Annonce
Holstebro

Dagplejere har hverken fået fri eller penge for deres overarbejde

Det er meget individuelt hvor meget overarbejde, den enkelte dagplejere har skrevet på efter genoplukningen. Det afhænger blandt andet af, om dagplejeren har haft det fulde antal børn, om børnene er der i den fulde arbejdstid, og om der er mange helt små børn, hvor det ikke er muligt at inddrage børnene i rengøringen af legetøjet. Genrefoto/arkiv: Scanpix/ Timo Battefeld
Først skændtes dagplejere og kommune om, hvem der skulle gøre ekstra rent efter genoplukningen, og nu kan parterne ikke bleve enige om, hvordan overarbejdet skal honoreres.
Annonce

Holstebro: Hvis en dagplejer har arbejdet over i månederne efter genoplukningen for at leve op til krav om ekstra rengøring, hvordan skal dagplejeren så aflønnes for de ekstra timer?

Det skændes dagplejere og Holstebro Kommune om. FOA, dagplejernes forbund, vil have det udbetalt som afspadsering, mens kommunen ønsker at udbetale det kontant.

- Vi mener ikke, der kan blive tale om at udbetale overarbejdet, idet det er overarbejde, som ligger ud over den normale arbejdstid på 48 timer per uge, og så skal det ifølge overenskomsten godtgøres som erstatningsfrihed. Man kan ikke regne med, at folk kan blive ved med at arbejde over, så har de brug for at holde fri - ikke penge, siger Dorthe Pia Hansen, pædagogisk sektorformand hos FOA.


"Hvis kommunen havde været samarbejdsvillig fra start af, kunne vi nok have lavet en aftale i den her specielle Covid-19 situation, hvor folk generelt har været meget fleksible, men vi er ikke blevet mødt med megen velvilje, og så bliver fronterne trukket mere skarpt op. Kommunen var ikke imødekommende overfor forslag, der var kun kommunens eget forslag.

Dorthe Pia Hansen, pædagogisk sektorformand, FOA Holstebro.


Uenighedssagen køres lige nu mellem landsforbundet og Kommunernes Landsforening, og hvis den ender med, at overarbejdet skal udbetales, så vil FOA kræve en udbetaling, hvor der rundes op til halve timer.

- For mig at se kan der ikke være tale om fast planlagt overarbejde, men derimod tilfældigt overarbejde, idet dagplejeren ikke ved, hvornår forældrene henter, siger Dorthe Pia Hansen.

Afregnes der efter denne paragraf i overenskomsten, vil det bliver en del dyrere for kommunen. Hvis en dagplejer arbejder et kvartet over, fem dage i træk, vil forskellen på de to afregningsmetoder være en time og ét kvarters overarbejde kontra to en halv times overarbejde.

Hvorfor stå så stejlt på oprundingen -  i betragtning af hvor alvorlig en samfundskrise vi har befundet os i?

- Jeg tror altid, man vil forsøge at sælge den arbejdstid, der ligger ud over det normale timetal, så dyrt som muligt. Men hvis kommunen havde været samarbejdsvillig fra start af, kunne vi nok have lavet en aftale i den her specielle Covid-19 situation, hvor folk jo generelt har været meget fleksible, men vi oplevede ikke at blive mødt med megen velvilje, og så bliver fronterne trukket mere skarpt op. Kommunen var ikke imødekommende overfor forslag, der var kun kommunens eget forslag, siger Dorthe Pia Hansen.

Tidligere i forløbet bad dagplejere forgæves om hjælp til den ekstra rengøring, præcist som skoler og daginstitutionerne.

Det har ikke været muligt at træffe vicekommunaldirektør Claus Brandt tirsdag - og få oplyst det totale antal overarbejdstimer, som dagplejerne har til gode hos kommunen.

Men dagplejeleder Klavs Eg oplyser, at mellem 30-40 procent af kommunens 170 dagplejere har skrevet overarbejde på i perioden efter genoplukningen. Det varierer meget, hvor mange timer der er tale om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Brand i udhus i Thyborøn

Vestjylland

Livreddere gør op med myte

Lemvig

Der var den forsvundne flise

Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Lemvig

Fire sigtelser til knallertkører

Annonce