Annonce
Holstebro

Dødsensfarlig ubåd fundet i stærkt trafikeret sejlrende

En scanning af bunden viser tydeligt omridset af den sunkne ubåd. Illustration: JD-Contractor A/S

En tysk ubåd med 18 intakte miner og seks torpedoer er fundet i dansk farvand midt i en trafikeret sejlrute af et Holstebro-firma.

Ubåden blev fundet af dykkerfirmaet JD-Contractor A/S, Holstebro, under eftersøgning og registrering af krigsvrag i danske farvande, som udføres for Sea War Museum Jutland i Thyborøn, men parterne har indtil videre valgt at holde den nøjagtige position hemmelig.

Annonce
U30 forsvandt under 1. verdenskrig, men er nu genfundet af et dykkerhold fra JD Contractors, Holstebro.

Vraget af den tyske ubåd C30 er ikke tidligere fundet eller dykkerundersøgt. Den ligger på forholdsvist lavt vand midt i sejlrenden, men der er sejldybde hen over vraget, oplyser Gert Normann Andersen, Sea War Museum.

Ubåden forsvandt med hele besætningen under første verdenskrig, men historikerne regnede med, at den var sunket et helt andet sted. Derfor kom fundet som en stor overraskelse for både Sea War Museum og dykkerholdet fra JD-Contractor A/S. Fundet vil blive meldt til de danske myndigheder, hvorefter det er op til dem, hvad der skal ske med vraget.

Gert Normann gætter på, at myndighederne i første omgang afmærker vraget og gør det til forbudsområde. Derefter kan de tage stilling til, om det skal bortsprænges, eller om miner og torpedoer eventuelt kan fjernes fra vraget, så det kan blive liggende på bunden af sejlruten som en krigsgrav.

Når myndighederne har taget stilling til hvad der skal ske med vraget, vil Sea War Museum i Thyborøn fortælle mere om det usædvanlige fund, hvor man i eftertiden vil kunne opleve fortællingen om denne dramatiske historie.

DR3 var med ude til den endelige verificering af vraget. Det skete i forbindelse med research til en stor direkte tv begivenhed »Live fra dybet«.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce