fået byen til at blomstre. Her bliver der arbejdet med forskellige temaer, der relaterer sig til egnen.

I Vestergade arbejder man med et havtema, hvor der blandt andet anvendes engelsk græs, mandstro og marehalm, mens der i Østergade, der ligger tættere på bakkerne, arbejdes med et "vildt" tema i form af røllike, kløver og forskellige græsser, der samtidigt gerne må gavne byens insekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Mobile fabrikker over hele verden

Annonce