Annonce
Holstebro

Danske designmøbler bliver solgt til udlandet

Nogle af de designmøbler, der kommer under hammer på auktionen den 23. august, er blandt andet en Hans J. Wegner-skænk (vurderet til 30.000 kroner) en Poul Kjærholm-sofa (vurderet til 25.000) kroner en PH Kogle (vurderet til 20.000) et Wegner-sofabord (vurderet til 3000 kroner) og en N.O. Møller-armstol (vurderet til 8000). Foto: Holstebro Auktioner

Udlændinge med mange penge vil gerne sidde bedre. Så når Holstebro Auktioner har danske designmøbler under hammeren, ender de ofte i udlandet.

Det er langt fra kun danskere, der fylder salen, når Holstebro Auktioner - og andre auktionshuse i Danmark - har designmøbler under hammeren. Danske møbler er nemlig populære i udlandet som aldrig før, og det er ikke kun de allermest kendte navne som Arne Jacobsen, Kåre Klint og Wegner, som udlændingene går efter.

»En meget stor andel af de danske designmøbler ender i udlandet,« siger auktionsmedarbejder Casper Hansen. Og det er ikke kun de helt kendte navne, som udlændingene køber. Arkivfoto: Morten Stricker

»De mest kendte navne er blevet så dyre, at udlændingene mere går efter navne som Illum Wikkelsø, Erik Buck og H.W. Klein,« siger Casper Hansen, der har været auktionsmedarbejder i 21 år ved Holstebro Auktioner.

Han fortæller, at køberne i høj grad kommer fra USA, Australien, Japan og europæiske lande som Belgien og Frankrig.

Annonce

På Holstebro Auktioners auktion den 23. august vil der være en del designmøbler under hammeren, og Casper Hansen regner med, at en stor del ender hos udenlandske kunder.

»Det kan godt være, at de i første omgang bliver købt af professionelle opkøbere, men slutbrugerne er i udlandet,« siger han og fortæller, at man blandt andet har en skænk af Hans J. Wegner, vurderet til 30.000 kroner på auktionen.

»Efter et halvt år, så står den med sikkerhed i udlandet, og højst sandsynlig i USA, Japan eller Australien,« siger Casper Hansen.

Smides ikke ud

Det er specielt møbler fra 1950'erne og 1960'erne, der hitter.

»Og der er en del på markedet lige nu, da vi ser en del dødsboer med design-klassikere, eller ældre mennesker, der flytter i noget mindre,« siger Casper Hansen og fortæller, at mange godt er klar over, at møblerne kan være penge værd.

»Historierne om, at de gamle møbler røg ud til spejderne, hører vi ikke så meget mere. De mange auktions- og antik-programmer i fjernsynet gør, at flere er klar over, at ældre møbler godt kan være mange penge værd,« siger han.

Det er forestillingen om Danmark som H.C. Andersens eventyrland, der får udlændinge til at interessere sig for danske designmøbler.

»De kendte designmøbler har jo været kendte i årtier, men i takt med at flere udenlandske krydstogtskibe kommer til København, Aarhus, Skagen og andre byer, danske tv-serier bliver populære i udlandet, og dansk design også bliver brugt i internationale film og tv-serier, er efterspørgslen bare vokset,« siger Casper Hansen.

Annonce

Fremgang på 74 procent

De fleste udenlandske købere foretager opkøb via agenter eller over telefonen. Det er meget sjældent, at udlændingene selv finder til auktionshallen i Holstebro. Flere udenlandske opkøbere er dog begyndt selv at møde op til auktioner i København.

I 2015 kunne de danske møbelproducenter notere en fremgang på 74 procent på eksporten af danske designmøbler til Japan. Japanerne købte således klassiske danske designmøbler for i alt 391 millioner danske kroner sidste år.

Norge og Tyskland er dog fortsat de største aftagere af danske designmøbler med et salg på henholdsvis 2,6 og 2,2 milliarder kroner.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Fjern det pudebump: Kate og Pouls hus slår revner - og de lever med larm og rystelser

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

Lemvig

Så nåede vi dertil: I dag er sidste dag du kan testes for corona i Lemvig

Annonce