Annonce
Lemvig

COWI skal levere eksperthjælp til oprensning af høfde 42

Arbejde med oprensningen ventes at gå i gang i anden halvdel af 2022. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Region Midtjylland allierer sig med rådgivningsvirksomheden COWI

Tangen: Rådgivningsvirksomheden COWI har vundet opgaven som bygherrerådgiver, når Region Midtjylland sætter gang i oprensningen af giftdepotet på høfde 42. COWI skal levere specialviden og dermed bistå regionen med at komme sikkert i mål med oprensningen.

- Oprensning af en generationsforurening kræver mere specialiseret ekspertviden, end vi selv har i regionen. Det er vigtigt for os, at oprydningen på Høfde 42 bliver så effektiv og bæredygtig som muligt. Derfor har vi brug en bygherrerådgiver. COWI skal ikke styre projektet med oprensningen, men derimod levere ekspertise og være vores faglige sparringspartner og vagthund undervejs, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Studerende inviteres med

Som bygherrerådgiver skal COWI assistere både før, under og efter oprensning. Det er for eksempel i forbindelse med planlægning og udbud, men også under selve oprensningen og efterfølgende reetablering af strandområdet, hvor der skal føres tilsyn og laves kontroller.

- For COWI er det her en af de vigtigste opgaver i lang tid. Forureninger i denne kaliber er heldigvis en undtagelse. Så meget des vigtigere bliver det at bruge vores erfaring fra denne sag til at løse de øvrige generationsforureninger, siger projektdirektør i COWI Anders Plovgaard.

Sammen med VIA University College Horsens vil COWI desuden invitere studerende og undervisere til at få konkret indblik i arbejdet.

- Høfde 42 giver både anledning til at lære af fortidens synder og mulighed for at indsamle og dele den nyeste viden om, hvordan man griber sådan en miljøudfordring bæredygtigt an, siger Anders Plovgaard, der skal lede COWI's bygherrerådgivning på projektet og stå i spidsen for et hold af flere end 20 erfarne specialister fra ind- og udland.

Annonce

Gamle fabriksgrund

Kontrakten med COWI beløber sig til cirka 12 millioner kroner for hele projektperioden. I Region Midtjyllands afdeling for jordforurening er man sikker på, at det er alle pengene værd, selv om det kan lyde af mange penge.

- Vi har ikke råd til at undvære en bygherrerådgiver på så stort et projekt, for det kan blive rigtig dyrt ikke at gøre det rigtigt første gang. Vi ved selv rigtig, rigtig meget om jordforureninger. Men vi får brug for hjælp til for eksempel kemisk viden, viden om kystsikring og risiko for oversvømmelser og om rensemetodernes konsekvenser for omgivelserne, forklarer leder af Region Midtjyllands jordforureningskontor Morten Bondgaard.

I aftalen med COWI er der en option, der omfatter bygherrerådgivning i forhold til at rense op på Cheminovas gamle fabriksgrund ikke langt fra Høfde 42. Den gamle fabriksgrund er også en generationsforurening og af næsten samme omfang og karakter som Høfde 42-depotet.

Annonce

Køreplanen

Opgaven med at rense op kommer formentligt i udbud til efteråret. I de her uger er geotekniske undersøgelser i gang for at få mere nøjagtig viden om undergrundens stabilitet.

Undersøgelserne er vigtig viden for de firmaer, der vil byde på opgaven med at rense op ved Høfde 42. Forventningen er, at arbejdet med at rense op kan gå i gang i andet halvår 2022.

Region Midtjylland holder informationsmøde den 14. juni 2021 på Lemvig Gymnasium. Her kan interesserede få mere at vide om oprensningen og processen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce