Annonce
Udland

Coronavirus kan koste over 100.000 job i Tysklands bilindustri

Fabian Bimmer/Reuters
Dalende tysk bilsalg, der forstærkes af coronakrisen, kan koste hundredtusinder af job, mener forsker.

Over 100.000 ansatte i Tysklands bilindustri risikerer at miste deres arbejde på grund af coronakrisen. Den advarsel kommer fra en førende tysk ekspert.

Efterspørgslen på nye biler ventes at falde med omkring 15 procent i år, vurderer forsker Ferdinand Dudenhöffer fra Duisburg-Essen-universitet.

Hvis man ser på erfaringen fra finanskrisen i 2008-09, kan det tage over et årti at indhente det tabte igen, skriver han i en analyse ifølge det tyske nyhedsbureau dpa søndag.

Forskeren vurderer, at der vil være en overkapacitet i de tyske bilfabrikker på mellem 1,3 og 1,7 millioner biler, som der ikke er efterspørgsel på. Det vil bidrage til tabet af arbejdspladser, mener Dudenhöffer.

- Årsagen er ikke problemer i forsyningskæden, men ret tydeligt manglen på efterspørgsel, skriver han.

Ifølge forskeren led bilindustrien i forvejen under den faldende efterspørgsel, som nu er blevet forstærket af coronakrisen.

Ifølge Dudenhöffers beregninger kan et sted mellem 100.000 og helt op til 830.000 job være i farezonen. Det er både hos bilfabrikkerne, hos forhandlerne og i andre dele af den tyske bilindustri.

Alene Volkswagen-koncernen taber hver uge omkring to milliarder euro, svarende til 15 milliarder kroner, fordi produktionen i Europa og USA er gået i stå. Det har koncernens ledelse oplyst i et brev til de ansatte, skrev finans.dk lørdag.

Kreditvurderingskoncernen Moody’s Investors Service forudser i en prognose, at bilsalget i Europa i år vil falde med 20 procent. I USA ventes der et fald på 15 procent, mens salget i Kina ventes at gå 10 procent tilbage, skriver finans.dk.

Ferdinand Dudenhöffers prognoser er lidt mere dystre. Han forventer en nedgang i salget i Tyskland på 15 procent, mens det i Kina ventes at være 20 procent, Frankrig og USA 25 procent og Italien 30 procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce