Annonce
Debat

Danmarks ambassadør: Mali kæmper for at undgå ekstrem fattigdom

Det er umuligt at holde afstand på markedet i Bamako – småboder klinet op af hinanden og tusindvis på indkøb. Foto: Ambassaden i Mali
Annonce

Når jeg tager ud på indkøb i Bamako, er det svært at se, hvordan det overhovedet er muligt at kontrollere Covid-19 i et land som Mali. Der er rigtig mange mennesker og ofte meget lidt plads i de trange butikker og på markederne. Man kan simpelthen ikke holde afstand. Mange bærer masker, som man skal, men varmen får dem til at slække: ofte er hagen det mest beskyttede sted. Nogle steder kan man spritte af, inden man går ind i butikken, men de fleste steder kan man ikke. Det ligner mest af alt den store smittefest.

Alligevel er Malis smittetal ikke alarmerende for et land med 20 mio. indbyggere: samlet siden pandemiens start er kun ca. 8100 testet positive, og ca. 330 er døde ifølge de officielle tal. Men det hænger selvfølgelig sammen med, at der kun er testet i Mali igennem hele epidemien, hvad testes i Danmark på nogle få dage. Derfor prøver vi selv at udregne en grov positivprocent (hvor mange er smittede i forhold til antallet af tests den pågældende dag) for i det mindste at kunne følge tendensen.

I november kunne vi klart mærke den anden bølges komme, og positivprocenten lå i vores udregning på ca. 5-7%. Folk begyndte at melde sig smittet, vi hørte om overfyldte hospitaler og mangel på ilt. Det er ikke overraskende – der er ikke mange hospitaler i Mali i det hele taget. Det virkede, som om byernes middelklasse var hårdest ramt. Der var smitte i præsidentkontoret og i regeringen. Oppositionslederen Soumaila Cissé døde af det, og han var ellers netop kommet fri efter at være blevet holdt som gidsel af ekstremister. Regeringen udmeldte nye tiltag og nedlukninger for at prøve at standse smitten.

Men nedlukningerne holdt ikke længe, og det gjorde de heller ikke under den første bølge. Mali er ét af verdens fattigste lande i Sahel-regionen lige syd for Sahara. For flertallet af maliere er kuren værre end sygdommen. Mange i byerne er daglejere eller småsælgende. Hvis de ikke kan arbejde eller sælge deres ting en dag, går de uden mad. Hvis de ikke kan arbejde eller sælge i en uge, sulter de. For de fattige er det helt afgørende, at dagliglivet fortsætter. Verdensbanken frygter, at millioner af mennesker i Sahel rykker tilbage i ekstrem fattigdom under coronaepidemien.

Rolf Holmboe. Foto: Ambassaden i Mali

På trods af de ujævne kontrolforanstaltninger ser det ud, som om den anden bølge er for nedadgående igen. Det er en tendens, som WHO også har bemærket, og i vores egen, simple udregning er positivprocenten nu halveret i forhold til tidligere. Det er uvist, om de nye varianter kan give en 3. bølge.


For de fattige er det helt afgørende, at dagliglivet fortsætter. Verdensbanken frygter, at millioner af mennesker i Sahel rykker tilbage i ekstrem fattigdom under coronaepidemien.


Det kan hænge sammen med, at 2/3 af alle maliere er under 25 år, og at kun ca. 3% af befolkningen er over 65 år. Det fattige flertal er også en aktiv befolkning, der arbejder i markerne og bevæger sig meget til fods. Vi hører derfor mest om asymptomatiske tilfælde eller om svage symptomer. Og når man har det, gør en malier som med malaria eller de mange andre sygdomme hernede: man lægger sig simpelthen i nogle dage, indtil man er klar igen.

Malierne sætter nu sin lid til vaccinerne, ligesom resten af verden. COVAX-programmet er planlagt til at starte i april, og 20% af befolkningen skal efter planen vaccineres med fokus på de, der er i størst risiko.

For mange maliere er det vigtigste ikke kun at få kontrol med sygdommen. Det er at få bremset pandemiens negative effekter særligt for de fattige. Mali havde i 2020 for første gang i mange år en negativ økonomisk vækst. Det har det fattige land simpelthen ikke råd til. Mali og Sahel har brug for en region og en verden, der åbner op igen!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce