Annonce
Kultur

Datteren af en havnearbejder har skrevet om en tid, ungdommen vil have svært ved at tro på

Suzi Elena Apelgrens liv begyndte i en kælderlejlighed med fem personer i. Toilettet var i gården. Senere i livet - som familiefotoet her viser - blev der overskud til camping. Det er alt sammen en del af fortælling om et liv i forandring - for Suzi, men også hele Danmark. Privatfoto
Suzi Elena Apelgren har skrevet om sit liv som barn og ung under fattige kår, hvor alt det, der opfattes som en selvfølge i dag, først dukkede op senere i tilværelsen.

Husby: Spørger man Suzi Elena Apelgren, hvad der gjorde, at hun havnede i Vestjylland, er svaret kort:

- Jeg blev gift til Vestjylland - "same old story" (den velkendte historie, red.), siger hun kort om, hvordan hun havnede på ferie- og kursusstedet ”Klithedegården” ved Husby sammen med Morten Bergholt.

Hvad, der gik forud, er en anden og noget længere historie. Faktisk så lang, at den nu er blevet til bogen »Datter af en havnearbejder. Født i går - på tærsklen til i dag«. En fortælling om hendes opvækst i København.

Annonce

- Men det er ikke en "københavnerroman", påpeger hun.

- Bogen foregår primært i 1960-70'erne med al den udvikling, der skete på mange planer - i hele landet og verden. Jeg benytter blot min egen familie som eksempel, så det er ikke en slægtsroman, men en kulturhistorisk beretning om disse to meget særlige årtier, der bragte os fra i går til i dag, forklarer Suzi Elena Apelgren.

Forsiden til »Datter af en havnearbejder. Født i går - på tærsklen til i dag«.

Hendes livsfortælling er én om at være vokset op under fattige kår. I en tid, hvor hun mere frygtede klasselæreren end Den Kolde Krigs hemmelige agenter, og en tid, hvor, da familien endelig fik en bedre lejlighed - én med bad - så savnede hun alligevel baggården hjemme på Nørrebro og særligt kammeraterne i den.

- Der var en tid, hvor alt det, der opfattes som en selvfølge i dag, dukkede op i vores tilværelse, siger Suzi Elena Apelgren og remser op:

- WC, badeværelse, TV, PC, CPR-nummer, telefoner, minus røg på offentlige steder, skolefrie lørdage, mere end syv års skolegang, ingen ret til at slå på skoleelever, ingen A-kraft,
ingen koldkrigstrusler, flyrejser og charterferier til fjerne destinationer, rock og pop...

Mønsterbryder

Hendes far var daglejer på havnen, og moren var hjemmegående. Og datter Suzi blev en mønsterbryder, da hun som den allerførste i sin familie kom på gymnasium og blev student i 1980. Siden skulle hun blive både sygeplejerske, veteran, sanger og forfatter.

Hendes bog fortæller om hendes liv - og den udvikling, der foregik omkring det; fra kvindefrigørelse, arbejdskampe og ungdomsoprør til teknologiske fremskridt.

- Bogen er også skrevet til de yngre generationer for at fortælle om en tid i historien, der ikke er så langt væk endda, siger Suzi Elena Apelgren. Arkivfoto: Scanpix

- Det var en fælles rejse til et højere bevidsthedsniveau, der forbedrede de sociale og økonomiske forhold for alle, men især for samfundets laveste klasser, som eksempelvis min familie. Derfor var det muligt for mig at komme på gymnasiet, siger hun.

- Alt dette vil man kunne nikke genkendende til, uanset hvor man bor i landet, men bogen er også skrevet til de yngre generationer for at fortælle om en tid i historien, der ikke er så langt væk endda, forklarer forfatteren.

Og selvom den tager sit udgangspunkt i hovedstaden, så kommer kærligheden og dermed Vestjylland alligevel med ind i billedet.

- Jeg giver også eksempler på min mands opvækst i Thy og Tvis, hvor den adskiller sig fra min, ligesom vi var i Nordjylland hos min fars familie op til flere gange årligt og holdt en del af vores sommerferie i Hanstholm, siger Suzi Elena Apelgren.

Suzi Elena Apelgren

Født i København i 1961. Bor i dag i Klithedegården ved Husby.

Beskæftigelse: Uddannet anæstesi-og intensivsygeplejerske og Balkanveteran. Uddannet og stadig aktiv klassisk sanger. Kulturhistorisk formidler med en Master i Museologi og formidling, og diplomuddannelse i projektledelse. Forfatter og forlagsdirektrice på Forlaget Klithedegården.

Forfatterskab: Har blandt andet udgivet "Fra Vestkysten til Østfronten – Billeder af en forført generation" om nu afdøde Heinrich Germers tid ved den jyske vestkyst som soldat for Tyskland. Hendes nye bog "Datter af en havnearbejder. Født i går - på tærsklen til i dag" har fået fire ud af seks stjerner hos Berlingske. Her roses bogen for at være en usentimental fortælling, man bliver varm om hjertet af at læse.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Vestjylland

Spurgt på gaden: Påvirker de stigende el-, benzin- og varmepriser din hverdag?

Annonce