Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Belgien: Hvad ville kaptajn Haddock sige om corona?

Danske Palle Huld (1912-2010) ved Den Røde Plads i Moskva i 1928. Kort tid efter udkom belgiske Hergés første tegninger af journalisten Tintin, der til forveksling i udseende og eventyrlyst lignede Palle. Foto: Wikicommons

Belgien er et kreativt land. Verdensberømt for delikat chokolade, spændende øl, god kunst og ikke mindst en rigdom af tegneserier. Tænk bare på Lucky Luke, Smølferne, Splint & Co. og Hergés fremragende fortællinger om Tintin.

Jeg har brugt covid-19-vinteren på at genopdage Tintins eventyr. En super oplevelse, men også et eksempel på, hvordan virkeligheden (igen) overgår fantasien. Coronakrisen er uvirkelig. Jeg tør kun gisne om, hvilke eder og forbandelser kaptajn Haddock ville udbasunere om den tid, som belgierne gennemlever nu. I min Google-søgning af ”kaptajn Haddock og skældsord” var der ellers nok at vælge imellem blandt 175 forbandelser.

Belgiere elsker eventyr. Mange belgiere kan lide at rejse. Normalt tager 800.000 belgiere på skiferie i vinterferien. Det var ikke muligt i år. I januar kom et forbud mod turisme og fritidsrejser til og fra Belgien (og det er fortsat i kraft). Sporene fra sidste år skræmmer. Efter vinterferien sidste år hjembragte belgiske skiturister covid-19-virussen. Men hvad ser man ellers, når man løfter blikket fra Tintins eventyr?

Et år er gået med corona. Og jeg ser belgiere, der er trætte af covid-19 med restriktioner og nedlukninger, men som ikke tvivler på krisens alvor. Næsten 22.100 belgiere har mistet livet til covid-19 - og vi taler om en befolkning på 11,5 millioner. I 2020 var overdødeligheden i Belgien på 15,7 procent. Alle, jeg taler med, har et familiemedlem, en ven, en bekendt eller kollega, der er gået bort eller har været kraftigt ramt af covid-19 under krisen.

I november var hospitalsvæsenet i Belgien på bristepunktet. Tv og aviser bragte daglige indslag om overbebyrdede hospitaler med 7500 patienter med covid-19. Alene 1500 patienter var på intensivafdeling. Tyskland trådte venligt til og tilbød hospitalssenge til belgiske patienter. Ledende politikere i Belgien så intet alternativ til en drastisk nedlukning med udgangsforbud om natten, forsamlingsforbud og nedlukning af restaurations-, kultur- og sportsliv.


Når vi i min familie en sjælden gang har en gæst på besøg her i Bruxelles, sætter vi os tidligt til bords - ellers kan vi ikke nå at spise, for gæsten skal være hjemme inden udgangsforbuddet starter kl. 22. Så ja, der er god tid til aftenstudier af Tintin.


Restriktionerne har virket. Med den belgiske premierminister De Croos’ ord er landet gået fra at være den værste til en af de bedre elever i klassen. Ingen taler dog om sejr. Der er stor usikkerhed om de nye mutationer. Pludseligt stigende smittetal og en eksplosion i nye indlæggelser satte i sidste uge al snak om yderligere genåbning på standby.

Odd Sinding. Foto: Ambassaden

Mange restriktioner er således stadig i kraft. Belgiske familier må kun have én gæst ad gangen. Når vi i min familie en sjælden gang har en gæst på besøg her i Bruxelles, sætter vi os tidligt til bords - ellers kan vi ikke nå at spise, for gæsten skal være hjemme inden udgangsforbuddet starter kl. 22. Så ja, der er god tid til aftenstudier af Tintin.

Jeg er i mit Tintin-studie stødt på teorien om, at det faktisk var en dansker, som inspirerede Hergé til at tegne Tintin. I 1928 vandt den 15-årige Palle Huld en konkurrence i Politiken om at rejse verden rundt i Jules Vernes’ fodspor. Palle Hulds oplevelser blev fulgt tæt af verdens medier.

Nyheden gik verden rundt, da Palle ved hjemkomst efter 44 dages rejse blev mødt af en fyldt og hujende Rådhusplads. Kort tid efter udkom Hergés første tegninger af journalisten Tintin, der til forveksling i udseende og eventyrlyst lignede Palle ... men den teori vil kaptajn Haddock nok også forbande langt væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce