Biler

Danskerne er vilde med at køre privat i gulpladebiler

Flere danskere har fået øjnene op for fordelene ved at kunne bruge en gulpladebil privat ved at købe dagsbeviser, som giver lov til det. Foto: Motorstyrelsen
Med 64.000 solgte dagsbeviser i 2018 er der næsten sket en fordobling, siden det i 2015 blev muligt at købe beviserne, som giver ret til at køre privat i en gulpladebil.

Brug varevognen som flyttebil, kør på skiferie i en stor bil på gule plader, eller tag en ladvogn til turen med haveaffaldet på genbrugspladsen.

Det er nogle af de muligheder, som står åbne, efter at det for et par år siden blev muligt for håndværksmestre, brugere af gulpladebiler og private at købe et såkaldt dagsbevis, så man lovligt kan køre privat i en bil på gule plader registreret til godstransport - altså erhverv. Siden da har fortsat flere valgt at gøre dette. Mens 35.000 købte dagsbevis i 2015, var tallet i fjor små 64.000. Det viser tal fra Skat.

Der er flere årsager til væksten, vurderer Jens Otto Størup, som er direktør i Motorstyrelsen. Det skyldes bl.a., at flere er blevet opmærksomme på ordningen, mens en ny app til telefonen gør det lettere og hurtigere at bestille dagsbeviset.

- Dagsbeviser er et godt eksempel på en ordning, som giver rigtig god mening for mange af de danskere, der kører rundt i en gulpladebil til daglig og gerne vil bruge den lidt mere i dagligdagen. Antallet af solgte dagsbeviser vidner også om, at vores nye app er blevet taget godt imod af danskerne, fordi den gør købet af dagsbeviser nemmere. Det er vigtigt at have et dagsbevis, når man benytter sin gulpladebil til private formål, for det kan blive dyrt, hvis man ikke følger reglerne, siger Jens Otto Størup.

Dagsbeviser

Med et Dagsbevis kan man køre privat i en bil på gule plader, som er registreret til erhverv og med en totalvægt på op til fire ton. Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål. Det koster 180 kr. per dag. Beviserne kan købes indtil fem minutter før på telefon-appen ”Dagsbeviser”.

Prisen er 225 kr. per dag, hvis køretøjet vejer tre ton eller derunder, og virksomheden, der ejer køretøjet, har trukket hele momsbeløbet ved salg eller leje.

Uretmæssig brug af en gulpladebil kan få konsekvenser for virksomheder og medarbejdere og bl.a. medføre bøder, afgifter og skat samt evt. tilbagebetaling af den moms, som man fik, da bilen blev købt.

Mens der i 2015 blev solgt 34.910 dagsbeviser, var tallet i 2016 44.080 stk., mens det i 2017 var 53.330 stk. og i 2018 63.680 stk.

Tager imod ordning

Dansk Byggeri, som har en række medlemmer, der kan benytte sig af ordningen, hilser udviklingen med flere dagsbeviser velkommen.

- Ordningen med, at en gulpladebil kan blive hvid for en dag, er en stor succes, som dokumenterer, at der er en efterspørgsel efter fleksibilitet hos brugerne, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Skattevæsnet er ofte i skudlinjen i den offentlige debat. Men i sagen om dagsbilletter til gulpladebiler skal de have ros, for det letter hverdagen for både borgere og virksomheder. For mange erhvervsdrivende bidrager dagsbilletterne på en pragmatisk måde til at få arbejdsliv og familieliv til at hænge bedre sammen.

Det koster 185 kr. om dagen at købe et dagsbevis til et køretøj under fire ton, og alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål. Hvis man således kører på skiferie i en gulpladebil om fredagen og først kommer hjem den efterfølgende fredag, skal man købe otte dagsbeviser.

Bestil fem minutter før

Man kan købe dagsbeviset på appen, der hedder ”Dagsbevis” i både Apple Store og Google Play, og de kan gemmes på telefonen som togbilletter mv. og kan fremvises ved evt. kontrol. De kan købes ned til fem minutter, før de skal bruges, og op til 45 dage på forskud. Man kan maks. købe 20 dagsbeviser til det samme køretøj. Man kan også købe beviserne ved at logge ind på Motorregistret gennem Skat.

0/0