Annonce
Holstebro

Corona-alarm på efterskole afblæst: Elev frikendt - hun var falsk positiv

Eleverne på Staby Efterskole testes tirsdag og fredag. Tirsdag - dagen efter at eleverne var kommet tilbage på skolen -  viste en lyntest, at én af de 171 elever var positiv. Pigen og 13 nærkontakter blev sendt hjem i selvisolation. Genrefoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Staby Efterskole er den første efterskole i landet, hvor en elev er testet positiv efter genåbningen. Men lyntesten viste forkert. ”En dum situation”, siger forstander.

Staby: Efter et døgn i medie-centrifugen som den første efterskole i landet, der tester en elev positiv kun ét døgn efter genåbningen, kan Staby Efterskole frikendes helt, og den smittede elev og hendes 13 nærkontakter vende tilbage.

Eleven blev ved en lyntest, udført tirsdag på skolen af Falck, testet positiv og sendt hjem i selvisolation. Men den mere sikre pcr-test har efterfølgende vist, at pigen er negativ.

- Jeg hørte et bip på min telefon i nat. Jeg fik beskeden fra familien klokken 03.30, fortæller en lettet forstander Anders Boll Mikkelsen.

Annonce

Mistænkeliggjort

Men midt i lettelsen kommer også bekymringen over, hvilke udfordringer og menneskelige omkostninger kravet om to ugentlige test af eleverne efterlader, når testsvaret er falsk positivt.

- Det vil give nogle dumme situationer. For selvom jeg helt fra start har gjort meget ud af at sige, at det ikke er nogens skyld - det er ikke pigens skyld - så kommer der lynhurtigt til at gå nogle historier, og i de andre elevers hoveder var hun smittet. Så hun skal lige arbejdes ind igen, siger forstanderen.

Situationen bliver heller ikke bedre af, at brugerne på Facebook ikke holder sig tilbage i kommentarsporene til artiklerne på især TV2Nyhederne og gerne kloger i både skyldsspørgsmål og teststrategi.

Så sikre er covid-19 test

Myndighederne har undersøgt usikkerheden ved de to forskellige typer covid-19-test.

Hvis man som borger får et positivt svar på en hurtigtest, kan man regne med, at det er korrekt i 87 procent af tilfældene. Får man et negativt testsvar med en hurtigtest, kan man regne med, at det er korrekt med 99 procents sikkerhed, har forskere på Rigshopitalet tidligere meldt ud.

I Staby er forstander Anders Boll Mikkelsen da også meget bevidst om, at det er noget efterskolen fremover skal have endnu mere fokus på.

- Eleven er frikendt, og det er super godt. Men alle er lidt bange for at tage hjem og er nervøse for at være den person, som tager noget med ind igen, som gør, at andre ikke kan være på efterskolen. 13 elever er hjemsendt som nære kontakter til den smittede elev, og det er hun da ked af, siger Anders Boll Mikkelsen.

Annonce

Ekstra lyntest

Forstanderen har dog svært ved at se, hvor meget skolen kan gøre anderledes ud over hele tiden at italesætte, at det ikke er nogens skyld, hvis skolen må sende elever hjem.

- Men står vi i situationen igen, så vil jeg bede om at få taget en lyntest nummer to - så vi får taget to lige efter hinanden - for at tjekke, om den også bonner ud som positiv, inden vi begynder at sende elever hjem, siger Anders Boll Mikkelsen.

Efterskolen har ikke mulighed for at sende eleverne i selvisolation på skolen.

Staby Efterskole havde ingen smittetilfælde overhovedet i efteråret, fra august til december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv udstillinger, du skal se

Annonce