Annonce
Lemvig

Døde østers vækker bekymring

For nogle år siden var parasitten også mistænkt for at forårsage dødsfald blandt østers på Venø, men dengang blev parasitten frifundet. Arkivfoto
Forskerne frygter, at en ny parasit er ved at få fat i bestanden, der kan blive mærkbar skadet
Annonce

Limfjorden: Det er ikke blot sildene, der dør i Nissum Bredning. Nu er der også meldinger om, at der bliver fundet mange, tomme østersskaller på bunden af bredningen. Det bekræfter Pernille Nielsen fra Dansk Skaldyrcenter på Mors, hvor hun forsker i netop muslinger og østers.

Forskerne på Skaldyrscenteret på Mors har været på togt for at samle prøver, der skal bruges til at fastslå bestandene af både østers og muslinge.

- Og vi ser også i vores fangster, at der er en del døde skaller der ud. Det er ikke ukendt for os, siger Pernille Nielsen.

Derfor er der også taget prøver, som forskerne senere vil bruge til at undersøge, hvad årsagen kan være, men ifølge Pernille Nielsen er søgelyset rettet mod den nye parasit, bonamia ostreae. Den blev allerede i 2015 konstateret i Limfjorden.

- Og får den først slået rod, vil den forårsage en stor død blandt østers, siger hun.

Forskerne ser et mønstre fra andre lande i Europa, hvor den har etableret sig. Nogle år efter etableringen, kan man opleve en meget voldsom dødelighed - helt op til 80-90 procent af de lokale østers.

- Der er dog ingen steder, hvor den har udryddet østers. Tvært imod genetablerer bestanden sig efterfølgende, men kødkvaliteten bliver forringet. Der er en tendens til, at jo mere kød en østers rummer i sig, jo bedre udvikler parasitten sig. Derfor kan det fremadrettet have betydning, siger Pernille Nielsen.

Den lille parasit kan være svær at finde, da den ikke kan ses med det blotte øje. Derfor skal der både anvendes mikroskoper og molekylære processer for at fastslå parasittens tilstedeværelse.

- Måske kan parasitten også være i muslinger, men her forårsager den ikke nogen øget dødelighed, siger Pernille Nielsen.

Udbredelsen af parasitten er i Limfjorden er foreløbigt kun kendt i en del af fjorden. En mindre bestand af østers har etableret sig i Løgstør Bredning, men her er de lokale østers endnu så små, at parasitten tilsyneladende ikke har forårsaget den samme mængde døde skaller.

- Det er et meget stort fokuspunkt for os. Vi kan ikke undgå, at den på et eller andet tidspunkt spreder sig i Limfjorden, men vi kan måske forsinke den ved ikke at sætte nye østers ud. I forbindelse med vores klækkeri arbejder vi meget på, at vore østers gerne må være certificeret fri for parasitten, siger Pernille Nielsen.

Hun kan endnu ikke sige, hvornår forskerne er klar med en konklusion på fænomenet.

Iøvrigt er parasitten ikke farlig for mennesker, så derfor er der ingen problemer ved at spise østers. Det har kun betydning for kødkvaliteten.

Bonamia ostreae

Bonamia ostreae er udbredt i store dele af Europa. Infektionen er fundet hos den europæiske østers (Ostrea edulis), stillehavsøsters (O. conchaphila), argentinsk østers (O. puelchana), asiatisk østers (O. denselammellosa), chilensk østers (O. chilensis) og australsk mudderøsters (O. angasi).

Den 3. marts 2015 blev Bonamia ostreae påvist i østers fra Limfjorden. Parasitten blev fundet i vilde østers fra to lokaliteter, henholdsvis Venø Sund og Salling Sund. Det er første gang parasitten er blevet konstateret i Danmark.

Der findes endnu ikke nogen behandling af smittede østers, og kontrol af sygdommen kan derfor kun ske ved omhyggelig forvaltning og god hygiejne. For at undgå smittespredning må østers fra inficerede områder (både aktuelt og historisk) ikke flyttes til ikke-inficerede arealer.

Kilde: Fødevarestyrelsen.d

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fællessang i Lemvig: Synger solen ned

Annonce