Annonce
Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

24-årige Angutitsiaq Jeremiassen fra Nuuk er i øjeblikket ved at uddanne sig til fiskerikontrollør i Holstebro. Han kan fortælle, at USA's ønske om overtagelse af Grønland fylder meget i hjemlandet. De fleste trækker på skulderen over Donald Trumps ønske, men der er også andre, der bliver fornærmet og føler sig stødt. Foto: Johan Gadegaard
- For en gangs skyld handler det ikke om de stereotyper og fordomme, vi grønlændere alt for tit mødes af. Pludselig er vi noget værd, siger en af de otte grønlandske studerende, som opholder sig i Holstebro for tiden.

Holstebro: USA kommer ikke til Danmark - på grund af Grønland.

En fornærmet amerikansk præsident udsatte tirsdag sit stort anlagte besøg i Danmark, fordi hans danske pendant, statsminister Mette Frederiksen, ikke vil diskutere Trumps grønlandske købstanker.

Det kan godt være, at de amerikanske tilnærmelser aldrig vil føre til andet end netop det, men en onsdag formiddag sørger de i det mindste for en bordfuld grin hos nogle af de grønlandske elever, der i denne tid studerer til fiskerikontrollør hos Erhvervsakademi Midtvest i Holstebro.

Glem alt om at blive betragtet som en handelsvare klemt inde mellem to landes konflikt. Disse tre grønlandske studerende har nydt Trumps snak om at købe Grønland.

- Pludselig har vi fået god omtale. Det er god reklame for vores land, konkluderer Jannik Holm.

Arnanguak' Steenholdt nikker ivrigt.

- For en gangs skyld handler det ikke om de stereotyper og fordomme, vi grønlændere alt for tit mødes af. Pludselig er vi noget værd, siger hun.

Annonce

Putins tur

Der er et altoverskyggende "men", påminder Angutitsiaq Jeremiassen.

- Vi ser på det lidt for sjovt. Vi tager det ikke alvorligt, siger han og tilføjer, at der alligevel er nogle af hans medborgere, som føler sig fornærmet over købstankerne, mens andre forsøger at arrangere demonstrationer mod en amerikansk overtagelse.

- Jeg var til håndboldtræning i Mejdal den anden dag, og her fortalte én, at hun i forbindelse med omtalen havde set smukke billeder fra Grønland. Hun vidste ikke, at der var så smukt, og nu ville hun pludselig gerne besøge os, siger Arnanguak' Steenholdt.

Den dansk-amerikanske uenighed kan måske endda føre til flere turister, gisner de.

Derudover har de gennemskuet, at interessen ikke skyldes Grønlands skønne natur, men nok nærmere en militærstrategisk placering, og måske dets mineraler og fisk.

Af samme grund har Jannik Holm allerede udtænkt sig en plan...

- Bare rolig, indleder han tilbagelænet.

- Nu kommer Putin (Ruslands præsident, red.) nok snart på banen med et bud også.

Der les igen rundt om bordet.

Bloktilskud

Men hvilket kongerige/land ville de egentlig helst høre under?

Svaret er simpelt, hvor hypotetisk det end er, for de tror ikke på, at Trumps tanke har nogen realistisk gang på jord: De er glade for Danmark. Basta.

- Jeg har bare rigtigt svært ved at forestille mig, hvordan et salg skulle kunne foregå? Hvem køber lande nu til dags? Af samme grund er hele idéen svær at tage alvorlig, siger Jannik Holm.

Men...

De kan ikke lade være med at lege lidt med tanken.

- Jeg har hørt, at bloktilskuddet til os ville blive højere, hvis USA købte os, siger Angutitsiaq Jeremiassen, inden den indre købmand kommer op i Jannik Holm:

- Det kommer jo også an på, hvad man vil give for Grønland...

Han storsmiler. Og de griner alle. Dét har hele balladen i det mindste sørget for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtet for narko

112

Ældre mand blev standset i bil

Holstebro For abonnenter

73-årige Svend er kommet fra Herning for at se vandmasserne: - Det er fascinerende

Annonce