Annonce
Erhverv

Christiansminde Dambrug vil øge produktionen med 30 procent

Niels Wittus, driftsleder i Danaqua, på Christiansminde Dambrug, et af Danaquas seks dambrug. Her satser man på bæredygtighed i ørredproduktionen, fordi forbrugerne efterspørger høj kvalitet. Foto: Carsten Ingemann
Dambruget ved Holstebro satser på kvalitet i kampen mod tyrkisk prisdumping.
Annonce

RÅSTED: Christiansminde Dambrug i Råsted ved Holstebro fik i 2014 som det første i verden en ASC-certificering.

Certificeringen betyder, at produktionen er bæredygtig for miljø, mennesker og dyr. Det vestjyske dambrug, som er en del af den danske fiskekoncern Danforel A/S, producerer hvert år cirka 1000 tons regnbueørreder, hvoraf langt de fleste går til eksport til hovedmarkedet Tyskland, hvor forbrugerne nyder godt af de varmrøgede portionsørreder på 300 gram, der produceres på Danforels røgeri i Grindsted.

Målet for Christiansminde Dambrug er at kunne øge produktionen og levere cirka 1300 tons ørreder i løbet af de kommende to-tre år.

- Det går godt, vi oplever stigende afsætning, men vi oplever hård konkurrence fra blandt andet Tyrkiet, hvor ørredproducenter dumper prisen på ørredforeller og på den måde presser danske virksomheder. Det kan de gøre på grund af uhensigtsmæssig statslig subsidiering, siger driftsleder på Christiansminde Dambrug, Niels Wittus.

Christiansminde Dambrug har danske konkurrenter hos Agustson i Vejle, og der findes også polske ørredproducenter.

Christiansminde Dambrug

Ligger i Gl. Råsted uden for Holstebro.

Driftsleder Niels Wittus.

Producerer cirka 1000 tons ørred om året, målet er at komme op på 1300 tons.

Dambruget var det første i verden til at blive ASC-certificeret. Det blev det i 2014.

I dag er cirka 75 procent af alle danske konsumfisk ASC-certificerede.

ASC-mærkningen er etableret af WWF (Verdensnaturfonden) og Dutch Sustaibable Trade Initiative.

Med ASC-mærkningen forpligter akvakulturvirksomheder sig til ASC’s standarder, som garanterer, at fisken er opdrættet ansvarligt og miljørigtigt.

Annonce

Sigter mod nye markeder

- Vi håber på en EU-told, men vi kan ikke rigtigt gøre noget ved konkurrenterne. Vi kan selv optimere på vores egen drift, blive mere effektive og producere flere fisk med det samme antal ansatte, siger Niels Wittus.

Med ASC-certificeringen i hånden sammen med de stolte danske traditioner for ørredproduktion ser Niels Wittus med fortrøstning på fremtiden.

- Bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter, fordi forbrugerne vil betale mere og mere for et kvalitetsprodukt, siger Niels Wittus og fortæller, at Danforel A/S sigter mod nye markeder, som skal få den samlede produktion i Danforel A/S op på 4400 tons.

I dag er den cirka på 3800 tons årligt.

- Vi laver det bedste produkt, forbrugerne får den bedste smag og kvalitet. Vi kan stille garantier i forhold til bæredygtighed og miljø, siger driftslederen og viser rundt på anlægget, der ligger langs Lilleå uden for landsbyen Gl. Råsted mellem Holstebro og Ulfborg.

Her er tre fuldtidsmedarbejdere plus en fleksjobber ansat til at holde den cirkulære produktion kørende.

Annonce

Rent vand fra undergrunden

- Vi kører eksempelvis vores fiskegylle ud på de nærmeste marker, og det er med til at øge produktionen af korn og andre produkter. Vi har også hele tiden fokus på at minimere vores forbrug af antibiotika. Vi producerer fisk på rent vand og godt foder. Det giver mening, for hvis vi kan det, giver det også en god økonomi på bundlinjen, siger driftslederen.

For at ambitionen om at kunne levere 1300 tons ørreder om året skal gå i opfyldelse, skal der en udvidelse af anlægget til, et såkaldt sættefiskeanlæg, hvor man kan udsætte de mindste ørreder på 15 gram og lade dem vokse gennem anlægget under fuld kontrol.

- Vi oplever, at der er et enormt stort behov i markedet for produceret fisk, og vi satser på høj kvalitet. Der bliver løbende taget prøver på fisk og vand. Vi pumper for eksempel 50 liter rent vand i sekundet op fra undergrunden, vi kender vores produkt helt nøjagtigt. Der kommer intet vand fra åen, så vi kan styre kvaliteten, siger Niels Wittus.

Vandet fra undergrunden er helt rent. Med vand fra åen kan man ikke være sikker på at undgå snyltere og parasitter.

- Det er vi helt fri for nu, siger Niels Wittus.

Danforel A/S

Danforel er et privatejet aktieselskab med cirka 140 ansatte.

Siden grundlæggelsen i 1939 har Danforel arbejdet målrettet på at opnå den bedst mulige kvalitet i produkterne.

Danforel kan dagligt producere op til 120.000 forbrugerpakker på den 15.000 kvadratmeter store fabrik i Grindsted.

Hovedparten kommer fra de seks akvakulturanlæg.

Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce