Annonce
Holstebro

Daginstitution i midtbyen: - Vi har aldrig oplevet så stort et pres fra forældre, der ringer for at få en plads

Flere daginstitutioner i Holstebro midtby har fyldt helt op og kan ikke tage flere børn. Det skyldes et stigende børnetal, et politisk ønske om en mere effektiv drift af dagtilbud, og at flere midlertidige pavilloner har stået i de tilladte fem år og skal pilles ned. I 2020 forsvinder 48 vuggestuepladser i byen - 24 i Børnehuset Kærnen, 12 i Børnehuset Lægårdvej og 12 i Mariehønen.  Foto: Johan Gadegaard.
Flere børn, et politisk ønske om en effektiv drift af dagtilbud kombineret med nedtagning af gamle pavilloner øger presset på midtbyens institutioner.

Holstebro: Det er ikke kun forældre, der lige nu oplever, at kommunen har svært ved at følge med efterspørgslen på pasning i nærområdet.

Det mærker flere institutioner i Holstebro midtby også.

- Vi har ikke været så presset på denne måde før. Jeg har aldrig oplevet, at så mange forældre kontakter os for at høre, om det da ikke kan lade sig gøre på nogen måde, at jeg kan finde en plads til deres barn, fortæller Casper Bach Christensen, der siden 2017 har været leder af Midtbyens Børnehus, der tæller de fire institutioner i Holstebro: Børnehaven Helgolandsgade, Skovbørnehaven Nibsbjerghus, Vuggestuen Platanvej og Børnehuset Kærnen.

Annonce


Vi har ikke været så presset på denne måde før. Jeg har aldrig oplevet, at så mange forældre kontakter os for at høre, om det da ikke kan lade sig gøre på nogen måde, at jeg kan finde en plads til deres barn.

Casper Bach Christensen, leder af Midtbyens Børnehus


Men han kan ikke udrette mirakler. Børnehaven er propfyldt på grund af det store babyboom i 2017-18-19, og samtidig mister han 24 vuggestuepladser, når de fem år gamle og midlertidige pavilloner pilles ned.

- Det betyder, at den buffer, vi normalt har i en integreret institution, er væk, siger Casper Bach Christensen.

Kæmpe børnehave-overkapacitet

Også flere andre institutioner kører med fuldt optag og har sat prop i - en konsekvens af et stigende børnetal, men også af et politisk ønske om en mere effektiv drift af de kommunale dagtilbud.

Ifølge kommunens kapacitetsoversigt, er der per 1. april 655 vuggestuepladser til rådighed, men tilmeldt 668 børn. Værst ser det ud i Holstebro by, hvor der er et underskud af ti pladser, men også i Mejrup, Tvis og Ulfborg er der flere børn tilmeldt end pladser. Kun i Mejdal/Halgård, der får nye pavilloner og plads til 16 ekstra vuggestuebørn, og i Vinderup er der overskud på kapacitetskontoen. Det skal her nævnes, at kapacitetsoversigten medregner alle børn uanset alder og bopæl, som er indmeldt, står på venteliste eller er skrevet op til en flytteplads i et givent område.

Pavillonerne ved Børnehuset Kærnen pilles ned. Det har hele tiden været en midlertidig løsning. Pavillonerne må ikke stå i mere end fem år. Skulle de gøres permanente, ville det kræve tilslutning til den kollektive varmeforsyning og bygges om til at overholde det nyeste bygningsreglement. Foto: Johan Gadegaard.

For de lidt ældre børn er situationen omvendt. Her er der rigeligt med børnehavepladser, især i oplandet. Alene i Vinderup er der en overkapacitet på 65 pladser i forhold til tilmeldte per 1. april - det svarer nogenlunde til det antal pladser, der er i underskud i Holstebro by.

Annonce

Ledigt i Ellebæk

Det er dog ikke det samme, som at der overhovedet ikke er pladser at få i Holstebro by. For det er der, i den vestlige del.

- Der er ledig kapacitet i blandt andet Jættehøj og i Wagnerhus, fortæller børn- og ungedirektør Susanne Ebdrup.

Men forældre, der bor i den anden ende af byen, mener ikke, at et pasningstilbud i Trekanten eller Ellebæk er godt nok, og blandt forældre har der længe været et stort ønske om at få erstattet den nuværende pasningsgaranti med en bopælsgaranti som i Herning.

- Vi forældre bliver jo selv fra institutioner, skoler og kommune stillet højere grad til - end vores forældre gjorde, så selvfølgelig stiller vi også modkrav. Hvis jeg boede i Hellerup, forventede jeg jo heller ikke, at mit barn skulle ud og passes på Ydre Nørrebro, siger Kim Andersen, bestyrelsesformand i Midtbyens Børnehave.

Annonce

Dobbelt indkøring

Når forældre ikke i første omgang får ønske-institutionen kan de enten vælge selv at passe barnet hjemme, hvis de har mulighed for det, eller tage imod pladsen længere væk og så blive  skrevet op til en flytteplads. Det betyder, at barnet får to skift, som nogle børn kan have svært ved.

- Men det giver også nogle udfordringer for medarbejderne, hvis vi har et barn, som startes op på Plantanvej og skrives op til en flytteplads til Kærnen. Så skal vi bruge tid på indkøring af barnet to steder, og forældrene må også tage fri ad to omgange for at køre et vuggestuebarn ind, siger institutionsleder Casper Bach Christensen fra Midtbyens Børnehus.

Holstebro Kommune har planlagt to nye institutionsbyggerier, en ny institution til knap 140 børn står klar på Nørre Boulevard i 2020, og i Halgård er det besluttet at opføre en ny daginstitution i 2023-24.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce