Annonce
Navne

Danmarks første whistleblower

Major Frank Grevil blev et landskendt ansigt, efter at han i 2004 lækkede fortrolige rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste til pressen. Den 16. november fylder han 60 år. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Major Frank Grevil høstede både ris, ros og fængselsstraf, da han i 2004 lækkede fortrolige efterretningsrapporter til pressen. Nu fylder whistlebloweren 60 år.

60: Frank Grevil, der 16. november fylder 60 år, har fået prædikatet Danmarks første whistleblower.

Den tidligere major i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lækkede i februar 2004 rapporter fra den hemmelige tjeneste til journalister på Berlingske Tidende. Rapporterne viste, at det var på kant med sandheden, når den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) offentligt sagde, at FE vurderede det sandsynligt, at den irakiske diktator Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.

Den ingeniøruddannede Grevil havde speciale i kemi og vidste, at efterretningstjenesten reelt ikke havde en anelse om, hvorvidt Saddam Hussein havde de omstridte våben eller ej. Efter at Danmark havde bidraget til at omstyrte Saddam Husseins regime, viste det sig, at masseødelæggelsesvåbnene ikke fandtes.

Annonce

Omtrent en måned efter lækagen fandt FE ud af, at Grevil stod bag. Han blev derfor bortvist, tiltalt og siden dømt for at videregive fortrolige oplysninger.

Straffen blev i 2005 i Østre Landsret udmålt til fire måneders fængsel. Efter at have afsonet sin straf har Frank Grevil ernæret sig som oversætter og er flyttet til Flensborg.

Han har i tidligere interview fortalt, at han efter lækagesagen fik et alkoholproblem og havde psykiske problemer. Han har også fortalt, at hans beslutning om at lække dokumenterne til dels var motiveret af, at hans far var lystløgner, og at Frank Grevil derfor havde udviklet en afsky over for løgne.


Sagen om Frank Grevil gav anledning til en debat om, hvorvidt den danske lovgivning er god nok til at beskytte de såkaldte whistleblowere.


Sagen om Frank Grevil gav anledning til en debat om, hvorvidt den danske lovgivning er god nok til at beskytte de såkaldte whistleblowere. Debatten pågår endnu, da det ofte har store personlige konsekvenser for whistleblowere at afsløre hemmeligheder, som det kan være i offentlighedens interesse at få kendskab til.

Frank Grevil har efter eget udsagn haft nogle "hårde år" i kølvandet på sin beslutning. Lidt oprejsning fik han dog i 2009, da han modtog en international hæderspris til whistleblowere, "Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence".

Annonce
Lemvig For abonnenter

Birgitte bor ud til trafikeret vej: Det er som om hjernen er på arbejde hele tiden

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Stor prisstigning: Så meget skal du betale for at få tømt dine affaldscontainere næste år

Lemvig For abonnenter

Vejdirektorat kender problem: Men det er svært at støjsikre i Klinkby

Erhverv

Britt og Christina åbner ny klinik: Her kan du få plejet dine fødder

Lemvig

Det begynder med et lig blandt auktionens fiskekasser - gymnasielærer har skrevet krimi om kvotekonger i Thyborøn

Lemvig

Fond uddelte 400.000 kroner - stort beløb gik til nyt klokkespil i Harboøre Kirke

Kultur For abonnenter

Iben fra Tjørnevej har hovedrolle i ny Netflix-serie, der vises i over 190 lande: - Jeg kan ikke huske den casting, der sikrede mig rollen

Sport

Chris Anker Sørensen er død: - En stor cykelrytter og et endnu større menneske

Lemvig

De betaler, så turister kan køre gratis med toget mellem Lemvig og Thyborøn

Navne For abonnenter

Lis og familien flytter fra Nørrebro: Når man får børn, ser man pludselig sit liv på en anden måde

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig For abonnenter

Efterårets første storm trak gæster til havet - vagtcentral havde travlt, men ikke med stormskader

Erhverv

Malene foran et højdepunkt i de 17 år i Jysk - indvier større og moderniseret butik

Annonce