Annonce
Navne

Dagny Piltoft fylder 100 år

Dagny Nedergaard Piltoft fylder tirsdag 5. marts 100 år. Billedet er taget for et år siden på hendes 99 års fødselsdag. Pressefoto

Dagny Piltoft har taget for sig af de muligheder, som viste sig for kvinder. Hun tog kørekort i 1950'erne og blev udearbejdende på et tidspunkt, hvor næsten alle kvinder var hjemmegående.

Harboøre: Dagny Nedergaard Piltoft fylder den tirsdag 5. marts 100 år.

Dagny boede i Harboøre fra 1959 til 1996, hvorefter hun sammen med ægtefællen Andreas Piltoft flyttede til Aarhus for at komme tættere på sine børn. Andreas Piltoft døde i 2001.

Datteren Kirsten fortæller:

- Sidste forår besøgte en 4. klasse mors plejehjem i Risskov. De skulle vide noget om, hvordan det er at bo på plejehjem i Danmark 2018. De havde forberedt forskellige spørgsmål og var delt ind i mindre grupper, så alle fik mulighed for at stille spørgsmål til en plejehjemsbeboer. Jeg var sammen med mor som "hukommelsen". Det blev en øjenåbner for mig. De spurgte bandt andet mor om, hvad hun lavede i sin fritid? Pludselig gik det op for mig med lynets hast, hvor hurtigt livsformer og begreber udvikles. I 1925 var der nok ikke mange, der havde fritid eller fritidsinteresser.

Livets landevej

- Jeg spurgte mor om, hvad hun lavede, når hun kom hjem fra skole? "Jamen, så hjalp jeg til", svarede hun. På spørgsmålet om, hvilke fag hun havde i skolen, svarede hun selvfølgelig: "Dansk og regning" - man kunne næsten se på hende, at hun tænkte: "Hvad ellers?"

Børnene fortalte selv om deres oldeforældre, som var noget i 90'erne. Så trak jeg til og fortalte, at næste år blev min mor 100 år. "100 år", sagte de langsomt, og lige der kunne jeg se, at det stod helt stille i deres hoveder.

For hvor lang tid er 100 år egentligt? Mors 100 år har indeholdt en voldsom udvikling af hele samfundet. Vokset op lige efter første verdenskrig under den store verdenskrise i 20'erne, uddannede sig som sygeplejerske i Farsø under anden verdenskrig, gift med far, Andreas, og drog sammen med ham ud på livets landevej til København.

Lyngtoppen

Mor har taget for sig af de muligheder, som viste sig for kvinder. Tog kørekort i 1950'erne, og blev udearbejdende på et tidspunkt, hvor næsten alle kvinder var hjemmegående. I Harboøre blev hun hjemmesygeplejerske først i der og senere tillige i Thyborøn. Mange har dengang oplevet, at hun altid var der til at hjælpe både ved sygdom, uheld samt dødsfald, hvor afdøde skulle lægges i kisten.

Ægteparret blev i en lang årrække rygraden i FDFs sommerlejre på Lyngtoppen, hvor Dagny stod i køkkenet sammen med andre mødre og Andreas var lejrchef.

Dagny fejrer sin 100 års dag i Aarhus sammen med sine tre børn og deres familie samt to af hendes søskende på henholdsvis 95 og 92 år.

Annonce
Forsiden netop nu
112

21-årig måtte ikke køre bil

Annonce