Annonce
Debat

Da min bedste ven Paul og jeg fangede makrel i Limfjorden

Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Læserbrev: Det var skønt at læse artiklen i Struer Dagblad den 29. juli om, at der nu atter var makrel i Limfjorden.

Mig bragte det erindringer om min barndomstid i Struer - nærmere betegnet august 1945. Min gode ven, Paul (ti år) og jeg (ni år) stod på ”Lilletorv”, da en lidt ældre kammerat kom forbi og sagde til mig: ”Nede på havnen står der mindst 100 mennesker rundt om din far”.

Vi smøgede ærmerne op og spænede ned på havnen - og ganske rigtigt: I indre havn med Mehlsens Fiskeeksport som baggrund stod min far med spinnestangen og fiskede ud i havnebassinet. Man kunne se et utal af sild springe op over vandet - jaget af makrel. Der stod rigtig mange mennesker langs kajen og fulgte begivenhederne. Det ”kystfiskeri”, som i dag er så udbredt, var endnu ret ukendt. Det var vist begyndelsen til en ny æra.

Annonce

Der blev ikke fanget nogen makrel den dag, vist nok kun et par sild, men dagen efter samlede Paul og jeg vort fiskegrej og ilede om til havnens ydermole. Og vi fangede faktisk hver en makrel og standsede derefter fiskeriet. Vi fandt, at vi snarest skulle hjem og fortælle om fangsten.


Og så skete der noget: I min fars forretning var der foruden cykler også et stort udvalg af jagt- og fiskeriartikler, og indenfor to dage efter fisketurene i havn og fra ydermole var alt sportsfiskegrej totalt udsolgt.


Med en makrel i den ene hånd og grejet i den anden, promenerede vi gennem Østergade. Ingen kunne være i tvivl om, at vi var stolte lystfiskere, og at der nu var makrel i både havn og fjord.

Og så skete der noget: I min fars forretning var der foruden cykler også et stort udvalg af jagt- og fiskeriartikler, og indenfor to dage efter fisketurene i havn og fra ydermole var alt sportsfiskegrej totalt udsolgt. Kystfiskeriet var nu for alvor i gang.

Senere samme måned var jeg (stadig ni år gammel) med min far, Rud. Lauth, møbelhandler Høyberg samt farvehandler Neergaard ude ved kysten ved Bovbjerg. Fangsten blev 54 makrel, men for mig blev det en ekstra opgave. Jeg blev nemlig sendt ud til beboerne på Strandvejen, hvor jeg skulle spørge, om de ville have én eller flere makreller? Min far ville ikke have, at friske fødevarer skulle kasseres, et synspunkt, der vist også er aktuelt i dag.

Min fiskestang, som min far egentlig havde fået før krigen af den kendte dykker, Mads Jühne, har jeg stadig, men den er nu slidt helt ned og er på pension, ligesom jeg er det.

De følgende år blev det til meget kystfiskeri for mit vedkommende, dels efter makrel og hornfisk, men også efter havørred. Tidligere havde både jeg og mange kammerater fisket i både havn, på ydermole med mere efter ålekvabber, ål, en gang imellem en rødspætte og naturligvis ulke (uha, de største omtalte man med kælenavnet ”Kjøwenhavnere”).

De følgende år var det mest med min gode ven, Palle Høyberg, at vi fiskede, både i saltvand og i ferskvand. En gang holdt vi fiskeferie på cykel - Palle havde et telt og jeg vist nok en primus. Blandt mange andre steder fiskede vi også i Kilen, fangede en del ørreder, Palle var den dygtigste.

Årene er gået, men skønt vi begge er oppe i firserne, har vi stadig megen glæde af fælles fisketure. Men det var altså i Struer, det startede. I dag findes der i Struer en god kystfiskerforening. Interesserede lystfiskere kan altid henvende sig til klubben, hvor man vil få gode råd fra dygtige og erfarne kystfiskere. Det er en spændende hobby og altid en god oplevelse.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Renovering nødvendig, men pengene findes ikke: Trans Kirke er et smertensbarn

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Erna og Anders Poulsen har diamantbryllup: Står sammen om både de svære og de sjove ting

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

Lemvig

Otte kandidater skal løfte arven efter Orla Østerby

Leder For abonnenter

Gider du heller ikke paneldebatter og valgplakater, så læs med her

Debat

Forsvarsministeren: En soldateruddannelse skal åbne døre

Erhverv For abonnenter

Landmandspar køber en af landets største maskinstationer

Erhverv

Nu sætter kommunen sætter fart på hotel-planerne i Thyborøn: - Der skal flere overnatninger til

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Nu skal det være slut med at ryge når man dyrker sport: Kommune bakker op om kampagne mod rygning

Lemvig For abonnenter

Borgerforening frygter tab af de ældste elever: - Det ligner en centralisering mod Lemvig

Lemvig

Kirkeskatten bliver fastholdt

Annonce