Annonce
Erhverv

Byggefirma har historisk travlt - ordrer for én milliard venter

For ti år siden skulle man ud på landet for at finde byggerier, som Gråkjær stod bag. Nu findes de også inde i byerne, hvor Gråkjær det seneste år har kastet sig over boligbyggeri. Foto: Gråkjær A/S

Gråkjær har haft en mindre omsætning og overskud det seneste år, men direktøren glæder sig over, at ordrebogen er tykkere end nogensinde.

Holstebro: Med ordre for mere end én milliard kroner, er ordrebogen hos byggefirmaet Gråkjær tykkere, end den nogensinde har været. Også tykkere end da det gik allerhurtigst i 2008/2007 - inden finanskrisen ramte.

- Der er rigtigt gang i byggeriet lige nu, og det er indenfor alle områder, siger Jan Larsen, der er administrerende direktør i Gråkjær.

I forhold til før finanskrisen har Gråkjær da også spredt aktiviteterne mere ud. Mens man for ti år siden primært satsede på landbrugsbyggeri og var meget fokuseret på vækst i udlandet, laver man i dag også erhvervsbyggerier som kontor, lager og lignende. Og det seneste par år har man også kastet sig over boligbyggeri i de større byer.

Hvert af de tre forretningsområder; landbrug og fiskeopdræt, boligbyggeri og erhvervsbyggeri tegner sig i store træk for en tredjedel af omsætningen.

50 procent af omsætningen kommer fra udlandet. En stor del af det er fra Norge, hvor man bygger anlæg til fiskeopdræt - som er blevet et andet speciale de seneste år. Herudover har man stået for byggeri i Tyskland, Rumænien og Slovakiet.

Gråkjær A/S

Regnskabet er fra 1. maj 2016 til 30 april 2017.Beløbene er i millioner kroner.

Nettoomsætning 729,0 (772,2)

Resultat før skat 18,7 (37,3)

Resultat efter skat 10,8 (23,5)

Egenkapital 66,9 (61,0)

Balancesum 175,0 (224,5)

Tidligere opgave koster

Alt er dog ikke fryd og gammen for firmaet på Fabersvej. Således oplyser firmaet i det netop offentliggjorte regnskab, at udskudt byggestart på et par større projekter samt omkostninger til ét enkelt stående projekt, der blev afleveret for mere end fem år siden, påvirker overskuddet med et tocifret millionbeløb.

Overskuddet før skat blev da også mere end halveret i regnskabsåret 2016/2017, der sluttede 30. april. Her blev overskuddet på 14,1 millioner kroner, mens det i 2015/2016 var på 30,6 millioner kroner.

Jan Larsen fortæller, at de projekter, der blot er udskudt, kommer i gang i det kommende år. Han ønsker ikke at fortælle om det enkeltstående projekt, der har kostet på bundlinjen. Han vil hverken præcisere beløbet, der er tabt, eller hvorfor - efter fem år.

- Jeg kommenterer ikke på enkelte projekter, lyder det fra direktøren.

- Vi har taget ved lære af sagen, og har lagt den bag os. Og så har vi koncentreret os om at tjene det tabte ind andre steder, siger han.

Herudover har Gråkjær også haft omkostninger til etablereing af et nyt kontor i København, hvor man gerne vil være tæt på boligbyggeriet i hovedstadsområdet.

- Vi har afleveret det første boligprojekt til en tilfreds bygherre på Sjælland. Han var så tilfreds at han har sat endnu et boligprojekt i gang sammen med os. Vi har syv andre projekter i gang, hvor vi skal opføre såvel ungdomsboliger som luksuslejligheder, siger Jan Larsen.

Den udskudte byggestart på et par projekter betyder også, at Gråkjær har haft en mindre omsætning.

Annonce

Behov for flere ansatte

Når der er meget at lave, er der også behov for flere ansatte, og med fulde ordrebøger regner Jan Larsen med, at der bliver brug for flere hænder i det kommende år.

- Lige nu søger vi ledere til byggepladserne, men det kan nemt ske, at vi får brug for flere i Holstebro, siger Jan Larsen, der fortæller, at det hovedsageligt er konstruktører og ingeniører, som man har ansat indtil nu.

- Der er generelt mangel på håndværkere med en videregående uddannelse, men vi har heldigvis ikke oplevet problemer med at få kvalificeret arbejdskraft, siger Jan Larsen.

Det seneste regnskabsår har Gråkjær haft 121 ansatte i gennemsnit.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Renovering nødvendig, men pengene findes ikke: Trans Kirke er et smertensbarn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Erna og Anders Poulsen har diamantbryllup: Står sammen om både de svære og de sjove ting

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

Lemvig

Otte kandidater skal løfte arven efter Orla Østerby

Leder For abonnenter

Gider du heller ikke paneldebatter og valgplakater, så læs med her

Erhverv

Erhvervsredaktøren om 'Et liv med Lego': Smerten ved at arve verdens største legetøjsfabrik

Erhverv For abonnenter

Landmandspar køber en af landets største maskinstationer

Erhverv

Nu sætter kommunen sætter fart på hotel-planerne i Thyborøn: - Der skal flere overnatninger til

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Nu skal det være slut med at ryge når man dyrker sport: Kommune bakker op om kampagne mod rygning

Lemvig For abonnenter

Borgerforening frygter tab af de ældste elever: - Det ligner en centralisering mod Lemvig

Lemvig

Kirkeskatten bliver fastholdt

Annonce