Annonce
Kultur

Danmarks landstræner: Fodbold er det vigtigste uvigtige

- Jeg ser samfundet som noget, der er fladt, og som noget, der skal fungere. Alle har en opgave, og hvor det er en landsholdsspillers hverv at underholde og gøre samfundet begejstret, så skal han samtidig vide, at det nok er mere vigtigt, at skraldemanden møder ind og passer sit arbejde hver dag, siger Åge Hareide. Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix

Åge Hareide er en fodboldtræner i sin egen liga. I hvert fald mentalt. Den danske landstræner spejder først efter det hele menneske, inden han sætter taktikbrættet i system. Den visdom er han overbevist om, at alle kan lære noget af - lige fra erhvervsledere og til folk, der aldrig gider se en fodboldkamp

Det er snart fem år siden, men morgenen stråler stadig i Åge Hareides indre billedfremviser.

I den tidlige morgensol 28. august 2014 kan nordmanden ikke sove. Derfor står han op og går ud i Malmø. Hareide er på dette tidspunkt cheftræner for byens bedste fodboldhold, der sensationelt har kvalificeret sig til Champions League ved at slå det pengestærke Red Bull Salzburg ud med samlet 4-2.

Kampen sidder stadig i kroppen på fodboldtræneren, og derfor trasker han rundt i Malmø, som han før i tiden vandrede rundt ved sin hjemstavn på den norske vestkyst med vinden slående ind fra havet og fjeldene under fodsålerne.

Her i sommermorgenens tiltagende svenske lys ser Åge Hareide de første mennesker, der er på vej på arbejde. Uanset om de går eller cykler, er noget ved dem ens. Deres halstørklæder. Nærmest hver og én har besluttet sig for at beholde det lyseblå og hvide Malmø FF-symbol om halsen.

- De var stolte over at være en del af et fællesskab, husker Åge Hareide her mere end fire år senere:

- Det gav dem en identitet, og avisernes forsider handlede for én gangs skyld ikke om, at der var blevet skudt nogen, men derimod stod der noget om fodbold, som samlede byen.

Åge Hareide læner sig tilbage i stolen på forlaget People’sPress’ store kontor, hvor vi mødes over kaffe og chokolade. Han er lige så gemytlig, som han fremstår, når Danmark har vundet en landskamp. Hareide har været dansk landstræner for herrerne siden slutningen af 2016, og nu er bogen ”Åge indefra” aktuel på dansk. Den er skrevet af tidligere topspiller under Hareide, Arild Stavrum, og her beskrives nordmanden som en listig træner med temperament og flair for at udvikle hele mennesker.

- Hvis du giver mig et menneske, vil jeg prøve at gøre det bedre. Ikke bare til en bedre fodboldspiller, men til et mere helt menneske, siger landstræneren og retter sig op.

Behovspyramidens stjerner

Hvis nogen tror, at alle fodboldtrænere kun snakker om 4-3-3-systemer og om, hvordan genpresset skal sidde lige i haserne på modstanderen, så har de aldrig mødt Åge Hareide.

Den 65-årige nordmand taler nemlig lige så gerne om mennesker som om fodboldkampe. Når han ser kampene, kigger han sjældent efter bolden, men noterer i stedet, hvordan alle de spillere, der ikke er nærheden af bolden, forsvarer eller angriber. Og når man taler med ham, nævner han som en naturlighed Maslows behovspyramide, hvor fornødenhederne altid skal opfyldes nedefra og op.

- Jeg ser samfundet som noget, der er fladt, og som noget, der skal fungere. Alle har en opgave, og hvor det er en landsholdsspillers hverv at underholde og gøre samfundet begejstret, så skal han samtidig vide, at det nok er mere vigtigt, at skraldemanden møder ind og passer sit arbejde hver dag, siger Åge Hareide og retter på den lyseblå skjortekrave:

- For ellers kører det ikke for samfundet, og hvis det skal fungere, så er det vigtigt, at vi ikke bare hylder stjerner, men takker alle. Der er et menneske bag alle opgaver, og det menneske kan udvikles. Uanset hvad han eller hun laver, så er det en del af den stabilitet, der skal få samfundet til at fungere. Mekanismen er, at jo mere fejlfri man kan være, jo tættere er man på at lykkes. Og sådan er det i øvrigt også med fodbold.

De er som blomster

Åge Hareide har åbnet op for det danske landshold. Efter mange år med dogmatiske spilkombinationer under Morten Olsen er der kommet ny fart over de danske drenge, der nåede ottendedelsfinalen ved VM i 2018 - og som ikke har tabt en betydende kamp siden. Hareide er en træner, der er tæt på sine spillere, og som behandler dem enkeltvis for at få dem til at virke i et større fællesskab. Det har fået flere større virksomheder til at interessere sig for ham.

- Jeg holder ofte foredrag for erhvervsledere i Danmark, og her fokuserer jeg på, at man skal styrke den enkelte for at gøre holdet stærkt. Jeg er uddannet revisor, og jeg har arbejdet i en bank. Her syntes jeg slet ikke, at man var dygtig nok til at udvikle de ansatte. Det er vigtigt at skærpe sine medarbejdere og ikke mindst at analysere sine konkurrenter. I fodbold er det logisk, at det er det, man gør, men i erhvervslivet mangler man den indsigt, siger træneren, der som aktiv selv var topspiller i norske Molde og de engelske klubber Manchester City og Norwich City.

Allerede dengang lærte han om organisation og sammenhold, og det prædiker han stadig den dag i dag som træner:

- Vi er 46 på landsholdet i alt, når du tæller spillere og hele staben med. For mig er det vigtigt, at alle har opgaver. De er som blomster, for hvis du ikke vander dem, så vokser de ikke. Hvis man ikke anerkender og roser, så får vi ikke hele mennesker. Alle skal ikke plejes ens, for nogle skal have med pisken, mens andre skal have et skulderklap. Det er et spil imellem mig og spillerne, som alle bør have med deres medarbejdere.

Et narkotikum

Man gnider sig næsten i øjne og ører. Er det virkelig en fodboldtræner, som normalt bliver spurgt til sejre og nederlag, der taler sådan her? Ja, og Åge Hareide har da også før trukket stikket som fodboldtræner for at lave noget andet. Men intet er som fodbolden for ham.

- Livet i fodbold er så intenst. Du lever for den næste kamp, og du forbereder dig til de øjeblikke, hvor pulsen er på sit højeste. Det er en følelse, du ikke kan få andre steder. Når du er træner, er det ikke fysisk anstrengende, men det mentale er så benhårdt, at det næsten er et narkotikum for dig. Har du først været i et omklædningsrum inden en kamp, ved du, at det cirkus, du skal ud og underholde folk med, får dig helt op, siger han og lukker en dyb latter ud i lokalet, hvor et åbent vindue lader bilerne agere baggrundslyd nede på gaden:

- Fodbold er det vigtigste uvigtige i denne verden. Det er ikke vigtigt for vores eksistens, men det er vigtigt, fordi det kan gøre folk glade og kan skabe sammenhold. Fodbold kan fremkalde begejstring i en verden, hvor der er så mange negative ting, som avisernes forsider præsenterer dagligt.

I den henseende mener Åge Hareide, der som træner har vundet store titler med Molde, Brøndby og Malmø, at alle kan lære noget af at se og forstå fodbold:

- Det handler om samspil og om at være noget for hinanden, for at man selv kan blive et mere helt menneske og opnå resultater.

Hænger sammen

Åge Hareide bliver stille et øjeblik. Han læner sig frem og tager en tår kaffe. Så folder han hænderne og siger:

- Faktisk vil jeg mene, at fodbold i den forstand er endnu mere vigtigt i dag end tidligere, fordi vi i dag kan sidde bag hver vores skærm og ikke tale med hinanden. Men i fodbold må vi være tæt på hinanden, og det rækker både tilbage og frem i tiden.

Ifølge landstræneren er en sund kultur nemlig defineret ved fælles identitet og sammenhold. Det er lige netop disse komponenter, der tilsammen giver fodboldsporten sin berettigelse.

- Jeg er lidt bange for de sociale medier, fordi de giver os mulighed for at være alene og stadig føle, at vi er sammen med nogen, selvom vi ikke er det. Det skaber nogle mørkerum, hvor samfundet ikke kommer til at hænge sammen, fordi vi ikke kan kommunikere med andre mennesker, men først og fremmest med os selv eller med folk, der ligner os. Og det er ikke godt, for vi har brug for andre impulser. Du får mere tiltro til et andet menneske, hvis du er i nærheden af det, siger han og bliver igen eftertænksom.

Spørgsmålet er selvfølgelig så, om disse både store og floromvundne tanker overhovedet kan passe sammen med, at man som træner også skal kunne brøle af sine spillere ude fra sidelinjen, hvis de ikke gør, hvad man har aftalt med dem?

- Jeg kan godt blive rasende, og temperamentet er kommet tidligt til mig, siger Åge Hareide og læner sig igen smilende tilbage på stolen:

- Jeg er vokset op ved vandet, og selvom man vågnede i solskin, kunne uvejret pludselig komme væltende ind fra Atlanterhavet. Der kunne nærmest være fire årstider på én dag, og det, tror jeg, er noget, som sætter sig i et menneske. Jeg kan sagtens være rasende i et øjeblik, men så er det også ude, og så kommer solskinnet snart igen. Her er der heller ikke forskel på fodbolden og tilværelsen.

- Hvis du giver mig et menneske, vil jeg prøve at gøre det bedre. Ikke bare til en bedre fodboldspiller, men til et mere helt menneske, siger Åge Hareide, der har været træner for det danske fodboldlandshold siden 2016. Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Gymnasium genåbner i etaper

Erhverv

Digital hjælp er blevet gratis

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Lemvig

Har flere planer klar til dimission

Lemvig

"Drive-in Jesus" på flyvepladsen

Annonce