Annonce
Navne

Café Olde efterlyser flere brugere: Men det hjælper nok, når der kommer banko

Der hygges i Café Olde, som holder til i Laden. Det er den hvide gård, der ligger bag Kvicklys P-plads på Brogrådsvej. Mange holstebroere, der var unge for mere end 25 år siden, har prøvet at være til koncert i Laden. Foto: Morten Stricker
Caféen for byens ældre borgere, Café Olde, åbnede i Laden i marts i år. Men det kniber lidt med medlemsskaren, synes initiativtagerne. De regner dog med, at det bliver bedre, når man efter sommerferien starter banko op.

Holstebro: Én kvinde maler på stof. Tre knipler. Nogle strikker. Og atter andre sidder bare med hver sin kop kaffe og hyggesnakker.

Stedet er Café Olde, Holstebros nyeste café, der holder til i Laden, Brogårdsvej 4 (bag Kvicklys P-Plads), og denne eftermiddag er der tre mænd og cirka 13-15 kvinder til stede.

Som navnet antyder, adskiller Café Olde sig en del fra byens øvrige caféer. Der er ikke udendørs servering. Der er ikke åbent hver dag. Kaffen er sort og kommer i termokander. Og publikum er pensionister.

Men de hygger sig akkurat lige så meget, som de unge gør med deres caffe latter på Holstebros mere trendy steder.

Café Olde åbnede "engang i marts". Den stiftende generalforsamling var den 12. marts, og derefter var der fri bane.

Men faktisk skal vi mange år tilbage for at finde grunden til, at der nu findes en café for pensionister i byen.

Annonce

Cafe Olde

Åbnede i marts 2019.

Ligger i Laden på adressen Brogårdsvej 4, Holstebro (bag Kvicklys P-Plads).

Alle ældre i Holstebro Kommune er velkomne.

Man behøver ikke at være medlem af Café Olde for at bruge stedet. Det er kun nødvendigt, hvis man vil være med til at spille banko efter sommerferien.

Det koster en ti'er at få lov at drikke al den kaffe, man kan - og måske få et stykke kage, hvis nogen ellers har bagt.

Man kan tage sit håndarbejde med, man kan spille spil - eller hyggesnakke. Der bliver også ind imellem sunget og arrangeret udflugter.

Cafeen er åben på tirsdage og torsdage mellem klokken 10 og klokken 15.

Fordi Laden har lukket hele juli, har caféen det også.

Det begyndte med Sønderland

- Ja, det begyndte jo egentlig med, at Dagcenter Sønderland blev lukket i januar 2016, siger formand for Café Olde, den 72-årige Leif Carøe fra Vemb.

Mange ældre havde haft deres daglige gang og et godt og rigt socialt liv i Dagcenter Sønderland, men kommunen valgte at lukke stedet i 2016 og overflytte brugerne til adressen Stationsvej 33A under det nye navn "Holstebro Seniorhus". Heller ikke der fik de ældre lov til at blive. I juli 2018 lukkede også seniorhuset, og brugergruppen blev splittet op.

- 17 blev jo visiteret til dagcenter, som blev flyttet ud til Birkehøj ved siden af Birkehuset, så de rigtigt kunne se, hvordan demente havde det … ja, undskyld, jeg siger det sådan, men de 17 var og er ikke demente. De havde intet at gøre der, siger Leif Carøe og ser harm ud.

Resten af de ældre - cirka 100 - blev henvist til et lokale i Aktivitetscentret, hvor der var trangt, når der var 20.

Leif Carøe, der sidder i Holstebro Ældreråd, siger, at kommunen meget belejligt "glemte" at høre Ældrerådet, da Seniorhuset blev lukket.

- Vi vidste det først, da det stod i avisen, fortæller han.

Carøe er også formand for Faglige Seniorer og sammen med et par aktive frivillige - Irene Rasmussen og Vibeke Davidsen - besluttede han sig for "at gøre noget".

- Vi gik gennem Holstebro by for at finde egnede lokaler. Der skulle være handicapadgang og handicaptoilet. Nogle lokaler var for små, nogle for store, og i lang tid drømte vi faktisk om førstesalen over det tidligere Føtex, der hvor Dalle Valle er nu. Der var nemlig handicaptoilet på første sal, men der var ingen elevator. Vi forhandlede lidt med Salling Group og håbede, at de måske ville bygge en udvendig elevator, men det endte desværre med et nej, fortæller Leif Carøe.

I anden sammenhæng var han så en dag til møde på kommunen - og mens de sad og snakkede, blev Laden nævnt.

- Jeg tænkte straks på vores projekt, men fik at vide, at Laden ikke kunne bruges, fordi den store sal kun havde en almindelig foldedør. Hvis man skulle kunne holde café for ældre, skulle man kunne dele lokalet op med en lydtæt dør, så der kunne foregå andre arrangementer i den anden ende, forklarer Leif Carøe.

Spil, musik og håndarbejde

Men Faglige Seniorer gav ikke op. De søgte kommunen om økonomisk hjælp til en lydtæt skydedør - og fik pengene. Sådan en dør koster 80-90.000 kroner, men nu kan den så også effektivt lukke larm ude fra det ene lokale til det andet.

- Ja, så gik vi jo stille go roligt i gang med at lave vedtægter og indbyde til orienteringsmøde, fortæller Leif Carøe med et tilfreds smil.

Der kom 65 til orienteringsmødet og 59 til den stiftende generalforsamling i marts 2019.

Hver tirsdag og torsdag kan man nu drikke kaffe og hygge sig i Café Olde.

- Man kan melde sig ind og blive medlem - det har vi cirka 40, der har gjort. Men man kan også komme uden at være medlem. Man betaler bare 10 kroner, og så kan man drikke al den kaffe, man vil - og der er ofte også nogen, der har bagt, så der er kage om eftermiddagen, fortæller Café Oldes kasserer, den 82-årige Mogens Jensen.

Café Olde råder over 19 forskellige spil, men rigtigt mange har også håndarbejde med.

- Der er jo flest kvinder, der kommer her, forklarer Leif Carøe.

Café Olde har søgt Velux Fonden om hjælp til et skab til kniplebrætter, spil og andet, og har fået 25.000 kroner.

- Det er sådan et stort et på hjul, der kan rulles til side og låses, og det koster faktisk over 20.000 kroner, forklarer formanden.

Ud over spil og håndarbejder er der også ind imellem musik.

- Der kommer nogle gange én og spiller harmonika, og om torsdagen er der én, der spiller klaver. Vi synger ikke godt, men vi synger højt, smiler Mogens Jensen.

Der bliver også arrangeret udflugter for brugerne - den næste går til Hosta-haven, og der er 28 tilmeldte til turen.

- Vi forsøger at efterligne Dagcentret Sønderland, fordi det var så godt et sted. Vi kopierer tilbuddene, fortæller Mogens Jensen.

Der bliver altså grinet lidt blandt de tilstederværende damer, da fotografen vil tage billeder af Mogens Jensen (til venstre) og Leif Carøe (til højre), der bærer kaffe ind fra køkkenet, for "det plejer de da aldrig at gøre". Foto: Morten Stricker

Banko efter ferien

Café Olde vil dog gerne have mange flere brugere. Der er plads nok til dem.

- Vi har ikke penge til at annoncere, men vi tror, at der sidder en del ældre rundt omkring, der ikke ved, at Café Olde eksisterer. Alle ældre i hele kommunen er velkomne - uanset om de bruger gangstativ, kørestol eller kan gå selv. Der er ingen undskyldning, for stedet her er meget handikapvenligt, siger Mogens Jensen.

Edith Toft Skammelsen, der ikke kunne være til stede, da Dagbladet var på besøg, skriver senere til avisen, og vi får lov at citere hendes opfordring:

- Jeg er bruger af Café Olde. Her er hyggeligt samvær, men man undres over den lille besøgsskare. Hvor bliver alle de af, som mødte op til den stiftende generalforsamling? Vi klagede i høje toner vor nød over lukningen af Dagcenter Sønderland, og man så fandt man med møje og besvær frem til gode og velegnede lokaler i Laden. Selvfølgelig er der ikke de samme ressourcer og personale som på centret, men Café Oldes bestyrelse kæmper en brav kamp for at skabe en god atmosfære. Vi kender vel alle til, at ved "gæstebud" har "værterne" gjort sit og så er det op til "gæsterne" at skabe "festen". Kom dog ned og se, hvad vi laver og hyg dig med os. Det er jo ikke bare en kvindeklub … mænd har da også mulighed for at få en hjørne til kortspil eller et spil skak.

Men meget snart vil der nok komme flere medlemmer. En af de ting, brugerne har efterspurgt siden caféens start, er nemlig banko.

- Man må kun lave banko i forenings-regi, så når vi starter banko op efter ferien, skal folk altså være medlem for at kunne spille med, forklarer Mogens Jensen.

Laden - og dermed caféen - holder lukket hele juli.

Der kniples og laves andet håndarbejde. Men der er også mulighed for at spille skak, kort eller bare sidde og hygge sig med en kop kaffe og en snak. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Lemvig

Ekstra penge til turistarbejde

Annonce