Annonce
Erhverv

Coronakrisen vil kaste skygger i lang tid endnu

Brian Mikkelsen. Pr-foto
Annonce

I midten af ugen kom en økonomisk ekspertgruppe med deres bud på, hvordan hjælpepakkerne bør afvikles. Det var selvfølgelig yderst interessant læsning for erhvervslivet. For statens hjælpepakker har været og er en hånd under mange virksomheder og danske arbejdspladser. Sker der en brat afslutning allerede den 8. juli, som hjælpepakkerne lige nu løber til, så vil effekten være i den absolutte chok-afdeling. Virksomheder vil gå konkurs, mange vil miste jobbet og store dele af pengene, som allerede er brugt på hjælpepakker, vil være spildt.

Nu er det så heller ikke helt det, som den økonomiske ekspertgruppe anbefaler. Selv om den overordnede anbefaling er, at hjælpepakkerne bør slutte 8. juli, står der i deres rapport, at der kan være undtagelser for nogle virksomheder og erhverv. Men det kan, afhængig af hvordan sådan en model bliver skruet sammen, blive lige hårdt nok og medføre store konsekvenser.

Naturligvis er vi i Dansk Erhverv enige i, at hjælpepakkerne ikke skal leve evigt. Men der er en række brancher så som oplevelse- og turismebrancherne, modebranchen og transportbranchen, hvor der kommer til at gå meget lang tid, før tilstande igen bliver nogenlunde normale. Der er også det ved det, at hvis andre EU-lande fortsætter med støtteordninger, og Danmark stopper, så sætter det danske virksomheder i en yderst vanskelig konkurrencesituation. Alt det forventer vi, at partierne på Christiansborg tager med i deres overvejelser, så danske virksomheder og danske lønmodtagere ikke står tilbage med Sorteper.

Men det handler ikke kun om hjælpepakker. Det handler også om, at vi må og skal få sat gang i forbruget igen. Det er en væsentlig nøgle i forhold til at sikre, at de økonomiske hjul igen begynder med at rulle i et fornuftigt tempo, så hjælpepakker ikke længere i samme grad vil være en nødvendighed. Så længe verden er delvist lukket ned, vil hoteller, restauranter, rejsebranchen, lufthavne, flyselskaber, turistbusser og så videre være hårdt ramt.

Gode tiltag vil være at sikre, at de indefrosne feriepenge kommer ud og arbejde, at forbedre af boligjob-ordningen, gratis sommerkørsel over Storebæltsbroen og gratis færger til småøerne, lettelse af afgifter og fremrykke offentlige indkøb.

Ser vi på turismen, så vil denne sommer på ingen måder blive, som den sidste år. Det ligger helt fast. Derfor er der brug for at få gang i den indenlandske turisme. Vi foreslår, at boligjob-ordningens maksimumbeløb forhøjes ekstraordinært i 2020 og 2021 til det dobbelte fra knap 19.000 kr. pr. person til 40.000 kr. pr person. Ordningen bør udvides i de to år, så den bliver en håndværks-service-oplevelsesordning, så danskerne også kan få fradrag for ophold i feriehuse, hoteller, camping, koncerter, sportsbegivenheder, forlystelsesparker, restaurantbesøg og så videre. Det vil give et gevaldigt og tiltrængt løft i hele Danmark.

Det bør også være gratis at køre over Storebæltsbroen i sommermånederne i år og næste år. Det samme skal gælde færgeoverfarterne til de danske småøer. Begge dele vil øge mobiliteten og turismen på tværs af Danmark, og samtidig vil det være en håndsrækning til et trængt transporterhverv.

Corona-krisen vil kaste skygger i lang tid endnu. Der er nok for Folketinget at tage fat på!

Det bør også være gratis at køre over Storebæltsbroen i sommermånederne i år og næste år. Det samme skal gælde færgeoverfarterne til de danske småøer.

Danskerne skal have fradrag for ophold i feriehuse, hoteller, camping, koncerter, sportsbegivenheder, forlystelsesparker og restaurantbesøg, skriver Brian Mikkelsen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce