Annonce
Debat

Corona skal ikke have skylden for alt....

Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce

Læserbrev: "Enten overtager de frivillige - ellers kommer Rigsarkivets makulator". Det er en overskrift i Dagbladet den 23. september, der får læseren til at spærre øjnene op - hvilket naturligvis også er hensigten med den.

Der er dog flere muligheder.

Holstebro Kommune støtter De Kulturhistoriske Museers drift, også dele af de beløb, der videreføres til arkivernes drift. Når museet ikke vil deltage i samarbejdet mere, må kommunen udforme organiseringen og støtten til arkiverne på anden vis. En anden højere myndighed bør forestå udgifterne til drift. På den måde kan man også undgå ”Rigsarkivets makulator”, som ikke er en tom trussel.

Det er ikke nødvendigvis museet, lokalarkiverne skal høre ind under, om end det kan virke naturligt, da de ofte er fødekæde for museets udstillinger og arbejde. Men at frivillige bare kan videreføre og ”overtage” såvel et byarkiv eller lokalarkiv uden videre tab, er nok for optimistisk at være. Hvor kommer den mon fra? De skal både melde sig samt være såvel interesserede som it-kyndige og oplæres. En lønnet arkivleder til at stå i spidsen for arbejdet må være en nødvendighed, også til at uddelegere arbejde til de frivillige, der måtte komme.

Der er imidlertid oplysninger i artiklen, der ikke stemmer med virkeligheden. For den almene interesses skyld, bør dette komme frem i lyset. Ved flere lejligheder er der i Dagbladet blevet plantet den information, at De Kulturhistoriske Museer på grund af coronakrisen er nødsaget til at spare, og at dette er anledningen til fyringen af arkivleder og andet personale ved Holstebro Arkiv i marts. Arkivlederen på Vinderup Egnshistoriske Arkiv har derefter selv opsagt sin stilling for ikke at lide samme skæbne. Disse har været lønnet af museet.


Ved flere lejligheder er der i Dagbladet blevet plantet den information, at De Kulturhistoriske Museer på grund af coronakrisen er nødsaget til at spare, og at dette er anledningen til fyringen af arkivleder og andet personale ved Holstebro Arkiv i marts.


Det korrekte forløb er imidlertid, at direktøren for De Kulturhistoriske Museer allerede i december 2019 kontaktede Vinderup Egnshistoriske Forenings formand for at afholde et uformelt møde/løs snak den 10. december, som ”formøde” for et senere møde, altså at opfatte som et ”forvarsel”.

Museet havde planer om at trække sig ud af det formelle samarbejde med Vinderup Egnshistoriske Arkiv; den seneste gældende aftale mellem museet og arkivet er dateret 23.6.2010, med opsigelse et halvt år før et regnskabsårs udløb. Mødet blev planlagt til den14. januar, og her blev foreningen opfordret til som frivillige at overtage ledelsen af arkivet og arkivalierne og fremtidig påtage sig ansvaret for videreførelse af arkivarens opgaver - blandt andet modtagelse og registrering af arkivalier, besvare henvendelser, åbningstider, IT, formidling og i øvrigt fortsat holde arkivet i god orden.

Senere afholdtes et videomøde i april og et andet møde maj, hvor der fra kommunal side blandt andet indsamledes oplysninger om Vinderup Egnshistoriske Arkivs regnskaber, til sammenligning mellem de tre lokalarkiver. Vinderup Egnshistoriske Forening har ikke deltaget i flere møder om sagen.

Vinderup Egnshistoriske Forening har indsendt en sagsfremstilling om emnet Lokale arkiver på frivillige hænder til Kultur- og Fritidsudvalget og ønsket foretræde den 28. september, men det kan desværre ikke lade sig gøre før næste møde i november. Foreningen håber derfor meget på forståelse for de lokale arkivers situation hos politikerne nu ved budgetforhandlingerne, som vel skal afsluttes inden november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce