Annonce
Debat

Dagbladet mener: Det er skønt, at et pragteksemplar som Strandgaarden bevares for eftertiden

Poul Osmundsen. Foto: Johan Gadegaard

De flotte stråtækte klitgårde, der ligger spredt langs kysten, hører til blandt vores egns absolutte kulturelle perler. De smukke firlængede murstensgårde er nærmest ikoniske for vores landsdel, og deres særlige stiltræk har påvirket en førende dansk arkitekt som Ulrik Plesner, der havde rødder her på egnen; se bare på de bygninger, han har tegnet her på egnen og andre steder i Danmark - arven fra klitgårdene er tydelig.

Desværre er adskillige af klitgårdene i de senere år revet ned. Det har der i nogle tilfælde været gode grunde til; nogle af den har været i dårlig vedligeholdelsesstand, og det ville have kostet en formue at renovere dem. I andre tilfælde har begrundelserne for at fjerne dem været mere tyndbenede. Men uanset begrundelserne har det været et tab, hver gang en klitgård er forsvundet. Endnu et stykke århundredgammelt arkitektonisk arvegods, der er gået tabt for en egn, hvor vi desværre ikke har så meget af den slags.

Lad os håbe, at initiativet også vil inspirere til bevaring af de resterende klitgårde. Det ville være et sørgeligt tab, hvis vi skulle miste flere af dem.

Derfor er det også glædeligt, at én af de flotteste af gårdene, Strandgaarden mellem Søndervig og Vedersø Klit, ikke alene er reddet for eftertiden, men også skal gennem en omfattende renovering. Projektet er lagt i hænderne på den lokale NB Tegnestuen, der har stor erfaring med renovering af gamle huse, og selve arbejdet udføres langt hen ad vejen af lokale håndværkere. Kort sagt en helt igennem positiv historie.

Annonce

Allermest positivt er det selvfølgelig, at netop Strandgaarden bevares; med sin beliggenhed omgivet af den storslåede natur på klitten er den nærmest indbegrebet af den allermest guldrandede bygningsarv her på egnen. "Strandgaarden er et pragteksemplar", siger arkitekt Søren Damgaard Jensen fra NB Tegnestuen.

Særligt sjovt er det i øvrigt, at en af de nye ejere, Morten Strandgaard fra København, som efternavnet antyder har familiemæssige rødder på gården, og at Strandgaard-familien vil bruge en af længerne som familie-feriebolig. De skal være så velkomne tilbage!

Lad os håbe, at initiativet også vil inspirere til bevaring af de resterende klitgårde. Det ville være et sørgeligt tab, hvis vi skulle miste flere af dem.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Museet kan godt blive hvor det: Bjergbanen skal køre gennem den nye museums-bygning

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Orla Østerby er væk - men det tyder alligevel godt for de konservative

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Analyse: Socialdemokraterne mangler stemmeslugerne, og hvem er det så, der skal tage pladserne i byrådet

Lemvig

Analyse: Der ligger et hårdt pres på SF-formanden hvis man skal bevare to mandater

Lemvig

Nu har kunderne noget at snakke om i dag: Købmandens vælgermøde blev en succes

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Lemvig

Hvordan kan det lade sig gøre, at Venstre fik klart flertal i byrådet, når partiet fik under halvdelen af stemmerne

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Lemvig For abonnenter

Beboer på Borumvej vil have cykelstien flyttet tilbage: Der er flere fordele ved cykelsti på nordsiden ad Fabjergvej

Lemvig

Nu stiger smitten i Lemvig Kommune - syv tilfælde samme dag

Annonce