Annonce
Danmark

Chefredaktøren: Hvad er meningen med de ny landbetjente?

Peter Rasmussen, chefredaktør på avisen Danmark.
Annonce

På en måde lyder det jo rigtig rart og trygt. Den morderne landbetjent skal genopfindes, og 20 nye politistationer skal dukke op i provinsen. Det lægger regeringen i hvert fald op til med den ny politireform. Men noget tyder på, at vi allerede får dét fra politiet, som vi ønsker os mest; nemlig at de kommer, når vi har brug for det, og at de opklarer forbrydelser.

I sidste uge havde vi her på avisen en reporter i Middelfart for at undersøge borgernes reaktion på regeringens udmelding om en politireform. De borger, vi talte med, var positive overfor at få det lokale politi tilbage.

Der var manden i strøgbutikken, som døjede med butikstyve. Der var værtshusejeren, der savnede det nære forhold til betjentene. Og det var ægteparret, der havde været udsat for indbrud. Alle sammen så de gerne, at patruljevogn rullede forbi en gang imellem.

Men kigger man på statistikken, så er forholdene i Middelfart faktisk blevet mere trygge siden byen mistede sin politistation i 2016.

Politiet kommer hurtigere i dag, fordi man kan trække på et større beredskab fra Odense. Tidligere tog det i gennemsnit 15 minutter og 44 sekunder fra man ringede efter en politibil til den var fremme. I dag tager det 13 minutter og 58 sekunder.

Der bliver også fanget flere tyveknægte end dengang Middelfart havde sin egen politistation. Den gang førte 17,5 procent af anmeldelserne om tyveri til sigtelse. Nu rejses der sigtelse i 38,9 procent af sagerne om tyveri.

Tallene er i øvrigt nogenlunde de samme over hele landet. Der er ikke sket en stigning i hverken voldssager eller indbrud, siden de lokale politistationer lukkede. Tvært imod.

Det betyder selvfølgelig ikke, at de lokale politistationer eller landbetjente er en dårlig idé. Vi skal bare lige finde ud af, hvad vi skal bruge dem til. Hvis det handler om at give borgerne hurtigere service og opklare flere forbrydelser, så er der ikke meget, der tyder på, at landbetjentene er til megen gavn. Hvis det handler om, at det kunne være hyggeligt at skrue tiden tilbage til dengang betjentene gik parvis rundt i gaderne og klappede sig selv godmodigt i håndfladerne med en knippel, så er det selvfølgelig helt ok - det er bare et beredskab, der passer dårligt til politiets nye opgaver som bandekriminalitet, større terrortrussel, flygtningestrømme og mere IT-, økonomisk og grænseoverskridende kriminalitet.

Men måske kunne de lokale landbetjente bruges til at opbygge et forhold til unge på kanten, så vi kunne forhindre kriminalitet i stedet for at opklare den. Hvis det er det, regeringen vil bruge "den moderne landbetjent" til, så giver det måske mening. Lige nu mangler vi bare at finde ud af, hvad meningen med dem er.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Thyborøn får sin egen T-shirt

Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Åbningen af Klimatorium udskudt

Annonce