Annonce
Holstebro

Corona-håb: Feriepenge skal helst bruges lokalt

Der er igen folk i gågaden i Holstebro, og som bruger penge. Og snart vil borgere i Holstebro få udbetalt over 300 kroner i opsparede feriepenge, som kommer oven i den almindelige løn. Både butiksejere og håndværkere håber og tror, at de ekstra penge vil være med til at sætte gang i forbruget efter corona-krisen. Arkivfoto: Morten Stricker
Virksomheder forventer, at det vil sætte gang i hjulene, når borgere i Holstebro til efteråret får over 300 millioner kroner ekstra at gøre med - når opsparede feriepenge udbetales før tid.

HOLSTEBRO: Over 300 millioner kroner vil borgere i Holstebro Kommune til efteråret få ind på deres kontoer - og det er tre ugers opsparede feriepenge, som et flertal i Folketinget har besluttet at udbetale for at skubbe gang i hjulene.

For virksomheder er der en forventning om, at pengene vil give forbruget et løft.

- Det kommer til at gøre en kæmpeforskel i virksomheder, og det er der behov for, siger Michael Ulsted, der er formand for Holstebro Handelsstandsforening.

Annonce

Virksomheder har fået hjælpepakker under coronakrisen - og herunder er indbetaling af moms blevet udsat til senere.

- Det har givet noget likviditet, men det er penge, som skal betales tilbage. Og så er det afgørende, at vi får noget omsætning og noget overskud først, siger Michael Ulsted og tilføjer:

- Alt hvad der kan komme ud af penge til forbrug, tager vi imod med kyshånd.

Nu håber formanden, at borgerne bruger så mange som muligt af de ekstra penge lokalt.

- Jeg håber da, at mange vil bruge penge på forbrugsgoder som tøj, sko, smykker og briller i lokale butikker. Men at mange også vil spise ude og dermed hjælpe de restauranter, som har været lukket og mistet omsætning. Eller måske lægge penge hos håndværkere, siger Michael Ulsted.

Håb hos håndværkere

Jan Bodilsen, der er formand for Holstebro Murermesterforening, håber også, at den kommende udbetaling af feriepenge vil blive en hjælp.

- Alle penge, som kommer ud i form af tilskud eller andet, vil gøre en forskel i forhold til at få gang i det private forbrug og dermed omsætningen i virksomheder, siger Jan Bodilsen.

Han håber, at flere vil bruge penge hos håndværkerne.

- Nogle vil forhåbentlig bruge penge på renovering af huset - for eksempel på nye vinduer eller et nyt badeværelse, siger Jan Bodilsen, der er direktør hos murer- og entreprenørfirmaet Jens Jensen, som både har private byggerier og større byggeprojekter som Thyborøn Svømmehal, der snart står færdigt.

- Vi har haft flere opgaver hos private end forventet her under coronakrisen, hvor folk ikke har kunnet rejse og har brugt nogle penge på huset i stedet, siger Jan Bodilsen, som er spændt på fremtiden:

- Det skal nok gå nogenlunde i 2020, men jeg er mere spændt på, hvordan det udvikler sig med byggeriet i 2021, siger han.

Annonce

Nogle vil spare op

Michael Ulsted erkender dog, at ikke alle de udbetalte feriepenge vil blive brugt. Nogle også vil spare pengene op, og det kan blive forstærket af, at fremtiden er blevet mere usikker.

- Coronakrisen gør, at der måske er større risiko for blive fyret, fordi fremtiden kan være usikker. Så jeg håber, der kommer gang i hjulene, og det vil sikre jobs, siger Michael Ulsted.

Efter et par meget stille måneder kan han dog konstatere, at der nu igen er mange besøgende i gågaden.

- Folk kommer igen ud, og de bruger penge, og det glæder vi os over. Nu er vi spændt på den kommende sommer, og hvor mange danskere der holder ferie ved Vestkysten - og i hvor høj grad de også kommer ind til Holstebro og bruger penge, siger Michael Ulsted.

Feriepenge udbetales

Det er i forbindelse med en ny ferielov fra 1. september 2020, at borgere har opsparet fem ugers feriepenge, som først skulle udbetales, når man går på folkepension. Og i mellemtiden indsættes i en ny fond, Lønmodtagernes Feriemidler.

Hidtil har man optjent ferie, som afholdes året efter. Fra 1. september afholdes ferie samme år, som det optjenes. Dermed kan man som noget nyt få feriepenge det første år, man er ansat.

Der er fem ugers feriepenge (25 feriedage), som er optjent fra 1. september 2019 til 31. august 2020, som bliver indsat i fonden.

Det er tre af de fem ferieuger, som et flertal i Folketinget har besluttet, at borgerne vil få udbetalt formentlig i oktober.

Ved en indtægt på 200.000 kroner i de 12 måneder (før skat) - udbetales ca. 9000 kroner (efter skat).

Årsindtægt 300.000: ca. 12.600 kroner efter skat. Ved 400.000: ca. 16.800 kroner efter skat.

Også handelschef Jens Kristian Larsen glæder sig på byens vegne over udsigt til over mere end  300 millioner kroner ekstra i lommerne hos kommunens borgere.

- Selvfølgelig gør det en forskel. Men det er vigtigt, at borgerne bruger pengene de rigtigt steder, og de skal hellere handler lokalt end bruge pengene på rejser, siger Jens Kristian Larsen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Karina er Kandis-superfan: Jeg har sagt til min mand, at dør jeg før ham, er der en sang, der skal spilles i kirken. Vil du høre den?

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Renovering nødvendig, men pengene findes ikke: Trans Kirke er et smertensbarn

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Spiser du mindre kød og producerer du mindre affald? Jeg tillader mig at tvivle

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Lemvig

Otte kandidater skal løfte arven efter Orla Østerby

Leder For abonnenter

Gider du heller ikke paneldebatter og valgplakater, så læs med her

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Sport

Nu skal det være slut med at ryge når man dyrker sport: Kommune bakker op om kampagne mod rygning

Erhverv For abonnenter

Landmandspar køber en af landets største maskinstationer

Sport

NEKROLOG: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Lemvig

Kirkeskatten bliver fastholdt

Lemvig For abonnenter

Erna og Anders Poulsen har diamantbryllup: Står sammen om både de svære og de sjove ting

Lemvig

Nu skal de ældre finde dem, der skal påvirke politikerne

Annonce