Annonce
Navne

Chefredaktøren for det hele: Så snak dog dansk

Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier. Foto: Jacob Schultz. Foto: Jacob Schultz
Peter Orry, der har ansvaret for Jysk Fynske Mediers 15 dagblade og 63 ugeaviser, fylder tirsdag den 25. maj 60 år.

Så snak dog dansk, mand! er titlen på en humoristisk bog skrevet af journalisten Lars Daneskov. Men dens budskab kunne lige så godt være afsendt af Jysk Fynske Mediers ansvarshavende chefredaktør, Peter Orry.

Men hvorfor går han op i at kæmpe for, at mange forkortelser, fremmedord og engelske udtryk lige så godt kan udtrykkes med danske ord?

- I vores branche er sproget vores vigtigste værktøj, og det danske sprog er både smukt og rigt. Det er ikke fint at bruge svære ord, hvis folk ikke forstår dem, siger Peter Orry.

Annonce

Han er især modstander af, hvad han opfatter som forslidte fraser.

- Jeg bruger for eksempel sjældent ordet dialog. Jeg taler med nogen. Det bliver fortærsket, når et udtryk bliver brugt hele tiden.

Kasseeftersyn

Ikke mindst i det erhvervsliv, han selv er en del af som medlem af direktionen i Danmarks næststørste privatejede medievirksomhed, er det udbredt at bruge engelske ord. Men når andre for eksempel skal til et såkaldt business review, foretrækker Peter Orry at kalde det for et kasseeftersyn.

- Der er ikke noget i vejen med det engelske sprog, som jeg selv kender godt som nysproglig student. Men nogle gange tager det overhånd med brugen af engelske ord, når man lige så godt kan bruge et dansk. Men der er da også lidt hykleri over mit synspunkt. Vi bruger jo alle sammen hver dag engelske ord som tv, telefon og computer, erkender Peter Orry.

Hans syn på sproget præger også hans holdninger til den journalistik, der bliver til på de 15 dagblade og 63 ugeaviser, han har ansvaret for.

- Den skal være lige så klar og let at forstå som sproget, der formidler den. Vi skal skrive på en måde, så det er klart for læserne, hvad indholdet betyder for dem, hvad enten det er en buslinje, der forsvinder, eller vi er kritiske over for de lokale magthavere.


Der er ikke noget i vejen med det engelske sprog, som jeg selv kender godt som nysproglig student. Men nogle gange tager det overhånd med brugen af engelske ord, når man lige så godt kan bruge et dansk.

Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør


Annonce

Magthaverne opruster

Peter Orry har ansvaret for redaktioner i det meste af Vestdanmark foruden de nyeste mediehuse i Helsingør og Hovedstaden.

- Det er et fantastisk job. Vi udfylder en funktion i samfundet, som bliver stadig vigtigere. Dem, der har magten, gør mere og mere for at forme deres budskaber, så de bliver stillet i et gunstigt lys.

- Der har derfor været en voldsom vækst i kommunikationsafdelingerne i organisationer, virksomheder og det offentlige. Det er fint og godt, for de er i deres gode ret til at påvirke os.  Men vi skal være skarpere end nogensinde til at stille de kritiske spørgsmål og oversætte og forklare, hvad der sker.

Peter Orry bevæger sig det mest af sin arbejdstid rundt i hele Danmark. Men i hvert fald én gang om ugen er han på sit kontor i Esbjerg i det mediehus, hvor han i 2005 begyndte som sportsjournalist på det daværende dagblad, Vestkysten. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Han er blevet i fødebyen

Peter Orry, der tirsdag den 25. maj fylder 60 år, bor i Andrup ved Esbjerg blot to kilometer fra sit fødehjem i Skads. Han har siden 1985 haft tjenestested på Banegårdspladsen i Esbjerg, hvor han begyndte som sportsredaktør på det daværende dagblad, Vestkysten.

- Mange kigger mærkeligt på mig, når jeg har været så længe i den samme virksomhed og ikke har flyttet mig meget med hensyn til bopæl. Men jeg har mine rødder i Esbjerg-området, og jeg kommer aldrig til at bo i for eksempel København, selv om det også er en fantastisk by.

Efter  have været JydskeVestkystens sportsredaktør blev Peter Orry først nyhedsredaktør, derpå journalistisk chefredaktør og endelig administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør. Siden 2017 har han været ansvarshavende chefredaktør og en del af direktionen i Jysk Fynske Medier og er således også ansvarshavende chefredaktør for Dagbladet Holstebro, Dagbladet Struer og Folkebladet Lemvig.

- Jeg har bevæget mig meget på indholdet i mit job. Det gør, at det hele tiden er nyt og spændende at komme på arbejde.

Han kan dog ikke sige sig fri for en vis modstand mod forandringer i sit personlige liv.

- Sådan tror jeg, vi er mange, der har det. Ledelsesmæssigt synes jeg, det er udfordrende og sjovt at drive forandringer. Jeg er ikke selv den, der finder på de nyeste teknologiske metoder, men det har jeg heldigvis kolleger, der kan. Vi bliver i vores branche beskyldt for at have stået stille. Dem, der siger det, har glemt at følge med i vores produkter.

Annonce

Journalistisk guldalder

Frem til 2025 er det målet for Jysk Fynske Medier at vokse fra 124.000 til 200.000 abonnenter. Det er en plan, der inkluderer etableringen af 24 nye digitale nichemedier.

- Jeg elsker papiravisen, og den vil leve mange år endnu, men oplaget og annoncemængden vil blive ved med at falde. Alligevel er jeg optimist.

- Vi er i en journalistisk guldalder og har fået et gennembrud på det digitale salg af indhold. Derfor har vi har siden marts sidste år haft en samlet stigning i antallet af abonnenter. Det er en udvikling, vi skal accelerere, så vi forbedrer både vores journalistik og vores måde at fortælle den på digitalt.

Han elsker frisk luft

Hver morgen løber Peter Orry tre kilometer. Hans jagthund er dog blevet for gammel til mere end traveture. Hjemme står han for køkkenhaven med løg, rødbeder, kartofler og jordbær, mens hans kone, Anne, står for krydderurterne.

De har sammen 27-årige Sofie, der næste år er færdig med medicinstudierne i Aarhus, og 23-årige Frederik, der til sommer bliver færdig som journalist i Aarhus.

Peter Orry er en ivrig jæger. I mange år var han både fodboldspiller og -træner i barndomsklubben Andrup IF ved Esbjerg.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Bryllup i lufthavnen

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce